Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Πρόταση-βόμβα του Εισαγγελέα για τις φονικές πυρκαγιές του 2007 (Αναλυτικό ρεπορτάζ και Βίντεο)

Μια μόνο φράση από τον Εισαγγελέα της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηλείας, Γιώργο Καράτσαλο, που χθες (30/10) το πρωί αγόρευσε στο δικαστήριο, στη δίκη για τις φονικές πυρκαγιές, ήταν αρκετή...
για να φέρει δάκρυα συγκίνησης στους συγγενείς των τραγικών θυμάτων της πύρινης λαίλαπας του 2007, που ένιωσαν μια πρώτη δικαίωση στον αγώνα τους όλους αυτούς τους μήνες.
«Τολμήστε το, όπως το τόλμησαν και οι Ιταλοί συνάδελφοί σας που απέδωσαν ευθύνες και καταδίκασαν τους επιστήμονες που κατηγορούνταν για τους σεισμούς του 2009», είπε απευθυνόμενος προς τους δικαστές ο Εισαγγελέας, λίγο πριν ολοκληρώσει την αγόρευσή του, φέρνοντας το παράδειγμα της Ακουίλα της Ιταλίας (το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι ετών και το χρηματικό ποσό των 9 εκατ. ευρώ στους έξι κατηγορούμενους επιστήμονες και τον έναν κυβερνητικό αξιωματούχο για τα τραγικά θύματα του σεισμού του 2009) και προτρέποντας τους Έλληνες δικαστές να πράξουν το αντίστοιχο και να τολμήσουν την παραδειγματική τιμωρία των πέντε από τους έξι κατηγορούμενους της δίκης, Σ. Νικολοπούλου, Χ. Καφύρα, Π. Χρονόπουλου, Π. Τσούρα και Ν. Μιχαλόπουλου. Για τον τότε υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Φώτη Παππά ο κ. Καράτσαλος πρότεινε τη μη καταδίκη του.
«Κατηγορούνται ότι δεν προέβησαν σε πλήθος ενεργειών που έπρεπε να γίνουν για να σωθούν άνθρωποι. Δεν υπάρχει γενικόλογη ευθύνη τους. Όφειλαν να ενεργήσουν συγκεκριμένα σύμφωνα με τις ευθύνες τους. Θα πρέπει να καταδικαστούν για τις πράξεις που κατηγορούνται», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Καράτσαλος, τελειώνοντας την αγόρευσή του, η οποία περιελάμβανε λεπτομερείς αναφορές για τις ευθύνες κάθε κατηγορουμένου ξεχωριστά.

Τι είπε ο Εισαγγελέας
Ο κ. Καράτσαλος, κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, αναφέρθηκε ειδικά και στους έξι κατηγορούμενους της δίκης τονίζοντας τα σημεία εκείνα που ο ίδιος θεωρεί ως παραλείψεις, ενώ φάνηκε να είναι αρκετά «διαβασμένος» καθώς χρησιμοποίησε στοιχεία από την ακροαματική διαδικασία όλων των μηνών κατά τους οποίους εκδικάζεται η υπόθεση.
Για τη γιαγιά Σοφία Νικολοπούλου ο Εισαγγελέας επεσήμανε πως η ίδια δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας ως όφειλε και καθυστέρησε να ειδοποιήσει την Π.Υ. ενώ για τον τότε Νομάρχη Ηλείας, Χαράλαμπο Καφύρα, ανέφερε πως ενώ είχε γνώση του εγγράφου της Πολιτικής Προστασίας διεκπεραίωσε τα καθήκοντά του με επιφανειακό τρόπο και δεν διασφάλισε αν ο μηχανισμός αντιμετώπισης μπορεί να ανταποκριθεί.
Για έλλειψη της δέουσας προσοχής και επιμέλειας με αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση και την επέκταση της φωτιάς, μίλησε ο κ. Καράτσαλος για τον εποχικό πυροσβέστη, τότε πυροφύλακα της Μίνθης, Παναγιώτη Τσούρα, καθήκον του οποίου όπως επεσήμανε ο Εισαγγελέας ήταν να αναγγείλει την πυρκαγιά και όχι απλά να την επιβεβαιώσει στην υπηρεσία του.
Το γεγονός πως δεν φρόντισε να επανδρώσει το κλιμάκιο της Κρέστενας με όσα άτομα μόνιμο προσωπικό ήσαν απαραίτητα και άφησε δεκατέσσερις μόνιμους πυροσβέστες να «κάθονται στο σπίτι τους», υπογράμμισε ο κ. Καράτσαλος για τον κατηγορούμενο, Νίκο Μιχαλόπουλο, τότε προϊστάμενο του Π.Κ. Κρεστένων.

«Συνέπεια της αμέλειάς του ήταν να καεί το όχημα, οι πυροσβέστες αλλά και ο κόσμος που ένιωσε ασφάλεια βλέποντας το πυροσβεστικό στο σημείο», είπε ο Εισαγγελέας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι οι εποχικοί πυροσβέστες εκπαιδεύονται μόλις για διάστημα τριών ημερών για περιστατικά από την Π.Υ. σε αντίθεση με το μόνιμο προσωπικό που η εκπαίδευσή του είναι εννέα μήνες.
Ο κ. Καράτσαλος συνεχίζοντας την αγόρευσή του, μίλησε για αδιαφορία του τότε δημάρχου Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλου, να συγκαλέσει Συντονιστικό Τοπικό Όργανο αφού έλαβε ενημέρωση για την επικινδυνότητα ενώ επεσήμανε πως διέθεσε τα χρήματα της πυροπροστασίας του 2007 (περίπου 50 χιλ. ευρώ) για έργα οδοποιίας και όχι για το σκοπό για τον οποίο είχαν δοθεί.
Μάλιστα ο Εισαγγελέας επεσήμανε ως σημαντική παράλειψη του τότε δημάρχου Ζαχάρως τη μη ενημέρωση των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων (κάτι που όπως είπε αποδεικνύεται από τις καταθέσεις των ιδίων) ώστε να πάρουν μέτρα διαχείρισης του κόσμου. Επίσης ο Εισαγγελέας ανέφερε πως «Η έλλειψη συντονισμού με άλλες υπηρεσίες είχε ως αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός και να φεύγει ο κόσμος από λάθος κατεύθυνση και τελικά να καεί».
Τέλος, ο κ. Καράτσαλος για τον τότε υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Φώτη Παππά, πρότεινε να μην καταδικαστεί, καθώς «έκανε ότι μπορούσε» και «Όταν ήρθε οι δυνάμεις είχαν ήδη μοιραστεί και θα ήταν εγκληματικό να τις πάει αλλού».
Ο Εισαγγελέας μίλησε επίσης για άμεσες ενέργειες του τότε υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος όπως τόνισε είχε διαθέσει τα έντεκα από τα συνολικά δεκαοκτώ αεροπλάνα καθώς και τα ελικόπτερα που ανήκαν στη δύναμη της Ελλάδας, να επιχειρούν μόνο στην Ηλεία.

Μελετημένη η πρόταση
Όπως ανέφερε λίγο μετά την ολοκλήρωση της αγόρευσης ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Αντώνης Φούσας «Η πρόταση του Εισαγγελέως ήταν ιδιαίτερα προσεγμένη και μελετημένη και σύμφωνα με τα στοιχεία που απέδωσε η διαδικασία τόσων μηνών», ενώ τόνισε πως με αγωνία και πολύ ενδιαφέρον οι συγγενείς των τραγικών θυμάτων αναμένουν την απόφαση του δικαστηρίου
«Θεωρούμε ότι για πρώτη φορά τουλάχιστο για εμάς υπήρξε μια δικαίωση. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους δικηγόρους μας που στάθηκαν δίπλα μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα τον κ. Φούσα και το γραφείο του, τον Μανώλη Κουσουρή, τον Δημήτρη Σταύρου που ανέχθηκαν τους δικούς μας φόβους και το ότι πιστεύαμε πως τελικά δεν θα τα καταφέρουμε. Αισθανόμαστε πως για πρώτη φορά δικαιωθήκαμε και περιμένουμε τις αγορεύσεις και φυσικά την πρόταση της προέδρου», είπε φανερά συγκινημένη η Χριστίνα Δρακοπούλου, αδελφή του αδικοχαμένου εποχικού πυροσβέστη, Γιάννη Δρακόπουλου.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης των κατηγορουμένων στις 7, 8 και 9 Νοεμβρίου.

30.10.2012
Ολοκληρώθηκε η αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας Γιώργου Καράτσαλου για τις φονικές πυρκαγιές του 2007. Ο εισαγγελέας, με πλήρεις και αναλυτικές λεπτομέρεις για κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά, ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία και την καταδίκη για τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται, των:
Σοφίας Νικολοπούλου (ηλικιωμένη που φέρεται να προκάλεσε τη φωτιά)
Χαράλαμπου Καφύρα (νυν αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και Νομάρχης Ηλείας το 2007),
Πανταζή Χρονόπουλου (πρώην δήμαρχος Ζαχάρως),
Παναγιώτη Τσούρα (ο τότε πυροφύλακας Μίνθης)
Νίκου Μιχαλόπουλου (ο τότε επικεφαλής του Π.Κ. Κρεστένων).

Ο Εισαγγελέας πρότεινε τη μη καταδίκη (αθώωση ουσιαστικά) του έκτου κατηγορούμενου, Φώτη Παππά, υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος εκείνη την περίοδο.
Η αγόρευση διήρκεσε μία ώρα περίπου και το δικαστήριο διέκοψε για τις 7-8-9 Νοεμβρίου, όταν και θα ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των δικηγόρων της πολιτικής αγώγής και η υπεράσπιση των κατηγορουμένων.
O Εισαγγελέας προέτρεψε τους δικαστές να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων τους στην Ιταλία, όπου για τον σεισμό της Ακουίλα φυλακίστηκε κυβερνητικός αξιωματούχος, και να τολμήσουν κάτι αντίστοιχο.



ΠΗΓΗ: ΠΑΤΡΙΣ
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters