Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Ανακαλύφθηκε τεράστιο αρχαίο μνημείο που για αιώνες παρέμενε κρυμμένο στην αρχαία Πέτρα της Ιορδανίας


Drones και δορυφόροι έφεραν στο φως μια κατασκευή η οποία δεν μοιάζει με καμία άλλη από όσες έχουν βρεθεί στο αρχαίο μνημείο
Mετά από δύο αιώνες ανασκαφών, η αρχαία Πέτρα εξακολουθεί να κρύβει μυστήρια τα οποία έρχονται στο φως με τη βοήθεια της τεχνολογίας

LIFO
NEWSROOM

Ένα τεράστιο μνημείο κρυβόταν σε κοινή θέα μέσα στο αρχαίο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Πέτρας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Schools of Oriental Research.

Η αρχαιολόγος Sarah Parcak, ένας επιστημονικός συνεργάτης του National Geographic, και ο Christopher Tuttle, εκτελεστικός διευθυντής του Council of American Overseas Research Center, χρησιμοποίησαν υψηλής ανάλυσης δορυφορικές εικόνες και εναέριο υλικό που κατεγράφη από drone και μαζί με τεκμηριωμένα στοιχεία από το έδαφος, αποκαλύπτουν την ύπαρξη της μέχρι τώρα άγνωστης κατασκευής, στην Πέτρα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το μνημείο έχει περίπου το μήκος μιας πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων, δύο φορές το πλάτος της, και βρίσκεται μόνο 800 μέτρα νότια του κέντρου της αρχαίας πόλης.

Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται ετησίως την εμβληματική, λαξευμένη στον κόκκινο ψαμμίτη, πόλη. Ολόκληρη η Πέτρα καλύπτει περίπου 102 τετραγωνικά μίλια, αλλά το κέντρο της, καλύπτει μια έκταση μόλις 2,3 τετραγωνικά μίλια (6 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη ανακάλυψη, ενώ η ενδοχώρα βόρεια και νότια της αρχαίας πόλης της Πέτρας έχει εξερευνηθεί εκτενώς από το 1812, νέες ανακαλύψεις συνεχίζουν να γίνονται γύρω από τον αστικό πυρήνα της.

Οι φωτογραφίες του δορυφόρου που αποκάλυψαν τη δομή στην αρχαία πόλη


Τα πρόσφατα δεδομένα αποκάλυψαν μια δομή σε σχήμα πλατφόρμας που εσωκλείει μια ελαφρώς μικρότερη πλατφόρμα, που αρχικά ήταν στρωμένη με πλάκες. Η ανατολική πλευρά της εσωτερικής πλατφόρμας είναι επενδεδυμένη με μια σειρά από κίονες που κάποτε ήταν αποτελούσαν τα στολίδια στο πλάι μιας σκάλας.

Ένα μικρό (8,5 επί 8,5 μέτρων) κτίριο ήταν στην κορυφή της εσωτερικής πλατφόρμας και είχε άνοιγμα προς τα ανατολικά, προς το μέρος της σκάλας.

Αυτή η τεράστια ανοιχτή πλατφόρμα, που ολοκληρώνεται με ένα σχετικά μικρό κτίριο και μια μνημειακή πρόσοψη, δεν έχει ομοιότητες με οποιαδήποτε άλλη δομή στην Πέτρα. Είναι πιο πιθανό να ήταν χώρος κάποιας δημόσιας τελετής κάτι που σημαίνει πως είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή λατρευτικού χαρακτήρα στην αρχαία Πόλη, μετά το χώρο του "Μοναστηριού".

Ενώ το μνημείο δεν έχει ακόμη ανασκαφεί, η παρουσία της κεραμικής που χρονολογείται από τα μέσα του δεύτερου αιώνα π.Χ. υποδηλώνει ότι η κατασκευή της δομής ξεκίνησε κατά την εποχή των Ναβαταίων, των πρώτων νομάδων που έφτασαν στην περιοχή της ερήμου.


Τα περισσότερα από τα μνημεία που μπορεί να δει κανείς στην Πέτρα σήμερα, χτίστηκαν κατά τη δεύτερη περίοδο της ακμής της, από το τέλος του πρώτου αιώνα π.Χ. έως το δεύτερο μ.Χ.. Αυτή μπορεί τελικά να είναι η πρώτη μετά από πολλά χρόνια ανακάλυψη, εκείνης της πρώτης περιόδου.


Περιγράφοντας το εύρημα, ο Christopher Tuttle εξαίρει τη χρήση των δορυφορικών συστημάτων και των drones που με την παροχή εναέριων προοπτικών τους βοηθούν να εντοπίζουν τα αμυδρά ίχνη αρχαίων κτιρίων, και στη συνέχεια να κατανοήσουν πώς τα ιστορικά μνημεία και άλλοι τόποι σχετίζονται μεταξύ τους σε όλο την τοπίο.

"Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια των δύο αιώνων της έρευνας στην Πέτρα, κάποιος θα ήξερε πως αυτή η τοποθεσία ήταν εκεί, αλλά δεν προχώρησε ποτέ σε καταγραφή και μελέτη της. Έχω δουλέψει στην Πέτρα 20 χρόνια, και ήξερα ότι κάτι ήταν εκεί, αλλά είναι σίγουρα θεμιτό να πούμε πως πρόκειται για ανακάλυψη." αναφέρει ο Tuttle.


Με πληροφορίες από το National Geographic

http://www.lifo.gr/now/culture/103663

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters