Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Aυτά που δεν θέλουν να ξέρεις: Οι αποικίες των Ελλήνων στην Καταλονία..

Η Καταλονία αποτελεί περιφέρεια της Ισπανίας με πρωτεύουσα τη Βαρκελώνη. Είναι μια περιοχή όπου κατά την αρχαιότητα κατοικούνταν από Ιβήρους, όπως ονομάζονταν από τους Έλληνες οι πρώτοι κάτοικοι γύρω από τον ποταμό Ίβηρα, το σημερινό Έβρο. Η περιοχή αυτή κατοικήθηκε ακόμη από Έλληνες, Φοίνικες, Καρχηδονίους, Ρωμαίους, Γαλάτες, Γότθους, Άραβες, και η πρόσμειξη όλων αυτών των φυλών συνετέλεσε στη δημιουργία του σύγχρονου καταλανικού πολιτισμού.

Λέγεται πως οι Φοίνικες αποίκησαν στην Ιβηρική χερσόνησο τον 11ο αι. π.Χ. και τους ακολούθησαν οι Έλληνες το 630 π.Χ., οι οποίοι, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, εγκαταστάθηκαν στην ανατολική ακτή δίνοντας μάλιστα και Ελληνικά ονόματα στις πόλεις που δημιούργησαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πόλη Αμπουρία στον κόλπο ντε Ρόζας, η οποία βρίσκεται στη θέση μιας αρχαίας πόλης που είχαν ιδρύσει ως αποικία Έλληνες από τη Φώκαια με την ονομασία Εμπόρια ή Εμπόριον.
Όταν εγκαταστάθηκαν οι Έλληνες στις ανατολικές ακτές της σημερινής Ισπανίας, οι αγοραπωλησίες των ντόπιων γίνονταν ακόμη με ανταλλαγή προϊόντων, οπότε οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που έκοψαν και καθιέρωσαν το νόμισμα. Επίσης, Έλληνες από τη Ζάκυνθο ίδρυσαν το Σαγούντο, που η αρχική του ονομασία ήταν Ζάκανθα. Η μεγάλη προσφορά των Ελλήνων στην Καταλονία ήταν η βελτίωση της αγροτικής παραγωγής με την εισαγωγή της αμπέλου και της ελιάς, προϊόντα που σήμερα αποτελούν βασικά εξαγώγιμα προϊόντα για την οικονομία της Ισπανίας.
Στη Ρωμαϊκή εποχή, η Καταλονία ήταν η πρώτη περιοχή της Ιβηρικής που υποτάχθηκε στους Ρωμαίους. Οι ελληνικές παράκτιες πόλεις της Καταλονίας αποδέχτηκαν τη ρωμαϊκή κυριαρχία, καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να προστατευθούν από τους ντόπιους πληθυσμούς, οι οποίοι έκαναν συχνά επιθέσεις.
Στα νεώτερα χρόνια, η αρχαία ελληνική αποικία της Αμπουρίας έχει συγκεντρώσει την ιδιαίτερη προσοχή των αρχαιολόγων. Από τις πρώτες ανασκαφές του 1908 μέχρι σήμερα, ο περιβάλλον αρχαιολογικός χώρος της Αμπουρίας αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό και υπολογίζεται πως επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο περίπου 200.000 τουρίστες και άλλοι 35.000 μαθητές από όλη την Ισπανία και τη γειτονική Γαλλία.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters