Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Ποιές φορο-υποθέσεις από το 2002 μέχρι το 2012 παραγράφονται τον Δεκέμβριο


Μπαράζ φορολογικών ελέγχων από την ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι την 31-12-2018, για να προλάβει την παραγραφή

Πέντε κατηγορίες φορολογικών υποθέσεων, από το 2002, μέχρι και το 2012 παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ «τρέχουν» και δεν φτάνουν για να προλάβουν την καταληπτική προθεσμία.

Όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ελεγχθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018, από την 1-1-2019 διασφαλίζουν το ακαταδίωκτο από την Εφορία, για τις παλαιές υποθέσεις.


Επίσης, σε όσους φορολογούμενους διενεργηθεί έλεγχος και καταλογιστούν πρόστιμα, για φορολογική χρήση η οποία έχει παραγραφεί, μπορούν να προσφύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και να αναζητήσουν το δίκιο τους.

Ήδη, χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν προσφύγει στη ΔΕΔ και δικαιώθηκαν, για ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, με καθυστέρηση δηλαδή σε χρόνο κατά τον οποίο οι ελεγχόμενες χρήσεις είχαν παραγραφεί. Έτσι το Δημόσιο αναγκάστηκε να διαγράψει φόρους και πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από τους ελεγκτές.

Μεταξύ των υποθέσεων που έχουν δικαιωθεί βρίσκονται ακόμη και φορολογούμενοι, οι οποίοι ήταν στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, καθώς και στη λίστα των Εμβασμάτων, όπως επίσης και επαγγελματίες οι οποίοι είχαν εμπλακεί στην λήψη, έκδοση ή χρήση πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Αξιοσημείωτο είναι πως από το φθινόπωρο του 2017, οι προσφυγές στη ΔΕΔ είναι μαζικές, επειδή είχαν προηγηθεί οι οριστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που απαγόρευσαν στο υπουργείο Οικονομικών να επιμηκύνει τον χρόνο εντός του οποίου οι ελεγκτικές αρχές μπορούν να ελέγξουν τον φορολογούμενο.

Ποιες και πότε πώς παραγράφονται

Μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τις αποφάσεις και τις εγκυκλίους της ΑΑΔΕ ο «χάρτης» των υποθέσεων που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2018 είναι οι ακόλουθες:

  • Οι φορολογικές υποθέσεις της χρήσης 2012 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2017. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις υπάγονται στον κανόνα της 5ετούς παραγραφής. Στην ουσία είναι 5+1 έτη, δεδομένου ότι η πενταετής προθεσμία αρχίζει να μετράει, ένα έτος μετά από την εν λόγω φορολογική χρήση. Δηλαδή, για τη χρήση του 2012, η φορολογική δήλωση έπρεπε να υποβληθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 και η προθεσμία που έχουν οι φορολογικές αρχές για τη διενέργεια ελέγχου ξεκίνησε να «τρέχει» από την 1-1-2014 και εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Όποια επιχείρηση δεν ελεγχθεί για τη χρήση του 2012 μέχρι τις 31η Δεκεμβρίου 2018, δεν θα μπορεί να ελεγχθεί από την 1-1-2019. Σημειώνεται επίσης ότι έχουν ήδη παραγραφεί οι υποθέσεις για το έτος 2011 και τα προγενέστερα, εκτός αι αν υπάρχουν «συμπληρωματικά στοιχεία».


  • Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν στη χρήση του 2009, αλλά οι επιτηδευματίες «ξέχασαν» να υποβάλουν έγκαιρα φορολογικές δηλώσεις και τις υπέβαλαν εντός του 2015. Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις η βασική προθεσμία παραγραφής, που είναι 5 χρόνια, έληξε κανονικά στις 31-12-2015 (5+1 έτος από το τη φορολογική χρήση), εφόσον υποβάλλονταν εμπρόθεσμη φορολογική δήλωση. Ωστόσο επειδή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη δήλωση το 2015, η προθεσμία παραγραφής επεκτείνεται για μια τριετία ακόμη και συγκεκριμένα στα 8 έτη.


  • Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2007, για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία. Εφόσον οι φοροελεγκτικές αρχές εντοπίζουν, μετά τη λήξη της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής, «συμπληρωματικά» στοιχεία,  (π.χ. εικονικά τιμολόγια) από τα οποία προκύπτει ότι υπήρξε απόκρυψη εισοδήματος και φοροδιαφυγή, ο χρόνος της μη παραγραφής επεκτείνεται στη δεκαετία. Σημειώνεται ότι από τα συμπληρωματικά στοιχεία εξαιρούνται οι καταθέσεις σε τράπεζες του εσωτερικού! Αν βρεθούν αδήλωτες καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, η Εφορία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο για 10+1 έτη πίσω και στην προκειμένη περίπτωση μέχρι τη χρήση 2007.


  • Οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2007 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει 10ετής περίοδος παραγραφής που άρχισε να "τρέχει" από την 1η-1-2009 -δηλαδή μετά τη λήξη του έτους 2008 στο οποίο έπρεπε να υποβληθεί η εκκαθαριστική δήλωση- και λήγει την 31η-12-2018.


  • Στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής. Αυτό σημαίνει ότι η εφορία έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018, για τις υποθέσεις της φορολογικής χρήσης του έτους 2002.

  •  




     https://www.sofokleousin.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Next previous home

    Αναζήτηση στο ιστολόγιο

    -------\ KRYON IN HELLENIC /-------

    -------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
    Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

    ------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

    ------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
    Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

    Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

    free counters