Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Πόλεις που άκμασαν στα... έγκατα της Γης

Ο πρώτος ουρανοξύστης που χτίστηκε στον κόσμο ήταν το κτίριο Home Insurance Building στο Σικάγο, οι εργασίες κατασκευής του οποίου ολοκληρώθηκαν στο διάστημα 1884-1885. Ο «πατέρας των ουρανοξυστών», που σήμερα φαντάζει σαν μινιατούρα δίπλα στα πανύψηλα και γιγαντιαία κτίρια που «σκαρφαλώνουν στα ουράνια», τα οποία έχουν κατασκευαστεί σε διάφορες χώρες του κόσμου, είχε ύψος 42 μέτρα. Ο αρχιτέκτονας του «σκελετού του Σικάγο» ήταν ο William LeBaron Jenney, σύμφωνα με την ιστοσελίδα guinnessworldrecords.com. Ο πρώτος ουρανοξύστης κατεδαφίστηκε το 1931, χρονιά κατά την οποία ολοκληρώθηκε το Empire State Building στη Νέα Υόρκη.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ξεκίνησε ένας «κατασκευαστικός αγώνας» ανάμεσα σε διάφορες χώρες για το ποια θα «φιλοξενεί» το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Το Burj Khalifa στο Ντουμπάι, ο πύργος Shanghai Tower της Σαγκάης και το Makkah Royal Clock Tower στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα των υψηλότερων κτιρίων του κόσμου.

Ωστόσο, ο άνθρωπος δεν περιόρισε την κατασκευαστική και αρχιτεκτονική δημιουργικότητα και φαντασία του προς τα ουράνια, αλλά και… υπογείως, χτίζοντας πόλεις στα έγκατα της Γης ή βαθιά μέσα σε βραχώδη βουνά, όπως αναφέρει σε άρθρο της η Annalee Newitz στο io9.com.

Δείτε παρακάτω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1. Πέτρα Ιορδανίας


Χτίστηκε το 2ο αιώνα π.Χ. από τους κατοίκους της περιοχής (Ναβαταίοι ή Ναμπάτου). Όλη η αρχαία πόλη της Πέτρας είναι λαξευμένη πάνω σε μαλακά ψαμμιτικά πετρώματα και αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού, γράφει η Wikipedia.

2. Barry Troglodyte


Επί εκατοντάδες χρόνια άνθρωποι ζούσαν σε αυτό το χωριό, που είχε λαξευτεί μέσα στα βράχια. Ορισμένα από τα γλυπτά έχουν τρομακτική μορφή (μοιάζουν με κρανία), ενώ άλλα είναι πιο απλά (πόρτες και παράθυρα) παραπέμποντας σε φιλόξενες σπηλιές.

3. Moose Jaw


Κάτω από τους δρόμους της Saskatchewan βρίσκεται η καναδική πόλη Moose Jaw, όπου «κρύβεται» ένα εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων. Κάποτε εκεί ευημερούσαν καταστήματα, εργοστάσια, σπίτια και σαλούν. Φήμες θέλουν τον Αλ Καπόνε να έχει χρησιμοποιήσει τις στοές για λαθρεμπόριο και πως εκεί έχουν ζήσει και εργαστεί κινέζοι μετανάστες προς το τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου.

4. Leavenworth


Κάτω από τους δρόμους αυτής της μικρής πόλης στο Κάνσας, οι κάτοικοι πρόσφατα ανακάλυψαν τρία τετράγωνα με εγκαταλελειμμένες βιτρίνες καταστημάτων. Κανένας δε γνωρίζει τι καταστήματα υπήρχαν στις υπόγειες διαδρομές ή αν χρησιμοποιήθηκαν ως σπίτια από σκλάβους που είχαν δραπετεύσει και κρύβονταν από τις Αρχές, ή αν χρησίμευαν σε κάτι άλλο.

5. Μόντρεαλ


Η υπόγεια πόλη του Μόντρεαλ, Réso, συνδέεται με υπόγειους σταθμούς του μετρό και εμπορικές συνοικίες. Εκτείνεται σε τούνελ μήκους 32 χιλιομέτρων, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη υπόγεια «εγκατάσταση» σε όλον τον κόσμο.

6. Derinkuyu


Η αρχαία αυτή τουρκική πόλη μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι 20.000 ανθρώπους, είχε 11 ορόφους… προς τα κάτω και είχε χτιστεί κατά τη διάρκεια του 7ου ή 8ου αιώνα από χριστιανούς χωρικούς, οι οποίοι προσπαθούσαν να αποφύγουν τις διώξεις και να κρυφτούν από τους ληστές. Η Καππαδοκία στην κεντρική Τουρκία είναι γεμάτη με υπόγειες πόλεις, καθώς χάρη στο ηφαιστειακό πέτρωμα της περιοχής οι άνθρωποι μπορούσαν να σκάψουν εύκολα και σε σύντομο χρονικό διάστημα σήραγγες μέσα στη Γη.

7. Cheyenne Mountain


Κάποτε αποτελούσε την έδρα της NORAD (North American Aerospace Defense Command). Η υπόγεια αυτή πόλη χτίστηκε κάτω από το όρος Cheyenne του Κολοράντο και μπορούσε να φιλοξενήσει χιλιάδες ανθρώπους και να αντέξει μέχρι και πυρηνική επίθεση. Παρότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου θεωρούνταν ένα πολύ ασφαλές καταφύγιο, οι εξελίξεις στον τομέα της πυραυλικής τεχνολογίας άλλαξαν τα δεδομένα. Έτσι η NORAD εγκαταστάθηκε σε νέα τοποθεσία ενώ η άλλοτε ασφαλής υπόγεια πόλη θα μετατραπεί –κατά πάσα πιθανότητα- σε μουσείο.

8. Η υπόγεια πόλη του Πεκίνου


Η περίφημη υπόγεια πόλη του Πεκίνου χτίστηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος από μια ενδεχόμενη επίθεση με πυρηνικά. Σήμερα, το δαιδαλώδες υπόγειο δίκτυο τούνελ αποτελεί τουριστική ατραξιόν.

9. Πόρτλαντ


Στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο υπόγειων στοών, όπου κάποτε υπήρχαν σπίτια και επιχειρήσεις. Οι υπόγειες στοές χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα κατά την εποχή της ποτοαπαγόρευσης.
 
 
http://ksipnistere.blogspot.gr/2015/01/blog-post_491.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters