Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Απομαγνητοφώνηση του συνεδρίου του Bretton Woods βρέθηκε στο υπουργείο οικονομικών

Ουάσινγκτον – ένας οικονομολόγος του υπουργείου που περιφερόταν στη βιβλιοθήκη του τμήματος σκοντάφτει σε ένα ιστορικό θησαυρό: πρόκειται για ένα αντίγραφο της διάσκεψης του BrettonWoods το 1944, που έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου διεθνούς νομισματικού συστήματος.
Οι ιστορικοί δε γνώριζαν ότι υπήρχε αντίγραφο για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό τις αναταραχές του Β’ παγκοσμίου πολέμου όταν εκπρόσωποι από 44 συμμαχικά έθνη που αγωνίζονταν κατά του Χίτλερ συγκεντρώθηκαν στα βουνά του NewHampshire για τη δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ωστόσο υπήρχαν 3 αντίτυπα σε αρχεία και βιβλιοθήκες γύρω από την Ουάσινγκτον που ποτέ δεν είχαν δημοσιοποιηθεί μέχρι και τώρα.
«Είναι σαν κάποιος να μας έδωσε τις σημειώσεις του Madison στη συζήτηση για το σύνταγμα» δήλωσε ο EricRauchway, ιστορικός από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Ιστορικοί οικονομολόγοι που έχουν δει τα πρακτικά λένε πως προσθέτει χρώμα και λεπτομέρεια στην ιστορική καταγραφή των γεγονότων και αποφάσεων που ελήφθησαν στο BrettonWodds. Η απομαγνητοφώνηση δεν φαίνεται να περιέχει μεγάλες εκπλήξεις αλλά ρίχνει φως στις έντονες συζητήσεις καθώς ο πόλεμος μαινόταν στο εξωτερικό.
Απεικονίζεται ο JohnMaynardKeynes, Βρετανός οικονομολόγος να σπεύσει να συγκεντρώσει υποστήριξη για τις ευρείες συμφωνίες σχετικά με την διεθνή χρηματοδότηση. Υπογραμμίζει την τεράστια επιρροή που ασκείται στην Βρετανία και κυρίως στις ΗΠΑ. Δείχνει επίσης τις ρίζες των σύγχρονων διαφορών που έχουν διασπαρθεί.
Για παράδειγμα , πριν από 70 έτη , ένας αριθμός φτωχότερων ή μικρότερων χωρών διαμαρτύρονταν για τα μερίδια συμμετοχής τους στο Διεθνές Νομισματικό τους Ταμείο που προσδιορίζει την ισχύ στο ταμείο. Πολλές από αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ινδίας εξακολουθούν να πιέζουν για μεγαλύτερη επιρροή σήμερα.
Σε ένα τμήμα του εγγράφου, ένας Αμερικανός εκπρόσωπος καθορίζει μία πρόταση για την κατανομή ισχύος στο ταμείο και υπογραμμίζει ότι ήταν σε κίνδυνο, με τον πόλεμο να έρχεται σε ένα αιματηρό αποκορύφωμα στην Ευρώπη.
«Παλεύουμε μαζί σε βρεγμένο πεδίο μάχης. Πλέουμε μαζί στο μαγευτικό γαλάζιο. Πετάμε μαζί στον αιθέριο ουρανό» δήλωσε ο FredM. Vinson ο οποίος αργότερα έγινε επικεφαλής της δικαιοσύνης των ΗΠΑ. «Η δοκιμή αυτού του συνεδρίου είναι αν μπορούμε να περπατήσουμε μαζί , να λύσουμε τα οικονομικά μας προβλήματα κάτω από ειρηνικές συνθήκες όπως σήμερα βαδίζουμε προς τη νίκη»
Αλλά η απάντηση δεν είναι μία απόλυτης ενότητας.
«Παρά την πολύ εύγλωττη και συγκινητική ομιλία του εκπροσώπου των ΗΠΑ, για λογαριασμό της Ιρανικής αντιπροσωπείας θα ήθελα να δηλώσω ότι η ποσόστωση που προτείνεται για τη χώρα μου δεν είναι πλήρως ικανοποιητική» απάντησε ο εκπρόσωπος της Τεχεράνης.
Στη συνέχεια ένας εκπρόσωπος από την Κίνα πρόσθεσε «Διστάζω πολύ να ακουστώ ως σημείωμα της έριδος σε αυτό το συνέδριο. Έχει υπάρξει μεγάλη η προσπάθεια της κινεζικής αντιπροσωπείας για την προώθηση της αρμονίας και την επιτυχία αυτού του μεγάλου κοινού εγχειρήματος αλλά κάθε αντιπροσωπεία έχει τις δυσκολίες της»
Η Ολλανδία, Ελλάδα, Αυστραλία, Ινδία, Γιουγκοσλαβία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία, Αιθιοπία, Νορβηγία και Βρετανία συνέχεια πρόσθεσαν τα σχόλια και τις αντιρρήσεις τους «Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν σκεφθεί το BrettonWoods ως μία σύνδεση εργασιών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ δήλωσε ο Rauchway. «Αλλά αυτό έχει υπερεκτιμηθεί και είναι σίγουρα ορατό σε αυτή την απομαγνητοφώνηση. Μπορείτε να δείτε τις φτωχότερες χώρες να αγωνίζονται για το δικό τους μερίδιο.»
Ο KurtSchuler, ένας οικονομολόγος του υπουργείου οικονομικών, έκανε περιήγηση σε έναν τομέα μη καταχωρημένου υλικού στη βιβλιοθήκη 2 χρόνια πριν όταν έπεσε πάνω σε ένα έγγραφο του BrettonWoods. Το διάβασε και είδα κάποιες παρατηρήσεις από τον Keynes με τις οποίες δεν ήταν εξοικειωμένος , που ισοδυναμεί με έναν θαυμαστή του BobDylan που βρίσκει άγνωστους στίχους.
«Έλεγξα συγκριτικά με τα έργα του Keynes και ήξερα πως είχα ανακαλύψει κάτι» είπε ο Schuler.
Η έρευνά του έδειξε πως υπήρχαν 3 αντίγραφα της απομαγνητοφώνησης που οι ιστορικοί οικονομολόγοι αγνοούσαν την ύπαρξή τους. Το κείμενο στο υπουργείο οικονομικών, ένα στα εθνικά αρχεία και το τρίτο στα αρχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στον ελεύθερό του χρόνο ο Schuler αφοσιώθηκε στο να μεταφέρει το κιτρινισμένο από τον χρόνο έγγραφο σε βιβλίο μαζί με έναν συνεκδότη , AndrewRosenberg. Το έγγραφο αναγνώστηκε σε λογισμικό μεταγραφής. Πρόσθεσαν υπερσυνδέσμους ως προς τα έγγραφα που αναφέρονται στο συνέδριο και έγραψαν περιλήψεις, σχολιασμούς και ιστορικές σημειώσεις.
Η απομαγνητοφώνηση δημοσιεύθηκε στο τέλος του Οκτωβρίου 2012 ως e-book 800 σελίδων στο κέντρο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας , μία μη κερδοσκοπική ομάδα που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και που ερευνά τις χρηματοπιστωτικές αγορές όπου ο Schuler είναι συμμετέχων και ο Rosenberg επιστημονικός συνεργάτης.
Πηγή / Μετάφραση Επιστημονικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters