Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Η παγίδα του Δουβλίνου - Ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους

Η παγίδα του Δουβλίνου - Ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους
Ο Bryan Carter ήρθε στην Αθήνα το 2011 και γύρισε ένα ντοκυμαντέρ για τις συνθήκες που επικρατούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στη χώρα μας “χωρίς χαρτιά”, τις συνθήκες στις οποίες κρατούνται και τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον τους. Επιπλέον, σε αυτό το ντοκυμαντέρ παρουσιάζει και την “παγίδα” των συμφωνιών που εγκλωβίζουν τους αιτούντες άσυλο σε συγκεκριμένες περιοχές – παρομοιάζει τη συνθήκη του Δουβλίνου σαν “παγίδα” για αυτούς τους ανθρώπους.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση ενός Αφγανού πρόσφυγα ο οποίος έφυγε από τη χώρα του γιατί κινδύνευε η ζωή του, έφτασε στην Ελλάδα όπου οι συνθήκες ήταν τραγικές, οπότε προσπάθησε και κατάφερε να φτάσει στο Βέλγιο, όπου και ζήτησε άσυλο. Το Βέλγιο αρνήθηκε να του το παράσχει και επιπλέον τον μετέφεραν… και πάλι στην Ελλάδα!

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε τον Αφγανό πρόσφυγα, καθώς έκρινε ότι και η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες (καθώς είναι αποδεδειγμένα τραγική η κατάσταση για όσους αιτούνται άσυλο), αλλά και το Βέλγιο δεν έπραξε ως όφειλε βάσει των συνθηκών, καθώς είναι ξεκάθαρο (πια) ότι θα παραβιαστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα του πρόσφυγα με την μεταφορά του στην Ελλάδα (δεν επιτρέπεται να στείλεις τον πρόσφυγα/μετανάστη/αιτούντα άσυλο, σε μια χώρα που ξέρεις εξαρχής ότι θα καταπατηθούν τα θεμελιώδη δικαιώματά του).





Ντοκυμαντέρ: Η παγίδα του Δουβλίνου (ελληνικοί υπότιτλοι). Μια άλλη πλευρά της Ελληνικής κρίσης.

Dublin’s trap: another side of the Greek crisis (Belgium, 2011)
(Μεταφρασμένη περιγραφή από τη σελίδα του Bryan Carter δημιουργού του ντοκιμαντέρ)

Η ‘Παγίδα του Δουβλίνου‘ εξετάζει την άνοδο του εθνικισμού στην Ελλάδα εν μέσω της οικονομικής κρίσης και μιας άνευ προηγουμένου ροής μεταναστών χωρίς χαρτιά. Χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τη Βελγική Ομοσπονδία Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (Belgian Federation of Professional Journalists) και γυρίστηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2011.

Μεταξύ άλλων, το 2012 προβλήθηκε στα φεστιβάλ: 14th Thessaloniki Documentary Festival, Millenium International Documentary Film Festival, Festival des Libertés, Festival of Migrant Films.
Μεταδόθηκε, επίσης, από τα τηλεοπτικά δίκτυα: ORF 2 (Austria), Odisea (Spain), Canal Z (Belgium).
H έκδοση με Ελληνικούς υπότιτλους εδώ:

Μέσα από την ιστορία ενός Αφγανού πρόσφυγα, ο οποίος ζήτησε άσυλο και κέρδισε μια ιστορική νίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ταινία ρίχνει φως στις συνέπειες της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην χτυπημένη από την κρίση Ελλάδα.

Η ‘Παγίδα του Δουβλίνου’ δίνοντας εξίσου το βήμα σε πολιτικούς, διανοουμένους, ακτιβιστές και εξτρεμιστές, περιγράφει το πώς, τα μέτρα λιτότητας, σε συνδυασμό μ’ ένα πρωτοφανές ρεύμα εισόδου μεταναστών, εκκολάπτουν φαινόμενα ρατσισμού και ακραίου εθνικισμού. Και μια ανθρωπιστική κρίση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Την κατάσταση, τέλος, επιβαρύνει ο άνισος μηχανισμός επαναπατρισμού που εφαρμόζεται στην Ε.Ε, γνωστός και ως «Δουβλίνο 2», σύμφωνα με τον οποίο αρμόδια χώρα για την εξέταση ασύλου των προσφύγων είναι η χώρα εισόδου τους στην Ε.Ε.



Directed by Bryan Carter & Sean Carter
Research Supervisor: Angeliki Katsoulaki
Written and narrated by Bryan Carter
Director of photography: Sean Carter
Sound: John-Patrick Goffin
Editing: Youri Van Cutsem & Sean Carter


Παραλληλογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters