Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016

Νέα "βουτιά" 7% στην χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας και... πάλι διακοπή συναλλαγών - Χάθηκαν... 2,5 τρισ. δολάρια!

 
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου  
Μετά την προ τριών ημερών πτώση που είχε οδηγήσει στην πρώτη διακοπή των συναλλαγών στα χρηματιστήρια της Κίνας, νέα πτώση κατά 7% ανάγκασε τις κινεζικές Αρχές να τις διακόψουν εκ νέου, προκαλώντας πανικό σε όλο τον πλανήτη, καθώς υπάρχουν φόβοι για κάποιο επικείμενο "China crash" το μέγεθος του οποίου θα κάνει την κρίση του 2008 να φαντάζει με μια απλή... "γριπούλα".
Πολλοί αναλυτές πλέον μιλάνε για μια δεύτερη χρηματοπιστωτική κρίση, όμοια με αυτή του 2008, μετά τη δεύτερη, μέσα σε μια εβδομάδα, διακοπή της συνεδρίασης στα κινεζικά χρηματιστήρια.
 
Με τεράστια πτώση έκλεισε το ιαπωνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας τα κινεζικά.
Περίπου 2,5 τρισ. δολάρια εκτιμάται ότι έχουν χαθεί το 2016 (έως και χθες) από τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, χωρίς να συνυπολογίζεται η σημερινή πτώση.
Η κινεζική χρηματαγορά υποχώρησε και πάλι 7%, μετά την απόφαση της Λαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε νέα υποτίμηση του γουάν, μειώνοντας το επιτόκιο αναφοράς. Η μεγάλη πτώση ενεργοποίησε ξανά τον μηχανισμό διακοπής των συναλλαγών, περίπου 30 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης.
 
Πέφτουν και οι ευρωπαϊκές μετοχές με τον πανευρωπαϊκό δείκτη να υποχωρεί πάνω από 3%, σε χαμηλά τριών μηνών.
Τις απώλειες οδηγούν οι μετοχές ενέργειας εν μέσω νέας πτώσης του πετρελαίου (κάτω από τα 33 δολάρια) κοντά σε χαμηλά 12 ετών. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί 3,13% κάτω από τις 10.000 μονάδες για πρώτη φορά από τα μέσα Οκτωβρίου. Ο FTSE 100 κινείται με πτώση 2,4% στις 5.927 μονάδες. Ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 2,77% στις 4.356 μονάδες, ο ΙΒΕΧ κινείται με πτώση 2,63% στις 8.955 μονάδες και ο FTSE MIB με πτώση 2,27% στις 19.957 μονάδες.
Μεγάλη πτώση και για τις μεταλλευτικές μετοχές, πρώτων υλών, αυτοκινητοβιομηχανιών και πολυτελών αγαθών.
Απώλειες 4,5% καταγράφει και το χρηματιστήριο Αθηνών, πέφτοντας κάτω από τις 600 μονάδες.
Για τρίτη ημέρα, η οδός Αθηνών έπεσε κάτω από 600 μονάδες και πλέον κινείται στην περιοχή των 590 μονάδων.
Η Εθνική Τράπεζα πραγματοποίησε "βουτιά" 7,6% και σταμα΄τησε στα 0,292 ευρώ. Βουτιά 7,8% και η Alpha Βank η οποία πλέον βρίσκεται στα 2,12 ευρώ. Πτώση 7,2% η Eurobank στα 0,928 ευρώ και απώλειες 6,4% για την Πειραιώς, στα 0,264 ευρώ.
Πάνω από 4% η πτώση σε ΟΠΑΠ στα 6,86 ευρώ και 4,3% η πτώση στον ΟΤΕ, στα 8,76 ευρώ. Απώλειες 6,4% για τη ΔΕΗ. Βουτιά 5% για τον Μυτιληναίο.
Ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε αρχικά όταν ο δείκτης CSI300 υποχώρησε κατά 5% στα πρώτα 13 λεπτά της συνεδρίασης. Όταν η συνεδρίαση ξεκίνησε εκ νέου οι μετοχές συνέχισαν την ελεύθερη πτώσης τους πυροδοτώντας την τελική διακοπή της συνεδρίασης. Στο σημείο της διακοπής η πτώση του δείκτη CSI300 ήταν 7,2%, του δείκτη SSE 7,3% και του δείκτη Shenzhen 8,3%.
Αναλυτές πλέον περιμένουν περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου να σταθεροποιηθεί ξανά η αγορά, ωστόσο, πολλοί από αυτούς εκτιμούν ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να σταματήσουν και οι κινεζικές αρχές να δεχτούν ότι οι μετοχές είναι απλώς υπερτιμημένες.
Στο μεταξύ,ο Τζορτζ Σόρος, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στη Σρι Λάνκα, αναφέρει ότι ξεκίνησε μια νέα παγκόσμια χρηματοοικοομική κρίση καια υτό οφείλετται στο ότι η Κίνα επιχειρεί να βρει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
«Η Κίνα έχει ένα τεράστιο πρόβλημα προσαρμογής. Θα έλεγα ότι αντιστοιχεί σε κρίση. Κοιτάω τις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπάρχει μια σοβαρή πρόκληση που μου θυμίζει την κρίση του 2008» είπε χαρακτηριστικά.

Μετά, την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας, το γουάν υποχώρησε 0,6% στο 6,5939 έναντι του δολαρίου.  Αν και το αδύναμο νόμισμα στηρίζει τον εξαγωγικό τομέα της Κίνας, ταυτόχρονα πυροδοτεί ρίσκα για τους επενδυτές το γουάν και αυξάνει τις ανησυχίες ότι τελικά η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας είναι βαθύτερη απ' ότι δείχνουν τα στοιχεία.
 
Η Κίνα έχει το μεγαλύτερο εταιρικό χρέος στον πλανήτη, με τις ΗΠΑ τον άλλον μεγάλο "ασθενή" να έχουν από κοντά την δεύτερη θέση.
 
Πολλοί λένε ότι η κατάρρευση αυτή προήλθε από την πτώση των ρυθμών ανάπτυξης στο 6.8% το δεύτερο τρίμηνο, κάτω δηλαδή και από το 7% του πρώτου τριμήνου το οποίο ήδη ήταν το χαμηλότερο επί σειρά ετών.      
 
Αυτό σε συνδυασμό με το εταιρικό χρέος της Κίνας που φτάνει τα 14,2 τρισ.δολάρια (μεγαλύτερο ακόμα και από το εταιρικό χρέος των ΗΠΑ που είναι 13,1 τρισ.δολάρια, ενώ το κρατικό τους χρέος φτάνει τα 17 τρισ.δολάρια), προκαλεί μια εστία "φωτιάς" που εάν δεν ελεγχθεί θα αλλάξει τον πλανήτη, όπως τον γνωρίζουμε εκ θεμελίων.
 
Σημειώνεται ότι το κινεζικό εταιρικό χρέος θα φτάσει τα 20 τρισ.δολάρια το 2018 που είναι το 1/3 του παγκόσμιου εταιρικού χρέους και φθάνει το θρυλικό νούμερο "φούσκα" των 60 τρις.δολαρίων. 
 
Η Γερμανία το 40% των εξαγωγών της τις κάνει στην Κίνα. Ένα "China crush" θα συντρίψει και την εύθραυστη σε εξωτερικές απειλές γερμανική οικονομία.    
 
Οι δε ΗΠΑ απειλούνται άμεσα, καθώς η Κίνα κρατά 3 τρισ.δολάρια αμερικανικό κρατικό χρέος σε ομόλογα τα οποία μπορούν να αρχίσουν να πωλούνται σε κατάσταση συναγερμού.   
 
Οι συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος θα είναι κολοσιαίες και επί του πρακτέου όλα τα νομίσματα του πλανήτη θα καταστούν..."χαρτιά γενικής χρήσεως" και θα ανταπεξέλθουν μόνο οι χώρες που έχουν στην κατοχή τους μεγάλες ποσότητες χρυσού, δηλαδή Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ και Γερμανία, αλλά και αυτές θα έχουν επιστρέψει στην εποχή του "Λίθου" η καλύτερα του "Χρυσού". 
Κάτι συμβαίνει, και απ'οτι φάινεται μόλις ξεκίνησε, το 2016 προβλέπεται πολύ δύσκολο.

 


- See more at: http://www.pronews.gr/
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

50000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΣΑΙΤ ΤΗΣ ΑΙΘΕΡΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ. ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΠΥΡΗ ΓΝΩΣΗ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΕ ΝΑ ΕΝΘΥΜΗΘΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΣΑΙ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΘΥΜΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ!!!
ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΟ ΣΕΒΑΣΜΟ!!!
https://www.aitherikigrafi.gr/keimena

ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΓΡΑΦΕΙΑ Ε.ΣΥ. – ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΙΣ;;; ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 600 ΔΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ

ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΣΩΡΡΑΣ : ΕΓΩ ΣΕ ΧΕΛΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑΩ

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters