Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στα αρχαία Κίβυρα της Λυκίας, που βρίσκονται στη νότια επαρχία Burdur της σημερινής Τουρκίας, διενεργούνται με επικεφαλής τον ακαδημαϊκό Şükrü Özdoğru του τμήματος Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Mehmet Akif Ersoy.
Ένα από τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας, ο İsmail Baytak από το πανεπιστήμιο Dicle, δήλωσε ότι βρήκαν την προτομή στα θεμέλια της Αγοράς της αρχαίας πόλης.
Σημειώνοντας ότι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της προτομής είναι η λεοντοκεφαλή, ο Baytak δήλωσε: «Η προτομή έχει μεγάλη σημασία. Κάναμε μια έρευνα στη βιβλιογραφία και συνειδητοποιήσαμε ότι μια τέτοια προτομή δεν έχει βρεθεί ποτέ σε αυτή την περιοχή ή να εκτίθεται σε άλλα κοντινά μουσεία. Είναι η πρώτη και μοναδική στο είδος της, πράγμα που μας ευχαριστεί πολύ».
Σύμφωνα με τον Baytak, η ποιότητα κατασκευής της προτομής υποδεικνύει τον 2ο αιώνα μ.Χ., την εποχή της δυναστείας των Αντωνίνων. «Μπορείτε να δείτε τα μάτια του λιονταριού στο άνω τμήμα της κεφαλής καθώς και τη χαίτη του στην πίσω πλευρά. Η χαίτη αυτή δεν ανήκει στον Ηρακλή, αλλά στο λιοντάρι. Κατά τη μυθολογία, ο Ηρακλής έχει το χαρακτηριστικό του ημίθεου. Η απεικόνιση του λιονταριού αντιπροσωπεύει τη δύναμη».
Ο Baytak δηλώνει ότι η προτομή θα πρέπει να καθαριστεί και να διατηρηθεί σε αποθήκη. «Ο Ηρακλής φοράει τη λεοντοκεφαλή στο κεφάλι του και δένει το υπόλοιπο της λεοντής στο σώμα του. Προς το παρόν έχουμε αφαιρέσει το κεφάλι του Ηρακλή από το στέρνο».
Η προτομή θα εκτεθεί στο Μουσείο του Burdur μετά το τέλος της ανασκαφής ενώ η ομάδα προγραμματίζει να ξεθάψει το υπόλοιπο τμήμα της προτομής κατά τη διάρκεια της επόμενης ανασκαφικής περιόδου.
http://ksipnistere.blogspot.gr/2014/10/blog-post_7695.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου