Προκλητικός ο Ερντογάν, έθεσε θέμα Θράκης και Αιγαίου μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο αδιαφορώντας για το Διεθνές Δίκαιο
Έκανε λόγο για προβοκάτσιες πριν από την επίσκεψή του στη Θράκη. Έθεσε θέμα αμοιβαιότητας
Κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων
Τεράστιο ερώτημα για το τι θα συμβεί και τι θα προκαλέσει η επίσκεψη του Ερντογάν στην Θράκη
Όλα ξεκίνησαν πολλές ημέρες πριν, όταν κανονίστηκε η συνέντευξη του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον διευθυντή της εφημ. «Καθημερινή» κ. Αλέξη Παπαχελά. Ήταν η στιγμή που η τουρκική εξωτερική πολιτική διείδε μοναδική ευκαιρία για να θέσει με τον πλέον επίσημο τρόπο το σύνολο των τουρκικών αιτιάσεων έναντι της Ελλάδας. Έτσι, ο τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης –που δεν πρόλαβε καν να συζητηθεί- δεν δίστασε ούτε μια στιγμή να αναφερθεί σε επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάνης, των ομογενών του «τούρκων της Δυτικής Θράκης» και, φυσικά για τα σύνορα του Αιγαίου…
Η συνέχεια του τουρκικού σχεδίου στηριζόταν στην αφέλεια και στον ελάχιστο χρόνο ουσιαστικής αντίδρασης της ελληνικής πλευράς. Έτσι, όταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος τον συνάντησε στο Προεδρικό Μέγαρο, θεώρησε σωστό (μετά από προσυνεννόηση που υπήρξε με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά) να απαντήσει στα όσα είπε για τη Συνθήκη της Λωζάνης τούρκος ομόλογός του… Όμως, δυστυχώς για τον ίδιο, για την κυβέρνηση, αλλά κυρίως για την Ελλάδα, δεν επιλέχθηκε η απάντηση να γίνει στο ίδιο ύφος και με το ίδιο μέσο στον τούρκο πρόεδρο. Έτσι, η απάντηση του κ. Παυλόπουλου ήταν και το «τσίμπημα στο δόλωμα» που είχε ρίξει ο Ερντογάν μέσω της συνέντευξής του στον κ. Παπαχελά, δίνοντας στον τούρκο πρόεδρο το «δικαίωμα» να απαντήσει στον έλληνα ομόλογό του, θέτοντας στο ανώτατο επίπεδο και με τον πλέον επίσημο τρόπο το σύνολο των τουρκικών απαιτήσεων έναντι της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας –επιπλέον- ως ανώτερη αρχή έναντι της Συνθήκης της Λωζάνης την απόφαση του ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) εις βάρος της Ελλάδας για την μη αναγνώριση τουρκικής μειονότητας εντός της Ελλάδας (απόφαση που εμμέσως πλην σαφώς έτρεξε σύσσωμη η πολιτική σκηνή της χώρας να υποστηρίξει με απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου).
Σε μια φυσιολογική χώρα θα έπρεπε να υπάρξουν άμεσες αντιδράσεις, με ακύρωση υλοποίησης του προγράμματος επίσκεψης (π.χ. για λόγους εσωτερικής ασφάλειας) και στη συνέχεια παραίτηση όλων των εμπλεκομένων υπουργών αλλά και της κυβέρνησης, αφού αποδεδειγμένα δεν μπορεί να χειριστεί ζητήματα από πρόσωπα που η ίδια προσκάλεσε.
Το άμεσο ερώτημα που πλέον τίθεται αφορά την στάση του τούρκου Προέδρου στην αυριανή του επίσκεψη στην Ελληνική Θράκη, ενώ ένα πλήθος ερωτημάτων αρχίζουν να συνωστίζονται για την χαλαρότητα, την αφέλεια, την ανικανότητα και την επικινδυνότητα χειρισμού εθνικών θεμάτων που διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Το χρονικό του εξευτελισμού
Αποτέλεσμα του απόλυτου αυτού ερασιτεχνισμού από την ελληνική κυβέρνηση ήταν ένα πρωτοφανές μανιφέστο ανάδειξης των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων μεταβλήθηκε η κατ' ιδίαν συζήτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο.
Παίρνοντας αφορμή από την τοποθέτηση του Προκόπη Παυλόπουλου ότι «η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει πλήρως τα ζητήματα», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεδίπλωσε όλο το πακέτο της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής σε σχέση με την Ελλάδα σε έναν διάλογο με τον Προκόπη Παυλόπουλο που οριακά έλαβε τον χαρακτήρα δημόσιας αντιπαράθεσης.
Δείχνοντας σαν να έχει βγει εκτός εαυτού, ευρισκόμενος μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο και σε ζωντανή σύνδεση με τα ελληνικά κανάλια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντόγαν ζήτησε επιτακτικά να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης, επιχειρηματολογώντας γιατί η μειονότητα στη Δυτική Θράκη πρέπει να λέγεται τουρκική και όχι μουσουλμανική, ενώ έθεσε και θέμα Αιγαίου!
Ο κ. Ερντογάν διευκρινίζοντας ότι θα μιλήσει ξεκάθαρα όπως το έπραξε και ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι:
- Η συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να αλλάξει
- Χαρακτήρισε τουρκική την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης
- Ζήτησε αμοιβαιότητα στο θέμα της εκλογής μουφτή, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα επιτρέπει την εκλογή Οικουμενικού Πατριάρχη από την Ιερά Σύνοδο και αυτοδιαφημίστηκε ότι παραχώρησε την τουρκική ιθαγένεια σε Ιεράρχες
- Κατήγγειλε την Ελλάδα για διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων της Θράκης
- Απαίτησε να αυτοχαρακτηρίζεται σαν τουρκική η μειονότητα της Θράκης. «Στη δυτική Θράκη δεν μπορούν ούτε να χωνέψουν τη λέξη τουρκική σε μια πινακίδα ενός σχολείου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν
- Ζήτησε να βρεθεί βιώσιμη λύση και στα θέματα του Αιγαίου.
Διαβάστε αναλυτικά τι είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά στον Προκόπη Παυλόπουλο:
«Για τη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μία συμφωνία που υπογράφτηκε πριν 94 χρόνια και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, υπήρξαν 11 χώρες που εμπλέκονται. Στη Συνθήκη υπάρχει ακόμα και η Ιαπωνία! Μιλάμε για μία συμφωνία με όλες αυτές τις χώρες.
Μέσα στο διάστημα των 94 ετών ξανα-οικοδομείται ο πλανήτης. Άλλαξαν πολλά και εμφανίστηκαν νέα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο διάστημα αυτό. Για παράδειγμα, στη Συνθήκη χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, είναι σωστό, αλλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική μειονότητα.
Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι στη Δυτική Θράκη μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης; Υπάρχουν προσπάθειες για να διορίζεται ο αρχιμουφτής από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Ο πατριάρχης εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο. Στη Δυτική Θράκη όμως εξακολουθούν να μη μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς λοιπόν είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης; Άρα δεν εφαρμόζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης. Στην Τουρκία δεν υπάρχουν διακρίσεις στους χώρους προσευχής, αλλά στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν ούτε να πουν τη λέξη «τουρκικός». Δεν μπορούν να γράψουν τη λέξη «τουρκικός» στην πινακίδα ενός σχολείου.
Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα. Αυτό εννοώ με την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης.
Υπάρχουν όμως και στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ εμείς σας στηρίξαμε για να ξαναγίνετε μέλος. Για το Κυπριακό, εσείς δεν είχατε πάρει μέρος στις συνομιλίες, αλλά εγώ είχα πάρει. Στόχος μας να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στην Κύπρο το ίδιο και στο Αιγαίο. Υπάρχουν διάφορα θέματα που υπάρχουν στην συνθήκη της Λωζάνης, έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα τόσα χρόνια που έχουν περάσει.
Αν εξετάσουμε όλα αυτά τα θέματα θα δούμε ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα. Και το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των δικών μας ανθρώπων στη Θράκη είναι ένα πρώτης προτεραιότητας θέμα».
Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης
Μετά το φιάσκο από την πρωτοφανή δημόσια αντιπαράθεση, ο κ. Παυλόπουλος παρενέβη μετά το τέλος της δήλωσης του κ. Ερντογάν για να πει τα εξής:
«Σας θυμίζω ότι δεν είμαι εκτελεστικός πρόεδρος όπως εσείς, έχω απάντηση για όσα είπατε, αλλά θα τα πείτε με την κυβέρνηση. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε μία ειλικρινή φιλία. Έχω μία μόνο παρατήρηση για την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρατε. Οι συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση, οι μέθοδοι ερμηνείας του δικαίου είναι εκείνες που προσαρμόζουν τη Συνθήκη στα εκάστοτε δεδομένα. Αυτό λέγεται ερμηνεία. Ας αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν νομικά, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Συγχωρέστε μου την παρέμβαση».
Η απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου στις προκλήσεις Ερντογάν και το... debate που ακολούθησε
Παρά την εμφανή προσπάθεια του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας να αναδιπλωθεί σχεδόν απολογούμενος που νωρίτερα είχε πει στον Τούρκο πρόεδρο ότι η συνθήκη της Λωζάνης δεν χρειάζεται επικαιροποίηση ή αναθεώρηση, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν σταμάτησε την επέλασή του...
«Εγώ δεν είμαι καθηγητής αλλά ξέρω πολύ καλά το Δίκαιο. Στο Δίκαιο της πολιτικής υπάρχει όρος για επικαιροποίηση των Συνθηκών, αρκεί να υπάρχει συμφωνία των χωρών. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα από τον κόσμο. Εγώ αναφέρθηκα σε αυτά τα θέματα επειδή τα θέσατε εσείς. Αν δεν κάνατε αναφορά εγώ αυτά θα τα συζητούσα με τον κ. Τσίπρα, όπως και να συμβαίνει όμως τα συζητήσαμε».
Με έμμεσο πλην σαφή τρόπο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο ότι ανέπτυξε το μανιφέστο του επειδή ήταν ο Έλληνας πρόεδρος που έθεσε θέμα Λωζάνης στη δημόσια συζήτησή τους.
Κλείνοντας την πρώτη τοποθέτησή του ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης λέγοντας «ότι υπάρχουν διάφορα θέματα, δεν είναι εύκολο έχουν περάσει 94 χρόνια, έχουν αλλάξει πάρα πολά στο διάστημα αυτό. Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα αυτό πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές θα δεχθούν ότι πρέπει να αλλάξουμε ορισμένα πράγματα».
Χαρακτήρισε, για μία ακόμη φορά «το θέμα της προστασίας των ομοεθνών μας στη δυτική Θράκη ως ύψιστης προτεραιότητας για εμάς». Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Θράκη είπε ότι «επιθύμησα να πραγματοποιήσω μια επίσκεψη στη Δυτική Θράκη δυστυχώς όμως κάποιοι ενοχλούνται και προκαλούν προβοκάτσια για την επίσκεψη αυτή. Αναρτήθηκαν διάφορες αφίσες, γράφτηκαν συνθήματα, βέβαια σε κάθε κοινωνία υπάρχουν και τα συν και τα πλην, αλλά πρέπει να μην ξεχάσουμε ότι ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδειξε το θάρρος να κάνει αυτή την επίσκεψη μετά από 65 χρόνια και αυτά τα στοιχεία πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο». «Η δική μου επιθυμία ήταν η επίσκεψη αυτή να έχει θετικά αποτελέσματα. Εμείς να μην ασχοληθούμε με το κενό μέρος του ποτηριού, πρέπει να κοιτάξουμε στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να ενισχύσουμε τις διμερείς σχέσεις. Πιστεύω ότι με την επίσκεψη αυτή να κοιτάξουμε μπροστά» ολοκλήρωσε ο κ. Ερντογάν.
Κυβερνητικός αξιωματούχος: Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει γενναίες πρωτοβουλίες για τη σχέση Ελλάδας - Τουρκίας
Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει γενναίες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, έπειτα από τη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς. «Είναι προφανές ότι δεν περιμέναμε η Τουρκία να αλλάξει τις δικές της».
«Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχουμε καθήκον και υποχρέωση με δεδομένη την αποσταθεροποιημένη περιοχή και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις να είμαστε ο σταθεροποιητικός παράγοντας και να παίρνουμε γενναίες πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό τείνουμε ακριβώς χείρα φιλίας στην Τουρκία και είναι στο χέρι της εάν θα αξιοποιήσει την πρωτοβουλία μας. Το τανγκό θέλει πάντα δύο».
Ερωτηθείς ο ίδιος αξιωματούχος για το τάιμινγκ της επίσκεψης τόνισε πως «οι σημαντικές επισκέψεις δεν γίνονται όταν όλα τα ζητήματα έχουν λυθεί για να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις οι πολιτικές ηγεσίες αλλά όταν είναι αναγκαίο για την επίλυση ζητημάτων, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την αναβάθμιση των σχέσεων».
Τι έγραψε ο ξένος Τύπος
Mε ένταση ξεκίνησε η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, σχολιάζει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC το οποίο σημειώνει ότι «οΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τα σχόλια που έχουν τρομάξει τους Έλληνες οικοδεσπότες για την ανάγκη "επικαιροποίησης" της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 που περιγράφει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος με το "ABC News" κινείται και το αμερικανικό δίκτυο "Fox News" επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες του Tούρκου Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας έγιναν σε τεταμένο κλίμα.
"Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα επί έξι δεκαετίες ξεκίνησε με ένταση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επαναλαμβάνει τα σχόλια που έχουν τρομάξει τους Έλληνες οικοδεσπότες για την ανάγκη επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 που περιορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκία, μεταξύ άλλων θεμάτων.
Τα σχόλια του Ερντογάν "δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες και ερωτήματα ", δήλωσε ο Έλληνας εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου.
"Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψή του να είναι λόγος για την κατασκευή γεφυρών κι όχι για την ανέγερση τειχών".
Οι συνομιλίες του Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διεξήχθησαν αμέσως μετά σε πιο ήρεμο κλίμα. "Υπήρχαν πάντα διαφορές μεταξύ των χωρών μας και οι θέσεις κάθε χώρας είναι γνωστές", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ερντογάν. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πέρα από αυτές τις διαφορές, αναζητάμε κοινό έδαφος και ότι οι διαφορές αντιμετωπίζονται με εποικοδομητικό τρόπο και χωρίς προκλήσεις και υπερβολές", τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η Washington Post γράφει ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από έξι δεκαετίες ξεκίνησε με ένταση, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επαναλαμβάνει από την Αθήνα τα σχόλιά του σχετικά με την ανάγκη «επικαιροποίησης" της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 που περιγράφει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Η πρώτη του συνάντηση ήταν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου ....οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών ήταν εμφανώς δυσάρεστες. Ο Ερντογάν επέμεινε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να επικαιροποιηθεί κι έθεσε επίσης το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Ο Πρ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι η συνθήκη δεν χρειάζεται "ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση".
Αντίδραση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου Ταγιπ Ερντογάν
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) αντέδρασε, με ανακοίνωσή της, στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, η ΕΔΕ εστιάζει στο σημείο των δηλώσεων του κ. Ερντογάν για «διατάραξη του σεβασμού του για την ελληνική Δικαιοσύνη» και στη διαπίστωσή του ότι «μέχρι ένα σημείο λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα».
Ακόμη, η Ένωση επισημαίνει ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε απευθυνθεί με επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι ο Άρειος Πάγος, με τρεις αποφάσεις του, έκρινε ότι «ενδεχόμενη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό» και προσθέτει:
Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει ζητήματα έκδοσης πολιτών τρίτων χωρών και δεν εξαρτά την κρίση της από φιλοφρονήσεις ή αποδοκιμασίες Ελλήνων ή ξένων πολιτικών.
Τέλος, στην ανακοίνωσή της, η ΕΔΕ αναφέρει:
Το σχόλιο του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας ότι «το δικαστικό σύστημα στην Τουρκία είναι περισσότερο δίκαιο απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα», θυμίζουμε τις συνεχείς δηλώσεις διαμαρτυρίας της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών στις μαζικές απολύσεις 4.000 δικαστών και εισαγγελέων στην Τουρκία, μετά την 15η Ιουλίου 2016, πολλοί από τους οποίους είναι κρατούμενοι σε κελιά απομόνωσης, χωρίς να τους απαγγελθούν συγκεκριμένες κατηγορίες.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
https://kostasxan.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου