Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Η Monsanto έφαγε πρόστιμο για γενετική μόλυνση σιτηρών

http://www.enallaktikos.gr/img31269_2a976fe1f837a758d8e2e8c88052dc39.jpg

του Anthony Gucciardi

Μετά την καταβολή ενός αρχικού ποσού ύψους 2.400.000 δολαρίων για αποζημίωση αγροτών, των οποίων τα χωράφια μολύνθηκαν από γενετικά τροποποιημένο σιτάρι, που δεν έχει καν εγκριθεί για καλλιέργεια, η Μονσάντο αναγκάστηκε να πληρώσει ακόμα ένα πρόστιμο 350.000 δολλαρίων προκειμένου να διευθετήσει μια συλλογική αγωγή πολλών αγροτών από επτά διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ που ασκήθηκε εναντίον της.

Για το μεγαθήριο της βιοτεχνολογίας, η είδηση έρχεται εν μέσω οικονομικών αγώνων, που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια της αξίας των μετοχών της και δυσοίωνες προβλέψεις για το μακροπρόθεσμο μέλλον. Στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, η Μονσάντο ανακοίνωσε ζημιές ύψους 156.000.000 δολαρίων. Για την αξίας πολλών δισεκατομμυρίων εταιρεία αυτό δεν έχει να κάνει με τη νομισματική αξία, αλλά με το μέλλον των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων της, τα οποία το κοινό απλά δεν αγοράζει.
Στην τελευταία νομική διευθέτηση διαπιστώνουμε ότι η νέα μέθοδος της Μονσάντο που είναι απλά να αποζημιώνει τους αγρότες, δεν πρόκειται να λειτουργήσει στο διεθνές εμπόριο. Μετά την είδηση ότι γενετικά τροποποιημένο σιτάρι μόλυνε τις γύρω καλλιέργειες σιτηρών, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ανέστειλαν παραγγελίες για σιτηρά από τις ΗΠΑ – γεγονός που αποτελεί πλήγμα στην εθνική οικονομία εξαιτίας της Μονσάντο. 
Εν τω μεταξύ, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα θεσπίσει αυστηρότερους ελέγχους στις αποστολές σιτηρών, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν είναι γενετικά τροποποιημένα. Όσο για τη Μονσάντο στις ΗΠΑ; Δεν θα υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος ή αναστολή στις προμήθειες σιτηρών. Αντιθέτως, η εταιρεία απλά πρέπει να αποζημιώσει του αγρότες που επλήγησαν (και πιθανώς καταστράφηκαν) από τη γενετική επιμόλυνση. 
Όπως αναφέρει το NBC: 
“Ο γίγαντας των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων, η Μονσάντο, είπε ότι θα πληρώσει περίπου 350.000 δολλάρια για να διευθετήσει συλλογικές προσφυγές που ασκήθηκαν από αγρότες σε επτά πολιτείες των ΗΠΑ σχετικά με μολυσμένο σιτάρι. Θα επιστρέψει επίσης στους ενάγοντες και τους δικηγόρους τους ένα μέρος των δαπανών που σχετίζονται με την υπόθεση. Η εταιρεία είπε ότι σύμφωνα με τους όρους του διακανονισμού δεν μπορεί να αποκαλύψει πόσο θα της κοστίσει”. 
“Οι αγωγές αφορούν την ανακάλυψη γενετικώς τροποποιημένου σιταριού σε μια φάρμα στο Όρεγκον το Μάιο του 2013. Το σιτάρι δεν εγκρίθηκε, και μετά την ανακάλυψη η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα προσωρινά ανέστειλαν κάποιες παραγγελίες σιτηρών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε για σκληρότερους ελέγχους στις αποστολές από τις ΗΠΑ”. 
Να θυμάστε ότι αυτό συνέβει αφού η εταιρεία πλήρωσε 2.400.000 δολλάρια για να διευθετήσει παρόμοιο πρόβλημα με αγρότες στην περιοχή του Βορειοδυτικού Ειρηνικού. 
Κράτη σε όλο τον κόσμο παίρνουν θέση κατά της Μονσάντο, με τη Γερμανία και άλλους να πιέζουν για απαγορεύσεις σε ΓΤ πριν την επόμενη συγκομιδή. Στις ΗΠΑ, ο αγώνας αναδιατάσσεται. Καθώς πολιτείες όπως το Μέιν, θεσπίζουν νομοθεσίες για να λάβουν άμεση δράση κατά των ΓΤΟ, καθίσταται απολύτως σαφές ότι το 96% των Αμερικανών πολιτών που υποστηρίζουν τη σήμανση των ΓΤ μπορεί τελικά να πάρουν αυτό που ζητάνε. 
Επιμέλεια 'Αννα Τοσούνογλου, www.peliti.grenallaktikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters