Ανεπίσημη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, είχε το Σάββατο ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Αβραμόπουλος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη...
για να επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, λίγο πριν την ανάληψη των νέων καθηκόντων του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες.
Ερντογάν και Βαρθολομαίο είδε ο Αβραμόπουλος στην Τουρκία


Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αβραμόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο, με τον οποίο συνδέεται από παλιά φιλία από την εποχή που και οι δύο ήταν δήμαρχοι στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, αντίστοιχα, και δέχθηκε την πρόσκληση του κ. Ερντογάν να συναντηθούν ιδιωτικά και άτυπα στην κατοικία του Τούρκου προέδρου στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως ήταν φυσικό, η συζήτηση των δύο ανδρών περιστράφηκε γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο.

Άγνωστό είναι εάν ο κ. Αβραμόπουλος μετέφερε στις... αποσκεύες του και μήνυμα από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, προς τον κ. Ερντογάν, με στόχο την εκτόνωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά το πέρας των επαφών στην Τουρκία, από το γραφείο Τύπου του κ. Αβραμόπουλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ανεπίσημη και φιλική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε το απόγευμα του Σαββάτου 1 Νοεμβρίου, ο νέος Επίτροπος Μετανάστευσης & Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στο περιθώριο της επισκέψεως που πραγματοποίησε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Αβραμόπουλος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο καθ’ οδόν προς την ανάληψη των νέων καθηκόντων του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχήθηκε στον κ. Αβραμόπουλο κάθε επιτυχία στη νέα αποστολή του και σημείωσε το ενδιαφέρον με το οποίο ο «Έλληνας πολιτικός αντιμετωπίζει ανέκαθεν τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Μετά το γεύμα που παρέθεσε ο Πατριάρχης στο Φανάρι, ο Έλληνας Επίτροπος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο Πρόεδρο, με τον οποίο συνδέεται από παλιά φιλία από την εποχή που και οι δύο ήταν δήμαρχοι στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη, αντίστοιχα.

Ο κ. Αβραμόπουλος δέχθηκε πρόσκληση του κ. Ερντογάν να συναντηθούν ιδιωτικά και άτυπα στην προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος όπως οι εξελίξεις στην περιοχή, ζητήματα ασφάλειας και οικονομικής συνεργασίας».