Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΗΠΑ: Συμφωνία στη Γερουσία για το χρέος


Τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) λήγει η προθεσμία για το χρέος των ΗΠΑ, και σημάδια αισιοδοξίας διαφαίνονται καθώς η Γερουσία ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους και την έκτακτη χρηματοδότηση της κυβέρνησης.


Η Wall Street πραγματοποιεί ράλι, με τον Dow Jones να σημειώνει άνοδο πάνω από 1%.
Η πρόταση της Γερουσίας προβλέπει την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και ταυτόχρονα την αύξηση του ορίου του χρέους έως τον Φεβρουάριο.
Συγκεκριμένα, προβλέπει παράταση της δυνατότητας δανεισμού των ΗΠΑ μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, αν και το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τα «εργαλεία» να παρατείνει προσωρινά την δυνατότητα δανεισμού του και πέραν αυτής της ημερομηνίας.
Προβλέπεται επίσης χρηματοδότηση των κυβερνητικών υπηρεσιών μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, βάζοντας έτσι τέλος στο «λουκέτο» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που ξεκίνησε με το νέο δημοσιονομικό έτος την 1η Οκτωβρίου.
Στη συμφωνία περιλαμβάνεται και όρος για το νομοσχέδιο του προέδρου Ομπάμα για την υγεία.Συγκεκριμένα υπάρχει όρος για την ενίσχυση του ελέγχου των εισοδημάτων όσων θα λαμβάνουν βοήθεια μέσω του προγράμματος.
Σημειώνεται πως η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί τώρα και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, την Βουλή των Αντιπροσώπων (που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι) και την Γερουσία (που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί).

O Oμπάμα στηρίζει την πρόταση

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καλωσόρισε την δικομματική συμφωνία, η οποία πιστεύει ότι θα οδηγήσει στην αύξηση του ορίου του χρέους και στην επαναλειτουργία ομοσπονδιακών υπηρεσιών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.
Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στο Κογκρέσο να δράσει γρήγορα για την έγκριση της πρότασης της Γερουσίας, τονίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ κοντά στο σημείο όπου δεν θα είναι σε θέση να δανειστεί για να καλύψει την πληρωμή τόκων.
Ο κ. Κάρνεϊ τόνισε πως η χώρα έχει ήδη πληρώσει ένα τίμημα από το γεγονός ότι έφτασε τόσο κοντά στη χρεοκοπία.
Όσον αφορά τον όρο για το Obamacare που περιλαμβάνεται στην συμφωνία, ο κ. Κάρνεϊ υποστήριξε πως αποτελεί μια περιορισμένη τροποποίηση στο νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της υγείας.
"Υποστηρίζαμε πάντοτε ότι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε βελτιώσεις και προσαρμογές στο νόμο" πρόσθεσε.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων το "μπαλάκι"

Σύμφωνα με την WSJ ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, έχει δεχθεί να φέρει προς ψήφιση την πρόταση της Γερουσίας για την αύξηση του ορίου του χρέους.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε στο Bloomberg και ο Κέβιν Μπρέιντι, ανώτατο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή.
"Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας θα φέρει έγκαιρα τη συμφωνία στη Βουλή για ψηφοφορία" ανέφερε ο κ. Μπρέιντι, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η πρόταση θα περάσει.
Ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές ποιο από τα δύο σώματα του Κογκρέσου - η Γερουσία ή η Βουλή - θα ψηφίσει πρώτο την πρόταση. Σύμφωνα με δηλώσεις μελών της Βουλής "δεν έχουν παρθεί ακόμα αποφάσεις" για τη σειρά με την οποία θα ψηφίσουν τα δύο σώματα.
Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο θα πρέπει να φτάσει στον πρόεδρο Ομπάμα με την έγκριση και των δύο σωμάτων προτού λήξει η διορία για την αύξηση του ορίου του χρέους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ σχολιάζοντας τη συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε ότι «οι Ρεπουμπλικάνοι δώσαμε έναν καλό αγώνα αλλά δε νικήσαμε».

Το διαδικαστικό πρόβλημα

Σημειώνεται ότι ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Χάρι Ρήντ και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ, αναζητούν τρόπους να αποφύγουν τα διαδικαστικά εμπόδια που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τα όποια μέτρα αποφασιστούν για την αύξηση του ορίου χρέους.
Και αυτό διότι ακόμα και μετά την επίτευξη συμφωνίας, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα υπάρξει και τελική ψήφος επί των μέτρων πριν λήξει η διορία για το χρέος. Οποιοσδήποτε γερουσιαστής θελήσει, μπορεί να καθυστερήσει τις διαδικασίες επιμένοντας ότι η Γερουσία πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες, κάτι που θα αύξανε τον αριθμό των ημερών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης των μέτρων.
Μέχρι στιγμής, βέβαια, δεν έχει εμφανιστεί κανένας γερουσιαστής που να έχει απειλήσει με τέτοιο ενδεχόμενο. Ο τεξανός Ρεπουμπλικάνος Τεντ Κρουζ - ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε καθυστερήσει την ψήφο για το shutdown - δήλωσε πως δεν πρόκειται να πράξει το ίδιο αυτή τη φορά.
Το σενάριο της καθυστέρησης θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η Βουλή των αντιπροσώπων στείλει στη Γερουσία μια αναθεωρημένη εκδοχή απόφασης που αρχικό στόχο είχε να παραμείνει «ανοικτή» η κυβέρνηση και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου και να καταργηθεί η χρηματοδότηση του νόμου που πέρασε το 2010 για το σύστημα υγείας.

Fitch: Σε «Rating Watch Negative» η υπερδύναμη

Νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι η απειλή της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch είναι μια υπενθύμιση προς το Κογκρέσο ότι η χώρα βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να αθετήσει τις υποχρεώσεις της.
"Η ανακοίνωση αντανακλά το πόσο επείγον είναι να δράσει το Κογκρέσο και να απαλείψει την απειλή της χρεοκοπίας που αιωρείται πάνω από την οικονομία", ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Ο οίκος τοποθετεί τις ΗΠΑ σε «Rating Watch Negative» για όλες τις μακροπρόθεσμες εκδόσεις τίτλων, θέτοντας παράλληλα το βραχυπρόθεσμο χρέος στην κατηγορία «F1+». Οπως σημειώνεται ήδη οι ΗΠΑ βρίσκονταν με αρνητικό outlook λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων.

http://www.euro2day.gr/news/world/article/1145722/hpa-anazhteitai-lysh-sto-para-5.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters