Eπιστολή - καταπέλτης από τους φραουλοπαραγωγούς για το ρωσικό εμπάργκο.
Διυπουργική σύσκεψη, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Καρασμάνη, του αναπληρωτή ...
υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα και του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής απαγόρευσης των εισαγωγών προϊόντων από την ΕΕ.
Στη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο των εισαγωγών προϊόντων, ξεκαθαρίστηκε πως ξεκινά η καταγραφή των ζημιών και ότι η Ελλάδα θα ενισχύσει τις αποζημιώσεις που θα δώσει η κομισιόν.
Την ίδια στιγμή οι Ομάδες Παραγωγών φράουλας του νομού απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, στην οποία καταγράφουν τα προβλήματα που προκύπτουν στην οικονομία που διαμορφώνει η καλλιέργεια της φράουλας.
Η επιστολή των φραουλαπαραγών
Αναλυτικότερα στην επιστολή του, οι Ομάδες Παραγωγών φράουλας του νομού επισημαίνουν: «Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ.
Με μεγάλη μας ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με το εμπάργκο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά και άμεσα την Εθνική μας οικονομία, σε μια δύσκολη όπως σήμερα συγκυρία.
Οι επιπτώσεις του Ρωσικού αποκλεισμού είναι άμεσα ορατές. Και αυτό γιατί χαρακτηριστικό των εμπορικών πράξεων που πλαισιώνουν τις εξαγωγές των οπωροκηπευτικών μας στη Ρωσία, αποτελεί η υψηλή ταχύτητα εισροών κεφαλαίου με αποδέκτες περισσότερους από 70 επαγγελματικούς κλάδους που σχετίζονται τόσο έμμεσα όσο και άμεσα με την οικονομία των αποκλεισμένων φρούτων και κηπευτικών.
Όπως γνωρίζετε, η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί τη σημαντικότερη αγορά για πολλά αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούνται στη χώρα μας. Το γεγονός πως έχουν εγκατασταθεί τα πάγια κι έχουν γίνει επενδύσεις για την αύξηση των εκτάσεων των καλλιεργειών αυτών, όπως πχ στη Φράουλα, στα Πυρηνόκαρπα, στα Μηλοειδή και στα Ακτινίδια, ιδιαίτερα μετά το 2004, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση των εξαγωγών στην αγορά αυτή. Με λίγα λόγια, οι εκτάσεις που διαμορφώθηκαν γι’ αυτά τα προϊόντα, τα χρήματα που επενδύθηκαν από τους παραγωγούς αλλά και οι επενδύσεις που έγιναν σε περισσότερες από 70 επαγγελματικές κατηγορίες, είναι «κομμένες και ραμμένες» για την αγορά που αυτή τη στιγμή μας έχει αποκλείσει και στην οποία, μεταξύ των χωρών με αγροτική παραγωγή της Νοτίου Ευρώπης, η χώρας μας είναι η πλέον ανταγωνιστική.
Ειδικά για τη Φράουλα, δεν υπάρχουν εναλλακτικές αγορές, δεδομένου πως οι αγορές της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης κατακλύζονται ήδη από την Ισπανική Φράουλα σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που απολάμβαναν οι Έλληνες παραγωγοί, όταν το προϊόν τους εξαγόταν στη Ρωσική Ομοσπονδία. Για τον λόγο αυτό δε, οι ποιοτικές προδιαγραφές του προϊόντος της φράουλας, έχουν καθοριστεί αποκλειστικά με βάση τις προτιμήσεις των Ρώσων καταναλωτών.
Αξίζει δε να σημειωθεί, πως το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ήδη διαμορφώσει ένα νέο Status στην ενδο-κοινοτική αγορά Φρούτων και Κηπευτικών. Για παράδειγμα η Ελληνική αγορά της Τομάτας, μέσα σε δύο ημέρες κατέρρευσε από τις εισαγωγές τομάτας από Ολλανδία και Πολωνία, εξαιτίας του γεγονότος πως αυτές οι χώρες δε μπορούν να αποστείλουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Το ίδιο αναμένουμε να συμβεί και με άλλα κηπευτικά καθώς και με προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως κρέας και τυρί, που σίγουρα θα καταλήξουν στην Ελληνική αγορά, κατακρημνίζοντας τις τιμές. Μπροστά μας εξελίσσονται καταστροφικά φαινόμενα «κανιβαλισμού» των ενδο-κοινοτικών αγορών φρούτων και κηπευτικών.
Στη Φράουλα, η κατάσταση δεν είναι διαφορετική. Πριν το 2004, η καλλιέργεια βρισκόταν στα 1500 στρέμματα. Με την ανάπτυξη της Ρωσικής αγοράς, η καλλιέργεια εκτινάχθηκε στα 9000 στρέμματα. Η αύξηση των επιπλέον 7500 στρεμμάτων και οι επενδύσεις που αφορούν στα πάγια (θερμοκήπια) ανήλθαν στα 37,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα ετήσια καλλιεργητικά έξοδα στα 33 εκατομμύρια ευρώ. Αυτές οι επενδύσεις, οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στο άνοιγμα και στην ανάπτυξη της Ρωσικής αγοράς. Σε ανάλογες επενδύσεις έχουν προχωρήσει όλοι οι σχετικοί κλάδοι, ώστε να υποστηριχθεί αυτή η παραγωγή και οι εξαγωγές, όπως τα Συσκευαστήρια, οι Γεωπονικές Επιχειρήσεις, οι μεταφορικές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις παραγωγής υλικών συσκευασίας κλπ. Εκτιμούμε πως περίπου 70 επαγγελματικές κατηγορίες σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή. Επομένως αντιλαμβάνεστε Κύριε Πρωθυπουργέ, πως το ζήτημα αφορά πολλούς και όχι μόνο τους παραγωγούς.
Σήμερα, οι παραγωγοί Φράουλας, επιφορτισμένοι με το κόστος των παγίων ώστε να υποστηρίζεται η αγορά της Ρωσίας, με τη νέα καλλιεργητική περίοδο ουσιαστικά να έχει ξεκινήσει κι ένα σημαντικό μέρος του καλλιεργητικού κόστους να έχει καταβληθεί (έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες, όπως λιπάνσεις, απολυμάνσεις εδάφους, εγκαταστάσεις πλαστικών, παραγγελίες φυτών κλπ), καλούνται να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:
- Φέτος να συνεχίσουν την καλλιέργεια;
- Δεδομένου πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για το προϊόν, επενδύσεις αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τόσους πολλούς επαγγελματικούς κλάδους για την υποστήριξη αυτής της αγοράς, θα αφεθούν στην τύχη τους;
- Οι αποζημιώσεις, που αποτελούν πρόσχαιρο «πυροσβεστικό» μέτρο, θα αφορούν όλους τους κλάδους που σχετίζονται με την αγροτική οικονομία; Και για πόσα χρόνια, εφόσον είναι ξεκάθαρο πως αυτή η αγορά, θα χαθεί για πάντα.
- Η αγορά της Ρωσίας, που αποτελεί το σημαντικότερο ανταγωνιστικό εμπορικό πλεονέκτημα των Ελληνικών Φρούτων και Κηπευτικών, θα μπορέσει να αποκατασταθεί στο μέλλον; Υπενθυμίζουμε πως οι Ρώσοι έμποροι ήδη έχουν βρει άλλες διαδρομές τροφοδοσίας.
Για εμάς αλλά πιστεύουμε και για όλους τους εμπλεκόμενους με την οικονομία που διαμορφώνει ο αγροτικός κι εμπορικός τομέας των φρούτων και κηπευτικών, στους τομείς δηλαδή που η αγροτική μας οικονομία είναι ισχυρή, η αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί το σπουδαιότερο μέτρο που πρέπει να εξετάσετε. Οι όποιες αποζημιώσεις, που σίγουρα θα απαλύνουν στο ελάχιστο το πρόβλημα, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη διάχυτη ζημιά που ήδη άρχισε να διαμορφώνεται σε όλους τους κλάδους, ούτε και να φέρουν πίσω την ανταγωνιστικότερη αγορά, που κυριολεκτικά θα βρεθεί στα χέρια των ανταγωνιστών μας.
Σε μια στρωμένη και πραγματική δουλειά, που αφορά τόσο πολύ κόσμο, οι αποζημιώσεις από μόνες τους δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική στρατηγική. Την περίοδο που η εξωστρέφεια είναι το ζητούμενο για την Ελληνική Οικονομία, προκύπτει πως το πιο προοδευτικό κι ανταγωνιστικό κομμάτι της Ελληνικής Αγροτικής Παραγωγής, θα δεχθεί πλήγμα πιθανόν ανεπανόρθωτο.
Στα πλαίσια των παραπάνω:
Ζητούμε άμεσα συνάντηση με τα συναρμόδια του ζητήματος Υπουργεία, ώστε να εξετάσουμε από κοινού τα οικονομικά προβλήματα και να βρούμε τις όποιες λύσεις.
Ζητούμε την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων με τους πελάτες μας, τους οποίους χάνουμε, ενδεχομένως δια παντός, χωρίς να ευθυνόμαστε εμείς γι’ αυτό».
Οι επίσημες ανακοινώσεις
Μετά το τέλος της συνάντησης στο υπουτγείο ανακοινώθηκαν τα εξής: "Η ελληνική κυβέρνηση παρενέβη έγκαιρα, ζητώντας την κινητοποίηση της ΕΕ για την προστασία των ελληνικών και, κατ΄ επέκταση, των ευρωπαϊκών προϊόντων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, πριν ακόμα ληφθεί η απόφαση για το ρωσικό εμπάργκο.
Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα, που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες.
Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα είναι η πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, η οποία ξεκινά άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά, παρενέβη εγκαίρως στα ευρωπαϊκά όργανα, παρακολουθεί το πρόβλημα και θα σταθεί αρωγός στον Έλληνα αγρότη που πλήττεται".
«Να δοθεί και ευρωπαϊκή λύση»
Στο μεταξύ, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, αναφέρουν πως το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό και πρέπει να δοθεί και ευρωπαϊκή λύση
"Η Ευρώπη επέβαλε το εμπάργκο και η Ευρώπη θα πρέπει να αποζημιώσει Έλληνες και ευρωπαίους παραγωγούς", σημείωναν χαρακτηριστικά τα ίδια υψηλόβαθμα στελέχη ενώ σχολίασαν ότι αναμένονται οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε κεντρικό Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από το ρωσικό εμπάργκο.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν σε συνομιλία τους με δημοσιογράφους σήμερα το απόγευμα ότι δεν πρέπει να καλλιεργηθούν προσδοκίες πως θα καλυφθεί η ζημιά από εθνικούς πόρους "διότι κάτι τέτοιο αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία. Ό,τι είναι γίνει θα γίνει οριζόντια σε όλη την Ευρώπη".
Τα στελέχη του υπουργείου σχολίασαν ότι στην περίπτωση που δεν επαρκούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να συμπληρώσει τα ποσά για τις αποζημιώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα ανάψει το πράσινο φως. "Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση" είπαν οι ίδιοι.
Πηγή
http://lithosfotos.blogspot.gr/2014/08/blog-post_248.html
Διυπουργική σύσκεψη, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Καρασμάνη, του αναπληρωτή ...
υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα και του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής απαγόρευσης των εισαγωγών προϊόντων από την ΕΕ.
Στη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο των εισαγωγών προϊόντων, ξεκαθαρίστηκε πως ξεκινά η καταγραφή των ζημιών και ότι η Ελλάδα θα ενισχύσει τις αποζημιώσεις που θα δώσει η κομισιόν.
Την ίδια στιγμή οι Ομάδες Παραγωγών φράουλας του νομού απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, στην οποία καταγράφουν τα προβλήματα που προκύπτουν στην οικονομία που διαμορφώνει η καλλιέργεια της φράουλας.
Η επιστολή των φραουλαπαραγών
Αναλυτικότερα στην επιστολή του, οι Ομάδες Παραγωγών φράουλας του νομού επισημαίνουν: «Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ.
Με μεγάλη μας ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με το εμπάργκο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά και άμεσα την Εθνική μας οικονομία, σε μια δύσκολη όπως σήμερα συγκυρία.
Οι επιπτώσεις του Ρωσικού αποκλεισμού είναι άμεσα ορατές. Και αυτό γιατί χαρακτηριστικό των εμπορικών πράξεων που πλαισιώνουν τις εξαγωγές των οπωροκηπευτικών μας στη Ρωσία, αποτελεί η υψηλή ταχύτητα εισροών κεφαλαίου με αποδέκτες περισσότερους από 70 επαγγελματικούς κλάδους που σχετίζονται τόσο έμμεσα όσο και άμεσα με την οικονομία των αποκλεισμένων φρούτων και κηπευτικών.
Όπως γνωρίζετε, η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί τη σημαντικότερη αγορά για πολλά αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούνται στη χώρα μας. Το γεγονός πως έχουν εγκατασταθεί τα πάγια κι έχουν γίνει επενδύσεις για την αύξηση των εκτάσεων των καλλιεργειών αυτών, όπως πχ στη Φράουλα, στα Πυρηνόκαρπα, στα Μηλοειδή και στα Ακτινίδια, ιδιαίτερα μετά το 2004, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση των εξαγωγών στην αγορά αυτή. Με λίγα λόγια, οι εκτάσεις που διαμορφώθηκαν γι’ αυτά τα προϊόντα, τα χρήματα που επενδύθηκαν από τους παραγωγούς αλλά και οι επενδύσεις που έγιναν σε περισσότερες από 70 επαγγελματικές κατηγορίες, είναι «κομμένες και ραμμένες» για την αγορά που αυτή τη στιγμή μας έχει αποκλείσει και στην οποία, μεταξύ των χωρών με αγροτική παραγωγή της Νοτίου Ευρώπης, η χώρας μας είναι η πλέον ανταγωνιστική.
Ειδικά για τη Φράουλα, δεν υπάρχουν εναλλακτικές αγορές, δεδομένου πως οι αγορές της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης κατακλύζονται ήδη από την Ισπανική Φράουλα σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που απολάμβαναν οι Έλληνες παραγωγοί, όταν το προϊόν τους εξαγόταν στη Ρωσική Ομοσπονδία. Για τον λόγο αυτό δε, οι ποιοτικές προδιαγραφές του προϊόντος της φράουλας, έχουν καθοριστεί αποκλειστικά με βάση τις προτιμήσεις των Ρώσων καταναλωτών.
Αξίζει δε να σημειωθεί, πως το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ήδη διαμορφώσει ένα νέο Status στην ενδο-κοινοτική αγορά Φρούτων και Κηπευτικών. Για παράδειγμα η Ελληνική αγορά της Τομάτας, μέσα σε δύο ημέρες κατέρρευσε από τις εισαγωγές τομάτας από Ολλανδία και Πολωνία, εξαιτίας του γεγονότος πως αυτές οι χώρες δε μπορούν να αποστείλουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Το ίδιο αναμένουμε να συμβεί και με άλλα κηπευτικά καθώς και με προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως κρέας και τυρί, που σίγουρα θα καταλήξουν στην Ελληνική αγορά, κατακρημνίζοντας τις τιμές. Μπροστά μας εξελίσσονται καταστροφικά φαινόμενα «κανιβαλισμού» των ενδο-κοινοτικών αγορών φρούτων και κηπευτικών.
Στη Φράουλα, η κατάσταση δεν είναι διαφορετική. Πριν το 2004, η καλλιέργεια βρισκόταν στα 1500 στρέμματα. Με την ανάπτυξη της Ρωσικής αγοράς, η καλλιέργεια εκτινάχθηκε στα 9000 στρέμματα. Η αύξηση των επιπλέον 7500 στρεμμάτων και οι επενδύσεις που αφορούν στα πάγια (θερμοκήπια) ανήλθαν στα 37,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα ετήσια καλλιεργητικά έξοδα στα 33 εκατομμύρια ευρώ. Αυτές οι επενδύσεις, οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στο άνοιγμα και στην ανάπτυξη της Ρωσικής αγοράς. Σε ανάλογες επενδύσεις έχουν προχωρήσει όλοι οι σχετικοί κλάδοι, ώστε να υποστηριχθεί αυτή η παραγωγή και οι εξαγωγές, όπως τα Συσκευαστήρια, οι Γεωπονικές Επιχειρήσεις, οι μεταφορικές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις παραγωγής υλικών συσκευασίας κλπ. Εκτιμούμε πως περίπου 70 επαγγελματικές κατηγορίες σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή. Επομένως αντιλαμβάνεστε Κύριε Πρωθυπουργέ, πως το ζήτημα αφορά πολλούς και όχι μόνο τους παραγωγούς.
Σήμερα, οι παραγωγοί Φράουλας, επιφορτισμένοι με το κόστος των παγίων ώστε να υποστηρίζεται η αγορά της Ρωσίας, με τη νέα καλλιεργητική περίοδο ουσιαστικά να έχει ξεκινήσει κι ένα σημαντικό μέρος του καλλιεργητικού κόστους να έχει καταβληθεί (έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες, όπως λιπάνσεις, απολυμάνσεις εδάφους, εγκαταστάσεις πλαστικών, παραγγελίες φυτών κλπ), καλούνται να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:
- Φέτος να συνεχίσουν την καλλιέργεια;
- Δεδομένου πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για το προϊόν, επενδύσεις αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τόσους πολλούς επαγγελματικούς κλάδους για την υποστήριξη αυτής της αγοράς, θα αφεθούν στην τύχη τους;
- Οι αποζημιώσεις, που αποτελούν πρόσχαιρο «πυροσβεστικό» μέτρο, θα αφορούν όλους τους κλάδους που σχετίζονται με την αγροτική οικονομία; Και για πόσα χρόνια, εφόσον είναι ξεκάθαρο πως αυτή η αγορά, θα χαθεί για πάντα.
- Η αγορά της Ρωσίας, που αποτελεί το σημαντικότερο ανταγωνιστικό εμπορικό πλεονέκτημα των Ελληνικών Φρούτων και Κηπευτικών, θα μπορέσει να αποκατασταθεί στο μέλλον; Υπενθυμίζουμε πως οι Ρώσοι έμποροι ήδη έχουν βρει άλλες διαδρομές τροφοδοσίας.
Για εμάς αλλά πιστεύουμε και για όλους τους εμπλεκόμενους με την οικονομία που διαμορφώνει ο αγροτικός κι εμπορικός τομέας των φρούτων και κηπευτικών, στους τομείς δηλαδή που η αγροτική μας οικονομία είναι ισχυρή, η αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί το σπουδαιότερο μέτρο που πρέπει να εξετάσετε. Οι όποιες αποζημιώσεις, που σίγουρα θα απαλύνουν στο ελάχιστο το πρόβλημα, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη διάχυτη ζημιά που ήδη άρχισε να διαμορφώνεται σε όλους τους κλάδους, ούτε και να φέρουν πίσω την ανταγωνιστικότερη αγορά, που κυριολεκτικά θα βρεθεί στα χέρια των ανταγωνιστών μας.
Σε μια στρωμένη και πραγματική δουλειά, που αφορά τόσο πολύ κόσμο, οι αποζημιώσεις από μόνες τους δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική στρατηγική. Την περίοδο που η εξωστρέφεια είναι το ζητούμενο για την Ελληνική Οικονομία, προκύπτει πως το πιο προοδευτικό κι ανταγωνιστικό κομμάτι της Ελληνικής Αγροτικής Παραγωγής, θα δεχθεί πλήγμα πιθανόν ανεπανόρθωτο.
Στα πλαίσια των παραπάνω:
Ζητούμε άμεσα συνάντηση με τα συναρμόδια του ζητήματος Υπουργεία, ώστε να εξετάσουμε από κοινού τα οικονομικά προβλήματα και να βρούμε τις όποιες λύσεις.
Ζητούμε την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων με τους πελάτες μας, τους οποίους χάνουμε, ενδεχομένως δια παντός, χωρίς να ευθυνόμαστε εμείς γι’ αυτό».
Οι επίσημες ανακοινώσεις
Μετά το τέλος της συνάντησης στο υπουτγείο ανακοινώθηκαν τα εξής: "Η ελληνική κυβέρνηση παρενέβη έγκαιρα, ζητώντας την κινητοποίηση της ΕΕ για την προστασία των ελληνικών και, κατ΄ επέκταση, των ευρωπαϊκών προϊόντων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, πριν ακόμα ληφθεί η απόφαση για το ρωσικό εμπάργκο.
Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα, που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες.
Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα είναι η πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, η οποία ξεκινά άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά, παρενέβη εγκαίρως στα ευρωπαϊκά όργανα, παρακολουθεί το πρόβλημα και θα σταθεί αρωγός στον Έλληνα αγρότη που πλήττεται".
«Να δοθεί και ευρωπαϊκή λύση»
Στο μεταξύ, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, αναφέρουν πως το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό και πρέπει να δοθεί και ευρωπαϊκή λύση
"Η Ευρώπη επέβαλε το εμπάργκο και η Ευρώπη θα πρέπει να αποζημιώσει Έλληνες και ευρωπαίους παραγωγούς", σημείωναν χαρακτηριστικά τα ίδια υψηλόβαθμα στελέχη ενώ σχολίασαν ότι αναμένονται οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε κεντρικό Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από το ρωσικό εμπάργκο.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν σε συνομιλία τους με δημοσιογράφους σήμερα το απόγευμα ότι δεν πρέπει να καλλιεργηθούν προσδοκίες πως θα καλυφθεί η ζημιά από εθνικούς πόρους "διότι κάτι τέτοιο αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία. Ό,τι είναι γίνει θα γίνει οριζόντια σε όλη την Ευρώπη".
Τα στελέχη του υπουργείου σχολίασαν ότι στην περίπτωση που δεν επαρκούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να συμπληρώσει τα ποσά για τις αποζημιώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα ανάψει το πράσινο φως. "Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση" είπαν οι ίδιοι.
Πηγή
http://lithosfotos.blogspot.gr/2014/08/blog-post_248.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου