Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Εθνική: Η δύσκολη σχέση με τη Φρανκφούρτη


Οι πιέσεις σε πολλά μέτωπα από τον SSM και οι εσπευσμένες κινήσεις Φραγκιαδάκη.
Γράφει ο: 

Σε συνθήκες έντονης πίεσης από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Φρανκφούρτης βρίσκεται η διοίκηση Φραγκιαδάκη και σπεύδει να κλείσει μεγάλα μέτωπα σε πολύ σύντομο χρόνο, για να αποτρέψει δυσμενείς εξελίξεις στα τεστ αντοχής.
Στην πρόσφατη συνάντηση με την Ντανιέλ Νουί, ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης επιχείρησε ανεπιτυχώς να αντισταθεί στις πιέσεις της Φρανκφούρτης για μαζικές πωλήσεις «κόκκινων» δανείων,
ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται σε μεγάλη καθυστέρηση.
Φέρεται να υποστήριξε ότι δεν είναι σκόπιμο να γίνουν τέτοιες μαζικές πωλήσεις στην παρούσα φάση, γιατί οι τράπεζες θα εισπράξουν χαμηλά τιμήματα και θα υποστούν ζημιές, αλλά η απάντηση της Ντ. Νουί δεν άφησε πολλά περιθώρια για συζήτηση, αφού ήταν στο πνεύμα: «πουλήστε, αδιαφορώντας για την τιμή».

Ακολούθως, η διοίκηση της Εθνικής άρχισε να κινείται με τρόπο που παραπέμπει σε.. συμμόρφωση προς τας υποδείξεις των εποπτών: έβγαλε από το συρτάρι το σχέδιο “Earth”, που συζητείται εδώ και πολλούς μήνες, το οποίο προβλέπει πώληση δανείων καταναλωτικής πίστης χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 2 δισ. ευρώ (ή 5 δισ. ευρώ, με υπολογισμό και των τόκων).

Η κίνηση αυτή δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στην αγορά, αφού όσοι μπορούν να συνδέουν κουκίδες αντιλαμβάνονται ότι η διοίκηση της Εθνικής ουσιαστικά σύρεται από τους επόπτες σε μια πώληση δανείων που επιθυμούσε να γίνει αργότερα, με την ελπίδα ότι το τίμημα θα ήταν υψηλότερο, ενώ τώρα θα είναι επιτυχία αν εισπράξει 2-3% του κεφαλαίου των δανείων, μόνο για να βελτιώσει τον παρονομαστή του κλάσματος της κεφαλαιακής επάρκειας στα τεστ αντοχής (δηλαδή, να μειώσει τα σταθμισμένα σύμφωνα με τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού).

Ένα άλλο μέτωπο, που φαίνεται ότι η διοίκηση της Εθνικής σπεύδει να κλείσει, για να μην υπάρξουν προβλήματα στο τεστ αντοχής, είναι αυτό του Λογαριασμού Επικούρησης, για τον οποίο έχει κινήσει ειδική ερευνητική διαδικασία και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ τίθενται από τον SSM σοβαρά θέματα λογιστικής απεικόνισης των υποχρεώσεων της τράπεζας προς τους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής φέρεται, υπό την πίεση της ανάγκης να «καθαρίσει» το πεδίο πριν από τα τεστ αντοχής, να συζητεί με τους συνταξιούχους ακόμη και το σενάριο της επαναφοράς του συνόλου των εργαζομένων της τράπεζας στη συνταξιοδοτική «ομπρέλα» του ΛΕΠΕΤΕ, ενώ μέχρι πρόσφατα επιδίωκε την πλήρη κατάργησή του.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να συναινέσει και η κυβέρνηση, αναθεωρώντας το νόμο Αλογοσκούφη του 2005, με τον οποίο ορίσθηκε ότι από τον ΛΕΠΕΤΕ καλύπτονται μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί από την τράπεζα ως το 2005, ενώ οι επόμενοι εντάσσονταν στο ενιαίο επικουρικό ταμείο.

Με την ένταξη όλων των εργαζομένων στο Λογαριασμό, η Εθνική επιδιώκει να εντάξει νέες εισφορές στον ΛΕΠΕΤΕ, ώστε να καλυφθεί το έλλειμμά του και να πάψει να αποτελεί λογιστική «πληγή» για την τράπεζα, που θα επηρεάσει την έκβαση των τεστ αντοχής.
Τέλος, η διοίκηση βρίσκεται υπό την ασφυκτική πίεση της εποπτείας -της Τράπεζας της Ελλάδος, σε αυτή την περίπτωση- για τη λήξη του σίριαλ με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Παρότι το σχήμα των επενδυτών έχει προθεσμία ως το τέλος του μήνα για να παρουσιάσει την αναμορφωμένη σύνθεσή του, με την προσθήκη της Pimco, προς το παρόν δεν φαίνεται «φως» σε αυτή την υπόθεση, ενώ ενδεχόμενη καθυστέρηση θα επηρέαζε σοβαρά τη διαμόρφωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στα τεστ αντοχής.

Όπως σχολιάζουν στην αγορά, ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης έχει αποδειχθεί ως τώρα καλός πωλητής περιουσιακών στοιχείων της Εθνικής, αλλά τα τεστ αντοχής θα είναι μια δύσκολη δοκιμασία για την ηγεσία του, αφού έχουν αφεθεί αρκετά και σημαντικά ανοικτά θέματα στο «παρά πέντε» των ελέγχων…


http://www.fmvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters