Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Το υπουργείο Οικονομικών τροποποιεί τον Ηρακλή... καθιστώντας πιο ελαστικό το πλαίσιο για τις εταιρίες διαχείρισης NPEs



Mόνον οι συστημικές αποτυχίες θα οδηγούν σε έκπτωση
Χαλαρότερη πολιτική φαίνεται πως θα ακολουθήσει το Υπουργείο σε ότι αφορά τους servicers του APS Ηρακλής, δηλαδή τις εταιρίες οι οποίες θα αναλαμβάνουν κομμάτια των χαρτοφυλακίων επιχειρώντας να πραγματοποιήσουν ανακτήσεις των δανείων.
Και αυτό είναι ένα από τα τρία σημεία που συζήτησαν χθες οι νομικοί των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίοι συνεργάζονται με τον Υπουργείο προκειμένου η τελική μορφή του νομοσχεδίου να βρίσκεται στα χέρια των θεσμών μέσα στην εβδομάδα.

Η διαχείριση γύρω από τους servicers θα γίνεται όπως όλα δείχνουν μέσα από μια πλατφόρμα η οποία θα παρακολουθεί στενά και σε καθημερινή βάση τη στοχοθεσία των εταιριών αυτών και τα αποτελέσματα που αυτοί θα παράγουν.

Η στοχοθεσία θα μπορεί και να διαφοροποιηθεί αναλόγως των συνθηκών της αγοράς ενώ οι στόχοι θα είναι ρεαλιστικοί και θα σχετίζονται με τα καλύμματα των δανείων.
Θα διαμορφωθεί μια ισχυρή data base που θα μπορούν οι servicers και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι να ξέρουν την πιστοληπτική ικανότητα κάθε δανειολήπτη ενώ στους servicers θα δοθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία δράσης.

Αν ωστόσο η παρακολούθηση που θα αφορά όλη την πορεία των ανακτήσεων αναδεικνύει συστημική αποτυχία τότε το Δημόσιο θα διατηρεί το δικαίωμά του να προχωράει σε αλλαγή κάποιvn servicers.

Oλη η διαδικασία θα παρακολουθείται στενά από μια ειδική μονάδα που θα συσταθεί για το σκοπό αυτόν  μέσα στο Υπουργείο και που θα διαθέτει εξειδικευμένα γι’ αυτό το σκοπό στελέχη από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό.

Και αυτό είναι το μόνο θέμα για το οποίο,  το Υπουργείο φαίνεται να βάζει νερό στο κρασία του.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα οι θέσεις της κυβέρνησης  για τον Ηρακλή παραμένουν ίδιες.
Δηλαδή θα ακολουθηθεί η μέθοδος σε ότι αφορά τη διανομή των εγγυήσεων first come first served.

Οι σκέψεις να τεθεί κάποιο πλαφόν μάλλον πάνε στις καλένδες,  προς το παρόν τουλάχιστον και εάν και εφόσον διαπιστωθεί πως οι εγγυήσεις δε φθάνουν για όλες τις τράπεζες, πολύ γρήγορα μπορεί να ανοίξει άλλο APS αφού υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο και η βούληση ενώ εύκολο είναι να βρεθούν και νέες εγγυήσεις δεδομένης της επιτυχίας του πρώτου APS.  
Αλλωστε το Υπουργείο από την αρχή άφηνε να εννοηθεί πως θα υπάρξει ανάγκη και για έναν δεύτερο Ηρακλή.

Υπ’ αυτήν την έννοια το Υπουργείο δε θέλει να αφήσει περιθώριο καθυστερήσεων και δεν σκοπεύει να αναμένει τη διαδικασία να εξελιχθεί αλλά να την εξελίξει σε χρόνους ταχύτερους.
Σε ότι αφορά το τρίτο επίμαχο θέμα που αποτελεί το Δίκαιο που θα ισχύσει σε ότι αφορά τον Ηρακλή, το Υπουργείο σαφώς συζητά για Ελληνικό Δίκαιο σε ότι αφορά τις εγγυήσεις του Δημοσίου- άλλωστε η χώρα δεν είναι πια σε πρόγραμμα- ενώ μπορεί να δείχνει σχετικά διαλακτικότερο σε ότι αφορά το δίκαιο των ομολόγων όπου εκεί μπορεί να αποδεχθεί και το Αγγλικό εφόσον κάτι τέτοιο επιθυμούν οι επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters