Οι Βαυαροί διατάζουν τον Υπουργό Δικαιοσύνης να επέμβει, κι αυτός απαγγέλλει κατηγορία εναντίον τους… ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ: Βουίζουν τώρα τ’ αυτιά μου, που ο Μάσσονας, καινούργιος αφέντης στον τόπο, τολμάει να με καλεί προδότη.
theTempestAhead111o Λίγα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, υπό τη βασιλεία του βαυαρού Όθωνος, προσήγαγε σε δίκη τους μεγάλους οπλαρχηγούς του αγώνα, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Γεώργιο Πλαπούτα, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.
Η περιβόητη αυτή δίκη του 1833, που έγινε στο Ναύπλιο, συγκλόνισε το έθνος, επειδή οι πάντες γνώριζαν ότι οι δύο ήρωες ήταν απολύτως αθώοι.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αθανάσιος Πολυζωίδης και ο δικαστής Γεώργιος Τερτσέτης αρνούνται να προσυπογράψουν την καθ’ υπαγόρευση από το παλάτι –μέσω των τριών αντιβασιλέων Άρμανσμπεργκ, Μάουερ και Έιντεκ– καταδίκη σε θάνατο των κατηγορουμένων.
Οι Βαυαροί διατάζουν τον Υπουργό Δικαιοσύνης να επέμβει, κι αυτός απαγγέλλει κατηγορία εναντίον τους, με αποτέλεσμα να συρθούν στα μπουντρούμια των φυλακών και να δικαστούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Ωστόσο, τελικά θα αθωωθούν πανηγυρικά.
…………………………………..
Τα αντιγράφω κλαίγοντας…….
……………………………………
[Πολυζωίδης: Σε ερωτώ πως σε λένε; Πόσο χρονών είσαι; Που γεννήθηκες και πότε; Ποιά δουλειά κάνεις; Γράμματα ξέρεις;
Πλαπούτας: Το πρώτο μου στέκι το χωριό Σουλιμά. Μάνα και πατέρα δε γνώρισα. Ραγιάς ήμουν και βγήκα κλέφτης. Δεύτερο στέκι μου το χωριό Παλούμπα. Εκεί η γυναίκα μου, τα παιδιά μου και τ’ αγγόνια μου καρτερούν με λαχτάρα να μάθουν τα νέα της δίκης. Είδα τον τόπο μου λεύτερο. Τώρα όμως με τούτη τη δίκη, αντικρύζω τον χαμό σαν Ραγιάς. Τα παλικάρια με κράζουν, καπετάν Πλαπούτα. Μαζί τους χάρισα στο έθνος νίκες πολλές. Βουίζουν τώρα τ’ αυτιά μου, που ο Μάσσονας, καινούργιος αφέντης στον τόπο, τολμάει να με καλεί προδότη. Ξένος είναι και πατάει ελεύθερο χώμα ποτισμένο με αίμα. Ποτέ του δεν είδε τον πόνο του ραγιά ούτε τους αγάδες να αρπάζουν κοπέλες, και να καίνε σπίτια. Ούτε είδε κλέφτες να σηκώνουν κεφάλι. Κι όταν ήρθε η βλογημένη στιγμή του ξεσηκωμού δεν είδε το ραγιά με όρθια τη ράχη. Είναι ξένος στον τόπο, επίτροπος και κάνει τον δάσκαλο του νόμου. Σαν ξένος λογαριάζει τους κλέφτες. Άνιαστος είναι κι η γλώσσα του είπε άστοχα λόγια.
Ο Κολοκοτρώνης ο σοφός, ο Γέρος του Μοριά, θα σας πει για μένα όσα γνωρίζει, για τις μάχες που δώσαν στην Ελλάδα, την λευτεριά και… το βασιλιά. Οι δικαστάδες σαν Γραικοί που ‘ναι μη προσέξουν τα άστοχα λόγια του ξένου… του Μάσσονα. Ο ξένος γροικάει τους χτύπους της καρδιάς του με νιτερέσο. Ζευγολάτης κακός σπέρνει διχόνοιες και θερίζει τριβόλους.
Πολυζωίδης: Άλλο τίποτα έχεις να πεις;
Πλαπούτας: Τούτο μόνο. Πως γράμματα λίγα ξέρω και ‘κείνα μεγάλος τα ‘μαθα.]
http://alfeiospotamos.gr/?p=27420
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου