Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Προβόπουλος: «Είχα απαγορεύσει ρητά στο Τ.Τ. να δίνει επιχειρηματικά δάνεια»

Καταπέλτης κατά της πολιτικής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όσον αφορά την χορήγηση των επιχειρηματικών δανείων, ήταν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Παράλληλα, υπερασπίστηκε τις ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος στην υπόθεση, τονίζοντας ότι «έπραξε τα δέοντα».
«Όταν διαπίστωσε ασυνήθεις κινήσεις, η ΤτΕ ενημέρωσε τις αρχές», τόνισε ο κ. Προβόπουλος, ο οποίος παράλληλα ζήτησε να μην γίνονται «σχόλια γενίκευσης, που δίνουν την εσφαλμένη εντύπωση ενός σαθρού τραπεζικού συστήματος.
Υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταθετών και την ελληνική οικονομία». «Ενδεχόμενη επικράτηση κλίματος φοβίας μεταξύ των τραπεζικών στελεχών, θα οδηγούσε σε επιζήμια αποτελέσματα», προειδοποίησε.

«Η ΤτΕ βοήθησε τις ελεγκτικές αρχές παντιοτρόπως. Σε εμάς οι αρχές εξέφρασαν ευαρέσκεια», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Ο σκοπός του θεσμικού πλαισίου για τις χρηματοδοτήσεις δεν είναι να μηδενίσει τον κίνδυνο για τις τράπεζες όταν χορηγούν δάνεια. Δεν υπάρχει ακίνδυνο δάνειο. Τα χρήματα που είχαν τοποθετήσει οι τράπεζες στο δημόσιο, διαπιστώθηκε ότι ήταν τεράστια, ενώ η Βασιλεία ΙΙ έδινε μηδενικό συντελεστή επικινδυνότητας», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι η ΤτΕ κάνει μόνο δειγματοληπτικούς ελέγχους και «δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις χορήγησης δανείων. Δεν αποτελεί μία άτυπη προεγκρίνουσα αρχή. Η εγκριτική διαδικασία είναι αποκλειστική ευθύνη των εσωτερικών οργάνων κάθε τράπεζας».

«Απαγόρευσα ρητά στο ΤΤ να δίνει επιχειρηματικά δάνεια»

Αναφερόμενος λεπτομερώς στις ενέργειες εποπτείας της ΤτΕ, ο κ. Προβόπουλος, ξεκίνησε από το 2006, τη χρονιά δηλαδή που δόθηκε στο Τ.Τ. άδεια λειτουργίας τραπεζικού ιδρύματος εν όψει της εισόδου του στο Χρηματιστήριο.

«Τότε η ΤτΕ επεσήμανε ότι αν το Τ.Τ. ήθελε να επεκταθεί πέραν της πίστης των καταναλωτών, θα έπρεπε να την ενημερώσει, διότι μέχρι το 2006 το σύστημα εσωτερικού ελέγχου του δεν ήταν εξειδικευμένο σε πιο σύνθετες μορφές τραπεζικών συναλλαγών», είπε και πρόσθεσε ότι «το 2006 έγιναν 2 επιτόπιοι έλεγχοι που εντόπισαν αδυναμίες στην εταιρική διακυβέρνηση και τα πληροφοριακά συστήματα. Γι’ αυτό βάλαμε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10% και όχι 8%».

«Δυο φορές απαγόρευσα ρητά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να δίνει επιχειρηματικά δάνεια με επιστολές των εποπτών», ξεκαθάρισε ο Διοικητής της ΤτΕ, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως όταν ανέλαβε τη διοίκηση της ΤτΕ το 2008, υποχρέωσε το Τ.Τ. να έχει υψηλότερο δείκτη κινδύνου (αντί για 100 να είναι 150) και ζήτησε να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

«Στις αρχές του 2009 διαπιστώσαμε δραστηριοποίηση του Τ.Τ. στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων χωρίς να μας έχει ενημερώσει. Τον Απρίλιο του 2009 απαγορεύσαμε στο Τ.Τ. να χορηγεί επιχειρηματικά δάνεια χωρίς να προσαρμοστεί. Τον Ιούλιο το Τ.Τ. μας ενημέρωσε για διορθωτικές ενέργειες που είχε κάνει και για την πρόθεσή του να επεκταθεί στη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων. Ζητήσαμε η σχεδιαζόμενη επέκταση να γίνει μόνο μετά από έλεγχο. Στον έλεγχο που κάναμε διαπιστώθηκαν αδυναμίες. Το 2010 επιβλήθηκε περιορισμός ότι τα επιχειρηματικά δάνεια μπορούν να δίνονται, αλλά μόνο σε εταιρείες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση», υποστήριξε, ενώ συνέχισε και για το τι επακολούθησε μετά τη διαδικασία ελέγχου από τη BlackRock.

«Το ποσοστό εκτιμώμενων ζημιών ήταν 33,2%, πολύ υψηλότερο της αγοράς. Ήταν υψηλότερο από άλλες τράπεζες και διαμορφώθηκε σε μία πολύ μικρή χρονική περίοδο, επρόκειτο για δάνεια που δεν είχαν ωριμάσει. Συνήθως τα δάνεια ''δεν σκάνε'' άμεσα. Η BlackRock επιβεβαίωσε αυτά τα ευρήματα χαρακτηρίζοντας την πολιτική του Τ.Τ. ως ''επιθετική''»

«Στα τέλη του 2012 πραγματοποιήθηκε νέος έλεγχος από τον οποίο προέκυψαν ορισμένα ερωτηματικά και σκιές για κάποιες χρηματοδοτήσεις. Ενημερώσαμε την Αρχή για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Η Αρχή διαβίβασε τα πορίσματά της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

Ο Γ. Προβόπουλος ανέφερε ακόμη πως «στο παρελθόν είχαν προβληθεί ισχυρισμοί ότι το Τ.Τ. ήταν υποδειγματική τράπεζα. Τα γεγονότα το διαψεύδουν αυτό. Δεν είχε υψηλή κερδοφορία ούτε στα ''χρυσά χρόνια'' των τραπεζών, είχε τότε χαμηλή κερδοφορία και το δημόσιο είχε προχωρήσει σε μεγάλες ενισχύσεις». Ξεκαθάρισε, ακόμη ότι «από τις επενδύσεις σε πολύπλοκα προϊόντα το Τ.Τ. κατέγραψε μεγάλες απώλειες καθιστώντας αναγκαία την χρηματοδότησή του από το κράτος».

«Εντυπωσιακή η πρόοδος στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος»

Ο κ. Προβόπουλος μίλησε και για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων λέγοντας ότι το υψηλό ποσοστό αυτών είναι το επακόλουθο της ύφεσης που μείωσε το ΑΕΠ 25% και εκτόξευσε την ανεργία.

«Παρόλα αυτά η πρόοδος που έχει γίνει στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού μας συστήματος είναι εντυπωσιακή» τόνισε, προσθέτοντας ότι «τα “κόκκινα” δάνεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την οικονομία, όχι μόνο για τις τράπεζες, οι οποίες «κουβαλώντας αυτό το βασανιστικό βάρος του 30% επισφαλών δανείων βρίσκονται σε αδυναμία να ανακυκλώσουν τα δάνεια».

«Εθνικό σπορ η φοροδιαφυγή στη χώρα μας»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της φορολογικής επιβάρυνσης, ο διοικητής της ΤτΕ αναγνώρισε τις αστοχίες και καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί ενώ χαρακτήρισε εθνικό σπορ την φοροδιαφυγή.

«Είχαμε πει ότι η κάλυψη των κενών έπρεπε να γίνει κατά τα 2/3 από δαπάνες και κατά το 1/3 από διεύρυνση φορολογικής βάσης. Αυτό δεν έγινε». Είχαμε αστοχίες και καθυστερήσεις, αλλά για να είμαστε αντικειμενικοί πρέπει να πούμε ότι είναι δύσκολα πράγματα, διότι η φοροδιαφυγή στη χώρα μας είναι εθνικό σπορ», ανέφερε, εκτιμώντας όμως ότι «έχει γίνει πρόοδος, θα δούμε τα αμέσως επόμενα χρόνια αποτελέσματα., ήδη τα βλέπουμε, και θα μπορέσουμε να ελαφρύνουμε την φορολογική επιβάρυνση».
Καθημερινή
 
 
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/01/blog-post_4948.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters