Με τη δολοφονία του "ροκ σταρ" Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, του ανθρώπου που κράταγε στα χέρια του τα κλειδιά της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή, που ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις στο Ιράκ, που χειριζόταν τις σχέσεις της Τεχεράνης με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ και την παλαιστινιακή Χαμάς, ο Τραμπ "έσπασε το απόστημα" ή άνοιξε το "κουτί της Πανδώρας";
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι "πύλες της Κολάσεως" παραβιάστηκαν στη Μέση Ανατολή. Πολεμικό κλίμα στο Ιράν και σε όλες τις φιλοϊρανικές οργανώσεις, παγκόσμια ανησυχία για γενικευμένη ανάφλεξη, οργή ειδικά στον σιιτικό κόσμο, αλλά όχι μόνο, ικανοποίηση στη Σαουδική Αραβία και στους δορυφόρους της, σε επιφυλακή για αντίποινα το Ισραήλ, στα ύψη το πετρέλαιο, σε πτώση οι αγορές, παγωμάρα στην Ευρώπη, ανησυχία στoν OHE.
Κατόπιν εντολής του πρόεδρου Τραμπ, αν και το αμερικανικό Πεντάγωνο παρέμεινε φειδωλό σχετικά με λεπτομέρειες της επιχείρησης, τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης πραγματοποιήθηκε επίθεση με τρεις ρουκέτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Κατά τη διάρκειά της σκοτώθηκαν δέκα άτομα. Η ιρακινή τηλεόραση ήταν που ανακοίνωσε ότι στα θύματα συγκαταλεγόταν και ο πανίσχυρος Ιρανός στρατηγός, ο οιωνοί νούμερο δύο άνδρας του Ιράν, μαζί με τέσσερα ακόμα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης: ένα στρατηγό, ένα αντιστράτηγο, ένα ταξίαρχο και ένα λοχαγό.
Δραματική κλιμάκωση
Η σορός του Σουλεϊμανί αναγνωρίστηκε από το δαχτυλίδι που φορούσε στο αριστερό χέρι, ενώ δόθηκαν στην δημοσιότητα επιπλέον πλάνα από το καμένο αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε. «Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό, σκοτώνοντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. Σκοπός ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων», πρόσθεσε το Πεντάγωνο.
Αμέσως μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Σουλεϊμανί, ο πρόεδρος Τραμπ έκανε πανηγυρικές αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια. Από την πλευρά της η Τεχεράνη βράζει. Οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, οι Φρουροί της Επανάστασης, ο πρόεδρος Ρουχανί και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ορκίστηκαν εκδίκηση. Ακόμη και ο μετριοπαθής υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ έκανε λόγο για «αντίποινα», αφού προηγουμένως χαρακτήρισε «βαρβαρότητα και ανοησία των αμερικανικών τρομοκρατικών δυνάμεων» την δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου.
Η δολοφονία του Σουλεϊμανί σηματοδοτεί μια δραματική κλιμάκωση στην σφοδρή σύγκρουση που μαίνεται ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της στην περιοχή του Κόλπου (Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) από τη μία πλευρά και στο Ιράν από την άλλη. Αποτελεί την απάντηση στην ιρανική παρουσία στο Ιράκ, κλιμακώνοντας επικίνδυνα την ένταση με την Τεχεράνη.
Η απόφαση, όμως, των ΗΠΑ να σκοτώσουν τον πιο προβεβλημένο στρατιωτικό αξιωματούχο του Ιράν, αν μη τι άλλο αποτελεί ενέργεια, της οποίας οι επιπτώσεις είναι πολύ ευρύτερες από την περιοχή του Κόλπου. Ο Σουλεϊμανί ήταν πολύ κοντά στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Εξαιρετικά δημοφιλής, θεωρείτο πανίσχυρος και ένας από τους αντιπάλους των ΗΠΑ.
Ζωντανός θρύλος
Οι φωτογραφίες του στρατηγού από τα πεδία των μαχών, οι παθιασμένες ομιλίες του, οι εμφανίσεις του σε ντοκιμαντέρ, οι δεκάδες βιογραφίες του, ακόμα και η μεταμόρφωσή του σε ήρωα καρτούν, αλλά και πρωταγωνιστή βίντεο κλιπ τον είχαν μετατρέψει σε θρύλο στην χώρα του. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε το 2018 από το ινστιτούτο IranPoll και το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, το 83% των Ιρανών που ερωτήθηκαν σχετικά είχε θετική γνώμη για τον Σουλεϊμανί, ποσοστό που σημαίνει ότι ήταν πιο δημοφιλής από τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί και τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Ζαρίφ.
Ο Σουλεϊμανί ήταν επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, το όνομα της οποίας στα περσικά σημαίνει Ιερουσαλήμ. Η δύναμη αυτή αναλάμβανε τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό, ενώ το αμερικανικό περιοδικό New Yorker το 2014 την συνέκρινε με την CIA ως προς τη λειτουργία και τη δράση της. Χαρισματικός στρατηγός, αλλά και δεινός πολιτικός, καθώς ανέκαθεν ισορροπούσε στα πεδία των μαχών και στους διαδρόμους της εξουσίας, θεωρείτο ο άνθρωπος-κλειδί στις πολιτικές διεργασίες για τον σχηματισμό της ιρακινής κυβέρνησης από το 2018.
Δύο χρόνια νωρίτερα, το περιοδικό TIME τον είχε συγκαταλέξει στις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, «υβρίδιο του Τζέιμς Μποντ, του Έρβιν Ρόμελ και της Λέιντι Γκάγκα». Ο 62χρονος στρατιωτικός, με τα γκρίζα γένια και τα κοντοκουρεμένα πάντα μαλλιά ήταν ενεργός και στα σόσιαλ μίντια, έχοντας πολλές χιλιάδες ακολούθους. Αυτοί ήταν που τον αντιμετώπιζαν ως εθνικό ήρωα και βασικό εχθρό των τζιχαντιστών στο Ιράκ.
Οι οπαδοί του τον προέτρεπαν να βάλει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ισλαμική Δημοκρατία το 2021. Την περίοδο, άλλωστε, που εισέβαλαν οι Αμερικάνοι στο Αφγανιστάν (2001) ήταν εκείνος που συνομιλούσε προσωπικά με την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, επισκιάζοντας και τον υπουργό Εξωτερικών, όπως είχε δηλώσει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. «Τίποτα δεν γίνεται στο Ιράκ αν δεν το ξέρει ο Κασέμ Σουλεϊμανί», συνήθιζαν να λένε οι Ιρακινοί για τον Ιρανό στρατηγό.
Απρόβλεπτες συνέπειες
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν διόρισε τον υπαρχηγό της Δύναμης Κουντς, τον ταξίαρχο Εσμαΐλ Καανί, ως διάδοχο του φονευθέντος. Η επιχείρηση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Οι σχέσεις Αμερικής και Ιράν είχαν οδηγηθεί στο χειρότερο σημείο τους από το 2003, όταν και έγινε η αμερικανική εισβολή για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Ανησυχία κυριαρχεί ακόμα και εντός των ΗΠΑ για τις συνέπειες της κλιμάκωσης της σύγκρουσης με το Ιράν.
Το Κογκρέσο δεν είχε ενημερωθεί για την αμερικανική επιδρομή και πολλοί αναρωτιούνται για το τι μέλλει γενέσθαι. Από την άλλη, πολλοί αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μια ηχηρή ενέργεια με αποτρεπτικό περιεχόμενο απέναντι σε όσους επιχειρούν το τελευταίο διάστημα να αμφισβητήσουν την αμερικανική πρωτοκαθεδρία στην ευρύτερη περιοχή.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα άνω του 4% μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Σουλεϊμανί, καθώς οι αγορές φοβούνται μια κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Πράγματι, μαίνονται οι πολεμικές δηλώσεις και οι εκατέρωθεν απειλές ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ, με την ΕΕ και τη Ρωσία να παίζουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή σε μία κρίση με πολλές διαστάσεις.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο κόσμος έγινε λιγότερο ασφαλής μετά την δολοφονία του Σουλεϊμανί, αλλά κάλεσε το Ιράν να αποφύγει την οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Οι συνέπειες από το αμερικανικό πλήγμα που είχε ως στόχο τον Ιρανό στρατηγό Σουλεϊμανί είναι δύσκολο να προβλεφθούν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.
Σε επαγρύπνηση το Ισραήλ
Υπάρχει, λοιπόν, παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις καθώς αναμένεται να υπάρξουν και κάποιες εξελίξεις που ίσως έχουν πολεμικό χαρακτήρα. Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου αναμένεται να επηρεάσει και την Ελλάδα. Ειδικότερα, η τιμή έκανε άλμα στα 70 δολάρια το βαρέλι, καθώς η επίθεση των ΗΠΑ ξυπνά φόβους για σύγκρουση σε μια σημαντική περιοχή παραγωγής αργού πετρελαίου στον κόσμο.
Οι ασιατικές αγορές είχαν ταραχώδες άνοιγμα και ασυνήθιστα ψηλούς τζίρους, καθώς η σοβαρότητα της επίθεσης επηρέασε τους επενδυτές σε όλο τον πλανήτη. Αυτά δεν πρόκειται να είναι η μοναδική συνέπεια. Παγκόσμιες αντιδράσεις έχουν προκληθεί από το Πεκίνο μέχρι το Παρίσι, την Μόσχα, το Λονδίνο και το Βερολίνο με όλες τις φωνές να συνιστούν αυτοσυγκράτηση.
Ενδιαφέρον έχει η αμερικανική επίθεση ενέργεια και ως προς την Τουρκία. Η Άγκυρα εξέδωσε μία προσεχτική ανακοίνωση, η οποία, όμως, δεν έκρυβε την ανησυχία της, χαρακτηρίζοντας την εκτέλεση Σουλεϊμανί ως αποσταθεροποιητική. Κι αυτό, καθώς –-σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές-– συνιστά μία προειδοποίηση και προς τον άτακτο Ερντογάν για την ύπαρξη ορίων, τα οποία όποιος τα καταπατά διαρκώς έχει συνέπειες. Η κατάσταση, πάντως, στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή είναι τεταμένη όσο ποτέ, γεγονός που ανάγκασε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να φύγει εσπευσμένα από την Αθήνα για το Ισραήλ, όπου οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένο βαθμό συναγερμού.
ΠΗΓΗ
https://thesecretrealtruth.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου