Πολλοί από τους ομιχλώδεις, όπως λέγονται στην Κορνουάλη μετά το λόγο τους για σπηλιά, το Όγκο, ανασκάφηκαν από αρχαιοκατακτήτες που δεν τηρούσαν αρχεία, οπότε ο σκοπός τους είναι δύσκολο να καταλάβει, λέει μια ιστορία του BBC Travel για τις μυστηριώδεις δομές.
Το τοπίο της Κορνουάλης είναι καλυμμένο με εκατοντάδες αρχαία, πέτρινα, τεχνητά χαρακτηριστικά, όπως περιβλήματα, κάστρα βράχου, στρογγυλές κατοικίες, προμαχώνες και οχυρά. Όσον αφορά τα πέτρινα μνημεία, η ύπαιθρο της Κορνουάλης διαθέτει βαρέλια, menhir, dolmens, cairns και φυσικά πέτρινους κύκλους. Επιπλέον, υπάρχουν 13 χαραγμένες πέτρες.
Το τοπίο της Κορνουάλης είναι γεμάτο με αρχαίες μεγαλιθικές δομές όπως αυτή του Lanyon Quoit Megalith ( δημόσιος τομέας )
«Προφανώς, όλο αυτό το κτίριο μνημείων δεν πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα. Ο άνθρωπος αφήνει το σημάδι του στην επιφάνεια του πλανήτη για χιλιάδες χρόνια και κάθε πολιτισμός είχε τη δική του μέθοδο να τιμά τους νεκρούς και / ή τις θεότητες τους », λέει ο ιστότοπος Cornwall in Focus.
Ο ιστότοπος λέει ότι η Κορνουάλη διαθέτει 74 δομές Εποχής του Χαλκού, 80 από την Εποχή του Σιδήρου, 55 από τη Νεολιθική και μία από τη Μεσολιθική. Επιπλέον, υπάρχουν εννέα ρωμαϊκές τοποθεσίες και 24 μετα-ρωμαϊκές. Η Μεσολιθική χρονολογείται από το 8000 έως το 4500 π.Χ., οπότε οι άνθρωποι καταλαμβάνουν αυτήν τη νοτιοδυτική χερσόνησο της Βρετανίας για πολύ καιρό.
Περίπου 150 γενιές ανθρώπων δούλευαν στη γη εκεί. Πιστεύεται όμως ότι η ομιχλώδης ημερομηνία της Εποχής του Σιδήρου, η οποία διήρκεσε από περίπου 700 π.Χ. έως 43 μ.Χ. Αν και είναι μοναδικά, οι σήραγγες ομίχλης της Κορνουάλης είναι παρόμοιες με τα τρένα στη Σκωτία, την Ιρλανδία, τη Νορμανδία και τη Βρετάνη, λέει το BBC.
Carn Euny fogou στην Κορνουάλη ( δημόσιος τομέας )
Η ομίχλη απαιτούσε σημαντική επένδυση χρόνου και πόρων «και κανείς δεν ξέρει γιατί θα το έκαναν», λέει το BBC. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι και τα 14 από τα ομιχλώδη βρέθηκαν μέσα στα όρια των προϊστορικών οικισμών.
Επειδή η κοινωνία ήταν προλεπόμενη, δεν υπάρχουν γραπτά αρχεία που να εξηγούν τις αινιγματικές δομές.
«Υπάρχει μόνο ένα ζευγάρι που έχουν ανασκαφεί στη σύγχρονη εποχή - και δεν φαίνεται να είναι δομές που πραγματικά παραιτούνται εύκολα από τα μυστικά τους», δήλωσε η Susan Greaney, επικεφαλής ιστορικός της αγγλικής κληρονομιάς.
Το μυστήριο της κατασκευής τους ενισχύεται στο Halliggye Fogou, το καλύτερα διατηρημένο τούνελ στην Κορνουάλη. Έχει ύψος 1,8 μέτρα (5,9 πόδια). Η διαδρομή μήκους 8,4 μέτρων (27,6 πόδια) στενεύει στο τέλος της σε μια σήραγγα μήκους 4 μέτρων (13.124 πόδια) και ύψους 0,75 μέτρων (2,46 πόδια).
Κύριο θάλαμο του Halliggye Fogou ( δημόσιος τομέας )
Μια άλλη σήραγγα μήκους 27 μέτρων (88,6 πόδια) διακλαδίζεται αριστερά του κύριου θαλάμου και γίνεται πιο σκοτεινή όσο πιο μακριά γίνεται. Υπάρχει αυτό που το BBC αποκαλεί «τελικό ερπυσμό» στο τέλος αυτού του αποσπάσματος που έχει πέτρινο χείλος πάνω στο οποίο μπορεί κανείς να ταξιδέψει.
"Με άλλα λόγια, κανένα από αυτά δεν φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για εύκολη πρόσβαση - ένα χαρακτηριστικό που είναι τόσο εμβληματικό του ομιχλώδους όσο είναι περίπλοκο", έγραψε η Amanda Ruggeri του BBC.
Χάλλιγκι Φόγκου. Ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα από αυτά τα fogou (περίεργα υπόγεια περάσματα), αυτό αρχικά πέρασε κάτω από το προμαχώνα ενός υπερασπισμένου οικισμού της Εποχής του Σιδήρου. ( geografi.org.uk )
Μερικοί έχουν υποθέσει ότι ήταν μέρη για να κρυφτούν, αν και τα υπέρθυρα πολλών από αυτά είναι ορατά στην επιφάνεια και ο Ruggeri λέει ότι θα απαγορεύουν τα μέρη για διαμονή αν κάποιος ζητούσε καταφύγιο.
Ακόμα άλλοι έχουν υποθέσει ότι ήταν νεκροταφεία. Ένας αρχαιολόγος που μπήκε στο Χάλλιγκι το 1803 έγραψε ότι είχε επιτύμβια δοχεία. Αλλά άλλοι μπήκαν στην τρύπα που έκανε στην οροφή και όλα τα δοχεία έχουν φύγει. Δεν έχουν ανακαλυφθεί οστά ή στάχτες στις έξι σήραγγες που έχουν εξετάσει οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι. Δεν έχουν βρεθεί υπολείμματα κόκκων, ίσως επειδή το έδαφος είναι όξινο. Δεν έχουν ανακαλυφθεί πλινθώματα από εξόρυξη.
Αυτή η εξάλειψη των σκοπών αποθήκευσης, εξόρυξης ή ταφής οδήγησε ορισμένους να υποθέσουν ότι ήταν ίσως τελετουργικές ή θρησκευτικές δομές όπου οι άνθρωποι λάτρευαν τους θεούς.
«Αυτές ήταν χαμένες θρησκείες», δήλωσε ο αρχαιολόγος Τζέιμς Γκόσιπ, ο οποίος οδήγησε τον Ρούγκερι σε περιοδεία στο Χαλίγκι Φόγκου. «Δεν ξέρουμε τι λατρεύουν οι άνθρωποι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος που δεν θα μπορούσαν να είχαν τελετουργικό, πνευματικό σκοπό, καθώς και, για παράδειγμα, αποθήκευση. "
Πρόσθεσε ότι ο σκοπός και η χρήση του ομίχλου πιθανότατα άλλαξαν κατά τη διάρκεια των εκατοντάδων ετών που χρησιμοποιούνταν.
Κορυφαία εικόνα: The Halliggye Fogou ( megalithics.com )
Από τον Mark Miller
ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
ΠΗΓΗ: https://www.ancient-origins.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου