Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει στις ιστοσελίδες της, ήδη έτοιμα, διάφορα έγγραφα τα οποία χρησιμοποιούνται από τις ΜΚΟ ώστε να διευκολύνουν την ζωή των μεταναστών στους τόπους εισβολής κατά την πρώτη φάση της παραμονής τους. Αυτό προέκυψε λόγω της ιδιαίτερης πολυγλωσσίας, επειδή υπάρχουν μετανάστες από πολλές χώρες και οι πλείστοι ομιλούν μόνο τις γλώσσες τους, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές.
Ως τελείως άγνωστες και πρωτοφανείς γλώσσες στην Ευρώπη, δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας, μεταξύ εισβολέων και υποδοχέων. Οπότε έπρεπε να υπάρχουν μεταφρασμένα κάποια βασικά κείμενα πρώτης ζήτησης. Ο ΟΗΕ – UN/UNHCR – φρόντισε από πριν για το καλό όλων μας. Υπάρχουν έτοιμα έγγραφα για την κάθε δυνατόν προβλέψιμη περίπτωση.
Ανάμεσα σ’ αυτά υπάρχει και ένα έγγραφο στα ελληνικά, αγγλικά και σε τρείς αραβικές, γλώσσες που γράφει: «Παρακαλείσθε να χρησιμοποιείτε τις τουαλέτες – μην αφοδεύετε σε ανοιχτούς χώρους».
Από το έγγραφο αυτό προκύπτει ότι, ο ΟΗΕ παρακαλεί τους μετανάστες να πηγαίνουν για την ανάγκη τους στις τουαλέτες. Τους «παρακαλεί» δεν τους υποχρεώνει όπως επιτάσσουν οι κανόνες καλής συμπεριφοράς, πολιτισμού, κυρίως οι κανόνες δημόσιας υγείας και τέλος, η νομοθεσία της κάθε χώρας. Κάτι που σημαίνει ότι, ΑΝ θέλουν οι μετανάστες θα τις χρησιμοποιήσουν και ΑΝ δεν θέλουν, δεν πειράζει. Διότι, ούτε τούς το απαγορεύει και ούτε πρόστιμα προβλέπονται, όπως προβλέπονται για τους Ευρωπαίους. Είναι σαν να τους λέει, κάνετε ότι θέλετε αλλά σας παρακαλώ χρησιμοποιείστε τις τουαλέτες.
Από το ίδιο αυτό έγγραφο προκύπτει και κάτι άλλο. Οι συμβουλευτικές αυτές πινακίδες μπαίνουν σε χώρους που προφανώς υπάρχουν ήδη τουαλέτες, διότι αλλιώς δεν υπήρχε λόγος να τοποθετηθούν. Και επίσης, οι τουαλέτες είναι σε χώρους που υπάρχουν πολλοί μετανάστες, για να εξυπηρετούνται όλοι. Δεν θα ζητούσαν από κάποιους νεοεισερχόμενους να πάνε σε χώρους που δεν υπάρχουν. Κάτι που σημαίνει ότι, είτε υπάρχουν τουαλέτες, είτε όχι, οι μετανάστες δεν τις χρησιμοποιούν όπως πρέπει και συμπεριφέρονται όπως στις χώρες τους.
Γι αυτό δεν πρέπει να τους παρεξηγούμε, αλλά να είμαστε υπομονετικοί μέχρι να προσαρμοστούν στις συνήθειες των ευρωπαίων, διότι η πολυπολιτισμικότητα είναι χρονοβόρος, εξελικτική και θα εδραιωθεί μέσα από την πάλη των τάξεων μέχρι να γίνει αταξική η κοινωνία και οι προλετάριοι όλων των χωρών να ενωθούν. Λέμε και κανένα κομμουνιστικό για να περνάει η ώρα.
Εδώ πρέπει να ειπωθεί ότι σε διάφορες από τις χώρες από τις οποίες προελαύνουν κατά ‘δω οι μετανάστες, οι κυβερνήσεις τους καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες, όσο και αν μας φαίνεται περίεργο, ώστε να μάθουν οι κάτοικοι να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες και ν’ αποφεύγουν την ύπαιθρο. Αυτό προσπαθούν να το πετύχουν είτε με τοποθέτηση μεγάλων πινακίδων στους δρόμους (π.χ. Γκάνα) είτε δια του μιμητισμού (π.χ. Πακιστάν). Διότι πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί η τοποθέτηση ανοικτών Δημόσιων τουαλετών στις πλατείες. Δηλαδή, τοποθετούν τις λεκάνες σε ανοικτούς χώρους, όπως είναι οι πλατείες, χωρίς προστατευτικές επιφάνειες που να εξασφαλίζουν την ιδιαιτερότητα του χώρου. Οπότε όταν δει κάποιος κάποιον αποπατώντα στην ανοικτή τουαλέτα πως την χρησιμοποιεί και ο ίδιος δεν ξέρει, ίσως ν’ αρχίσει να συμπεριφέρεται και αυτός παρομοίως και σιγά- σιγά να γενικευθεί η χρήση τουαλέτας. Μπορεί να ‘ναι κ’ έτσι.
Αλλά κάπου φταίει τόσο ο ΟΗΕ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που βλέπουμε. Φτιάχνουν τουαλέτες χωρίς να βάζουν «Οδηγίες χρήσεως». Όπως όλα τα προϊόντα συνοδεύονται από οδηγίες χρήσεως έτσι θα έπρεπε να έχουν και οι τουαλέτες. Τίποτα σ’ αυτόν τον κόσμο πλέον δεν είναι δεδομένο και η «κοινή λογική» κατάντησε φιλοσοφικός όρος του παρελθόντος. Ίσως νομίζουν οι υπεύθυνοι των Διεθνών Οργανισμών ότι οι τουαλέτες υπάγονται στην κατηγορία των ειδών που δε χρειάζονται οδηγίες χρήσεως. Όπως ακριβώς συμβαίνει με το χαρτί υγείας. Δεν έχει οδηγίες χρήσεως αλλά όλοι ξέρουν πώς να το χρησιμοποιούν. Αν και αυτό δεν είναι σίγουρο πλέον.
Ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τοποθετούνται οδηγίες χρήσεως των τουαλετών, αλλά το κακό είναι ότι αυτές οι οδηγίες προκύπτουν ύστερα από… ορατά αποτελέσματα και ως εκ τούτου είναι ελλιπείς (π.χ. Αγγλία και Γερμανία).
Διότι το λάθος που κάνουμε όλοι μας είναι ότι με την δική μας λογική και παιδεία προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε συμπεριφορές αλλοεθνών.
Όλ’ αυτά αναφέρθηκαν με αφορμή τον μετανάστη ο οποίος αποπατούσε στο Κολωνάκι. Αν και αυτός παρά λίγο να βρει στόχο. Τον πλησίασε αλλά δεν τον πέτυχε. Αν κατέβαινε (κατηφόρα είναι) λίγο παρακάτω, στην πλατεία Συντάγματος θα έβρισκε τον στόχο. Διότι στην Πλατεία Συντάγματος είναι οι πλησιέστερες Δημόσιες Τουαλέτες και δεν γινόταν αυτό που έγινε.
Η Δημόσια Υγεία του πλανήτη δεν «πάει περίπατο», αλλά «απόπατο», βάζοντας το χεράκι του και ο ΟΗΕ. Άκου «παρακαλείσθε»!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου