Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

Ο Στουρνάρας, ο Τσακαλώτος και η Οξφόρδη... ...Γιάννης Στουρνάρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργοί οικονομικών στα χρόνια των μνημονίων, τα αγαπημένα παιδιά του Β. Σόιμπλε και οι καλύτεροι μαθητές της σκληρής λιτότητας της θείας Αγκελικούλας, υπήρξαν συμφοιτητές στην Οξφόρδη!

Το 1979, όταν ο νεαρός τότε Γιάννης Στουρνάρας αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αποφάσισε να συνεχίσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο φημισμένο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μπήκε γρήγορα στο κλίμα και δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος προσαρμογής στο ιδιαίτερα απαιτητικό εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Την ίδια χρονιά ένας Ελληνας του εξωτερικού, που γεννήθηκε στην Ολλανδία και έζησε αρκετά χρόνια στην Αγγλία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρισκόταν στο προπτυχιακό στάδιο και είχε επιλέξει ένα από τα πιο περιζήτητα πτυχία του πανεπιστημίου, το PPE «Philosophy, Politics and Economics». Ο Γ. Στουρνάρας ανέλαβε να τον προετοιμάσει. Οι δύο τους δεν έγιναν απλώς καλοί φίλοι στην Οξφόρδη αλλά συνεργάστηκαν και αργότερα στην οικονομική έρευνα.

Το 1994 ένα κοινό τους άρθρο με τίτλο «Investment and Credit Rationing in Four European Economies» δημοσιεύτηκε στην Greek Economic Review. Το 2001 ακολούθησε ακόμα ένα επιστημονικό κοινό τους άρθρο για το νέο ρόλο του χρηματοοικονομικού τομέα στις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης.

Αντίθετα με ότι θα πίστευε κανείς, ο Στουρνάρας έχει το πιο «λαϊκό» μπακγκράουντ, αφού αποφοίτησε από το Δημόσιο της Φιλοθέης (όσο λαϊκή μπορεί να είναι η Φιλοθέη) σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και πήγε στην Οξφόρδη για μεταπτυχιακό.

Αντίθετα ο Τσακαλώτος είναι αυθεντικό προϊόν της βρετανικής upper class και του αριστοκρατικού establishment αφού πήγε στην Οξφόρδη αφού προηγουμένως κάθισε στα θρανία του φημισμένου Eton.

Ας ρίξουμε μια ματιά όμως στο τι γράφει το αφιέρωμα της εφημερίδας Βήμα για τα χρόνια της Οξφόρδης:

Τα χρόνια της Οξφόρδης διαμόρφωσαν τον Στουρνάρα και ήταν καθοριστικά για τη μετέπειτα πορεία του. Στο φημισμένο βρετανικό πανεπιστήμιο βρέθηκε μαζί με τη σύντροφό του από τα φοιτητικά χρόνια στην Αθήνα, τη Λίνα Νικολοπούλου.

Στην Οξφόρδη ο Στουρνάρας συνδέθηκε με μέλη της ελληνικής κοινότητας του πανεπιστημίου. Εκεί δίδασκε ήδη ο Λουκάς Τσούκαλης (σήμερα καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ), ο οποίος έχει τελειώσει το διδακτορικό του σε ηλικία μόλις 25 ετών.

Συνομήλικος, συμφοιτητής και συγκάτοικος του Στουρνάρα στην εστία ήταν ο Γιώργος Ζανιάς, πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ο «μικρός της παρέας» ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο καθηγητής Οικονομικών και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ίδια εποχή τις προπτυχιακές σπουδές του σε έναν κύκλο σπουδών μοναδικό στην Οξφόρδη: Πολιτική Επιστήμη, Φιλοσοφία και Οικονομικά.

«Ημασταν όλοι προοδευτικά παιδιά» θυμάται ο Τσούκαλης. «Μιλάγαμε συνέχεια πολιτικά. Ως λίγο μεγαλύτερος, είχα ίσως μια πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση. Οι άλλοι ήταν πιο ριζοσπαστικοί. Κουβαλούσαν μια επαναστατικότητα που είχε έρθει από τα αμφιθέατρα των ελληνικών πανεπιστημίων. Η ιδεολογία της παρέας ήταν από σοσιαλδημοκρατία και πέρα προς τα Αριστερά και ο Στουρνάρας είχε το πρόβλημα πώς θα προσαρμόσει τις αριστερές ιδέες με τα παραδοσιακά οικονομικά». Η παρέα της Οξφόρδης ήταν πολυσυλλεκτική. Στις συζητήσεις συμμετείχε με τα δικά της επιχειρήματα και η Ελένη Λουρή, σήμερα υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έκανε από το 1982 το διδακτορικό της στο φημισμένο πανεπιστήμιο.

Την ιστορία την γράφουν οι παρέες , υποστηρίζουν κάποιοι. Στην περίπτωση του Γιάννη Στουρνάρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου αυτό «ταιριάζει γάντι».

Πάντως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το εξής: Όλα τα πρόσωπα, τα οποία αναφέρονται παραπάνω κατείχαν θέσεις σε τράπεζες.

Τελικά, τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή.
Eπιμέλεια: www.logiosermis.net

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters