Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Το μεγάλο ξεβράκωμα στη Βουλή!

Η «λίστα Λαγκάρντ» περιελάμβανε γυναικείο όνομα με μισό δισ. δολάρια καταθέσεις αδικαιολόγητες. Παραδόθηκε στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ με επίσημο τρόπο μέσω του πρεσβευτή μας και μετά από συνεννοήσεις της ελληνικής και γαλλικής ΕΥΠ.

Υπουργοί και επικεφαλής ΣΔΟΕ χειρίστηκαν τη «λίστα Λαγκάρντ». Και, όμως, ποτέ δεν πρωτοκολλήθηκε! Ποτέ δεν κατέστη στοιχείο του ελληνικού κράτους. Αλλά τεμαχίστηκε με επιλογή ονομάτων με τα πιο πολλά λεφτά και με «μελέτη άτυπα, ανεπίσημα» του οικονομικού προφίλ. Βρέθηκε ότι τα χρήματα ήταν αδικαιολόγητα και σήμερα ακόμα δεν είναι πρωτοκολλημένα. Όλες αυτές είναι επίσημες διαβεβαιώσεις του τότε αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Αν η «λίστα Λαγκάρντ» δεν πήγαινε στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά στο κονκλάβιο της Καμόρα, της Μαφίας, τι διαφορετικό θα έκανε από αυτό που έκανε η ελληνική κυβέρνηση; Θα διάλεγε ονόματα και θα μελετούσε πόσα έχουν. Και ύστερα τι; Θα τους ζητούσε μερίδιο ανεπίσημα; Μπορεί, λογικά. Έτσι κάνουν οι Μαφίες. Θα κρατούσε εμπιστευτικά τη λίστα. Βεβαιότατα. Έτσι κάνουν οι Μαφίες. Ποιος μπορεί να βεβαιώσει αντικειμενικά ότι «ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ» από όσους είχαν πρόσβαση στη λίστα, κ. Παπακωνσταντίνου; Μόνο στον λόγο καθενός μπορούμε να βασιστούμε. Μπορούμε; Όχι, βέβαια, γιατί το παρελθόν δείχνει το αντίθετο.

Υπενθυμίζουμε ότι ερώτηση για τη λίστα υπέβαλε ο υπογράφων το ρεπορτάζ στις 10 Σεπτεμβρίου 2010 στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στη ΔΕΘ. Μέχρι την ημέρα εκείνη, ΟΥΔΕΙΣ σε ΚΑΝΕΝΑ μέσο ενημέρωσης είχε γράψει το παραμικρό για λίστα Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό. Την υποβάλαμε εμείς. Όχι τυχαία. Κάποιος τότε Υπουργός μάς συνέστησε να το κάνουμε, γιατί «υπάρχουν κατάλογοι με ονόματα Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό και κάποιοι πάνε να τα πνίξουν». Το ρωτήσαμε και το ερώτημα υπάρχει και τηλεοπτικά. Ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε τότε, τον Σεπτέμβριο του 2010, ότι «έχουμε πάρει στοιχεία για Έλληνες που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, τα ψάχνουμε, θα είμαστε αμείλικτοι». Τόσο αμείλικτοι ώστε να μη βάλουν ούτε αριθμό πρωτοκόλλου και να επιλέγουν ονόματα για «εμπιστευτικές έρευνες» που ποτέ και πουθενά δεν κατέληξαν.

Ο κύριος χειριστής της υπόθεσης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, με τις απαντήσεις που έδωσε στην Επιτροπή της Βουλής, κυρίως σε ερωτήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Προκόπη Παυλόπουλου, επιβεβαίωσε το χειρότερο. Ότι το κράτος μας λειτούργησε στην υπόθεση αυτή όπως θα λειτουργούσε η Καμόρα και επιβεβαιώνει ότι είχε ενημερωθεί ο κ. Παπανδρέου ΠΡΙΝ από τη ΔΕΘ το 2010. Άρα, γι’ αυτό Υπουργός μας συνέστησε να ρωτήσουμε, ώστε να δημοσιοποιηθεί το θέμα και να μην κουκουλωθεί…

Διαβάστε ένα πολύ χαρακτηριστικό μέρος των απαντήσεων Παπακωνσταντίνου και συγκρίνετέ το με την παράλληλη αποκάλυψη που κάνουμε σήμερα. Την ώρα που καλύπτουν άρπαγες δισεκατομμυρίων, κυνηγούν για κατάσχεση μέσω ΔΟΥ Έλληνα πολίτη για… 40 ευρώ. Οι εγκληματίες!

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: […] Ρωτήσατε εάν πρωτοκολλήθηκε αυτό που έδωσα στον κ. Καπελέρη. Η απάντηση είναι «όχι». Έδωσα 20 ονόματα με τις μεγάλες καταθέσεις. Ήταν επίσημη εντολή έρευνας. Ήταν εντολή διερεύνησης, η οποία οδηγεί και σε έλεγχο. Έτσι συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Όταν έρχεται μια ανώνυμη καταγγελία στο ΣΔΟΕ ότι «ο τάδε έχει καταθέσεις 500.000 ευρώ που δεν μπορεί να δικαιολογήσει», αυτό ξεκινάει μια διερεύνηση. Η έρευνα αυτή δεν έγινε για λογαριασμό μου προφανώς, αλλά για να δούμε κατά πόσον τα στοιχεία που είχαμε ήταν σοβαρά και πώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διασταύρωση, στη διακρίβωση και στη συνέχεια στο να μπορέσουμε να πάρουμε χρήματα, όσον αφορά στη φοροδιαφυγή. Αυτός ήταν ο σκοπός.

Ο κ. Καπελέρης, όταν ήρθε να με δει, μου έδωσε κάποιες εκτυπωμένες σελίδες, που έδειχναν νούμερα των φορολογικών δηλώσεων των τελευταίων ετών και τα ακίνητα για να μου πει ότι «είναι προφανές, κύριε Υπουργέ, από την έρευνα που έχω κάνει υπάρχει μια απόσταση ανάμεσα σε αυτό το φορολογικό προφίλ που βλέπω και στις καταθέσεις». Σελίδες τις οποίες στη συνέχεια δεν κράτησα. Δεν θυμάμαι εάν ήταν για τα 20 ονόματα ή για ένα υποσύνολο των ονομάτων αυτών.
Γιατί δεν δώσατε στον κ. Καπελέρη την πλήρη λίστα και τι κάνατε με τις πληροφορίες Καπελέρη; Επαναλαμβάνω ότι δεν έδωσα στον κ. Καπελέρη τα πλήρη στοιχεία, διότι δεν ήθελα να διαρρεύσουν. Ο κ. Καπελέρης έκανε πολύ καλή δουλειά ως Γενικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ. Αύξησε τις βεβαιώσεις, την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων και τους ελέγχους. Όλα αυτά έχουν αποτυπωθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, το οποίο έχει έναν απολογισμό του τι έγινε τον πρώτο χρόνο. Άφησε πίσω του μια συγκεκριμένη δουλειά και τα εύσημα ήταν επ’ αυτού. Άρα, λοιπόν, αυτό που έκανα, ήταν να μη δώσω τα πλήρη στοιχεία, αλλά να δώσω τα 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις, για να μην υπάρχει διαρροή.

Τι έκανα με τις πληροφορίες Καπελέρη; Του ζήτησα να συνεχιστεί η έρευνα και να γίνει έλεγχος. Αυτό το οποίο μου έδινε ήταν ένα πρώτο στοιχείο ενός προφίλ, το οποίο έπρεπε να χτιστεί. Για παράδειγμα, όταν μου έφερε την πληροφορία, δεν υπήρχε άνοιγμα καταθέσεων, δεν υπήρχε κοίταγμα για το αν έχουν γίνει εμβάσματα στο εξωτερικό, δεν υπήρχε πληροφορία για το αν υπάρχουν διασυνδεδεμένες επιχειρήσεις, δεν υπήρχε τίποτα. Αυτά είναι, λοιπόν, δουλειά του ΣΔΟΕ να τη συνεχίσει να την κάνει.

Γιατί λέτε, «μέχρι τον Ιούνιο του 2011, δεν δώσαμε τα στοιχεία στον κ. Διώτη». Φοβούμαι ότι δεν έχετε δει τις ημερομηνίες σωστά. Ο κ. Διώτης ανέλαβε στις 6 Μαΐου. Από τις 6 Μαΐου μέχρι περίπου τις 10 Ιουνίου, που τον συνάντησα για τα συγκεκριμένα στοιχεία, είναι μια περίοδος 30 ημερών. Θέλετε να σας θυμίσω τι συνέβαινε στη χώρα εκείνες τις 30 ημέρες; Να σας θυμίσω ότι προσπαθούσαν να περάσουμε ένα μεσοπρόθεσμο από τη Βουλή. Ότι δεν ξέραμε, αν θα πάρουμε την επόμενη δόση. Ότι περνούσα τον μισό μου χρόνο στη Βουλή, σε Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και τον υπόλοιπο χρόνο στο εξωτερικό, σε διαπραγμάτευση.

Παρ’ όλα αυτά, είχαν γίνει ήδη δύο συσκέψεις, αλλά με μεγάλη σύνθεση, για όλα αυτά τα ζητήματα φοροδιαφυγής. Και υπέθεσα και εγώ ότι θα υπήρξε και μια παράδοση-παραλαβή συγκεκριμένων πραγμάτων από τον κ. Καπελέρη και στον κ. Διώτη. Και όταν, λοιπόν, είδα τον κ. Διώτη περίπου τριάντα μέρες αφότου ανέλαβε, και τότε του είπα ότι υπάρχουν τα πλήρη ηλεκτρονικά στοιχεία. Εκεί είναι προφανές ότι του ζήτησα να κάνει –όπως ανέφερε και ο ίδιος– έλεγχο.

«Γιατί προτίμησα Διώτη»
Ρωτάτε γιατί δεν πήγαμε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων πας αργότερα, όταν παραστεί ανάγκη στο πλαίσιο μιας έρευνας. Γιατί οι οκτώ πλήρεις μήνες; Νομίζω το απάντησα αυτό. Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν έμπιστα μέλη του ΣΔΟΕ και μη έμπιστα. Είναι γνωστό ότι το ΣΔΟΕ έχει προβλήματα και δυσλειτουργίας. Ούτε υπάρχει μια διαφορετική, αν θέλετε εμπιστοσύνη, την οποία είχα στον έναν Ειδικό Γραμματέα και τον άλλον. Η διαφορά των δύο Ειδικών Γραμματέων ήταν ότι ο κ. Διώτης έφερνε μαζί του ένα νομικό υπόβαθρο και μια πορεία, που θεώρησα ότι θα τον διευκόλυνε να χρησιμοποιήσει αυτά τα στοιχεία. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Μου διαβάσατε τις ελεγείες στην παράδοση-παραλαβή για τον κ. Καπελέρη και τον κ. Διώτη. Κάθε μία από αυτές τις εκφράσεις τις οποίες χρησιμοποίησα, θα τις επαναλάμβανα και τώρα. Ο κ. Καπελέρης ήταν στενός συνεργάτης, όπως ήταν όλοι σε αυτό το επίπεδο. Δούλεψε και έκανε δουλειά. Ίσως τα ξεχνάτε ή δεν θέλετε να τα θυμάστε. Αλλά υπήρξε για πρώτη φορά μια αλλαγή, στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος έβλεπε το συγκεκριμένο σώμα. Υπήρξε μια αλλαγή, σε σχέση με ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες, οι οποίες μέχρι τότε φοροδιέφευγαν κανονικότατα και σε κάποιες επιτέλους άρχισε να βάζει «χέρι». Υπήρχαν τα νυχτερινά κέντρα, τα οποία αρχίσαμε να κλείνουμε. Οι δυσλειτουργίες του σώματος είναι γνωστές τοις πάσι. Για την ιστορία με τα νυχτερινά κέντρα, ο κ. Καπελέρης θυμάμαι να έρχεται και να μου λέει: ξέρεις, Υπουργέ, ότι εγώ δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι για πάνω από 10-20 ελεγκτές δεν θα υπάρχει και ένα τηλέφωνο το βράδυ πριν πάμε, που θα δούμε αν θα κόψουν αποδείξεις. Δηλαδή, πρώτη φορά ανακαλύπτουμε ότι υπάρχουν παρόμοια προβλήματα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Άλλος ένας λόγος να είναι κανένας πολύ προσεκτικός. Αντίστοιχα, η πορεία του κ. Διώτη ήταν απολύτως γνωστή και δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να την αμφισβητεί.

Ρωτάτε αν υπήρξε ή όχι η σύσκεψη 2011 που λέει ο κ. Καπελέρης. Το είπα, στην εισαγωγική τοποθέτηση. Έδωσα και συγκεκριμένη ημερομηνία, γιατί ανέτρεξα στα χαρτιά μου και τη βρήκα: 25 Ιανουαρίου 2011. Και στη συγκεκριμένη αυτή σας είπα, και να το επαναλάβω, την άποψη του Νομικού Συμβούλου. Η άποψη του Νομικού Συμβούλου ήταν η εξής. Όχι, δεν μπορείς με βάση στοιχεία τέτοιου είδους να ζητήσεις δικαστική συνδρομή. Όχι, δεν μπορείς να κάνεις απευθείας καταλογισμό. Αλλά ναι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα στοιχεία αυτά για να κάνεις έρευνα, ενδελεχή έλεγχο και να κτίσεις ένα προφίλ πραγματικό. Και με βάση αυτό το προφίλ, να δεις τι μπορείς να κάνεις μετά. Αυτό ήταν η εισήγηση την οποία αποδέχθηκα και με βάση αυτό ζήτησα να προχωρήσουμε.

Μιλήσατε για τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και μιλήσατε για παραπλάνηση. Μάλιστα, είπατε ότι «απαντάτε ψευδώς». Να μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν έχω απαντήσει ψευδώς στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Ακόμα και τον Ιούνιο του 2011, υποθέτω πως ξέρετε, οι απαντήσεις στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο δεν είναι απαντήσεις τις οποίες γεννά ο Υπουργός. Βασίζονται σε υπηρεσιακά χαρτιά. Σε ερώτηση του Ιουνίου του 2011, υπάρχει υπηρεσιακό χαρτί από το ΣΔΟΕ που έλεγε ότι εμείς δεν έχουμε καμία λίστα, και πράγματι το ΣΔΟΕ δεν είχε καμία τέτοια λίστα. Θα σας θυμίσω τις ημερομηνίες, γιατί επιλέγετε να τις ξεχνάτε. Τα στοιχεία αυτά τα έδωσα στον κ. Διώτη, μετά από τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Άρα, στη Βουλή ήμουν απολύτως ειλικρινής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Έπρεπε να συμπληρώσετε ότι την κατέχω εγώ, κ. Υπουργέ. Δεν το έχει το ΣΔΟΕ, αλλά το έχει ο Υπουργός.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ρωτήσατε και κατά πόσο ήταν ενήμερος ο Πρωθυπουργός. Πάμε να βάλουμε τώρα και τον Παπανδρέου μέσα στο κάδρο. Λοιπόν, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από μένα, πριν γίνουν ενέργειες από την Ελβετία, ότι υπάρχει μια δυνατότητα να έχουμε κάποια στοιχεία. Μου είπε προχώρα. Τα στοιχεία αυτά ελήφθησαν, ενημερώθηκε ότι ελήφθησαν και μου είπε προχώρα με τις έρευνες. Ποτέ δεν έκανα οποιαδήποτε συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, για οποιοδήποτε ονόματα. Δεν είναι αυτή η δουλειά ενός Υπουργού με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Και λυπάμαι πολύ, αν κάποιος θεωρεί το αντίθετο, δεν λέω ότι το κάνετε εσείς, αλλά οποιοσδήποτε άλλος.
Ρωτήσατε για τη συνεννόηση με τον κ. Βενιζέλο. Είπα, απαντώντας και σε ερώτηση του κ. Παυλόπουλου, ότι αυτός ο οποίος είχε την υποχρέωση να ενημερώσει τον κ. Βενιζέλο και το έκανε, με μια πάροδο μερικών εβδομάδων, ήταν ο επιχειρησιακός, δηλαδή ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ. Άρα, λοιπόν, δεν υπήρξε ειδική ενημέρωση από εμένα στον κ. Βενιζέλο για το ζήτημα αυτό. Είχαμε μια πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία του επανέλαβα, αυτά τα οποία έχω πει και δημόσια, τα οποία, αν δεν κάνω λάθος, είπε και ο κ. Βενιζέλος στην Επιτροπή σας.
Εγώ αυτές τις απαντήσεις έχω, από αυτά τα οποία έχω σημειώσει. Εάν υπάρχει κάτι το οποίο δεν έχω απαντήσει, παρότι έχω ερωτηθεί, ευχαρίστως να συμπληρώσω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ρώτησα και σας ρωτώ για έβδομη φορά. Σε ποιον παραδώσατε το CD και το συνοδευτικό του έγγραφο. Η απάντηση τα παρέδωσε στο γραφείο μου, τα παρέδωσε για εμπιστευτική φύλαξη, τα παρέδωσε και δεν ξέρω πού είναι, δεν είναι απάντηση. Είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη ερώτηση, σας την έχω κάνει ήδη έξι φορές και όχι μόνον εγώ. Σας την απευθύνω για έβδομη φορά. Ποιος λέτε ότι κατέχει σήμερα αυτό το CD και το έγγραφο; Εδώ δεν είναι συζήτηση, γιατί απαντήσατε ότι εδώ είναι μια συζήτηση και εμείς θέλουμε να εκτρέψουμε τη συζήτηση. Εδώ δεν είναι συζήτηση. Εδώ είναι η Επιτροπή «Θεσμών και Διαφάνειας» και αποστολή έχει να ελέγξει, εάν οι θεσμοί λειτουργούν με διαφάνεια. Ποια είναι η λειτουργία των θεσμών. Και αυτό το οποίο εσείς αυτή τη στιγμή αποτυπώνετε είναι η αδιαφάνεια στη λειτουργία και των Υπουργών και των θεσμών.
Κρατήσατε το CD, δεν το παραδώσατε σε καμία υπηρεσία. Κρατήσατε το έγγραφο, δεν το παραδώσατε σε καμία υπηρεσία και λέτε δεν το έχω. Το παρέδωσα εμπιστευτικά για φύλαξη. Για έβδομη, για όγδοη φορά θα επανέλθω, εάν δεν απαντήσετε σε ποιο φυσικό πρόσωπο, το ονοματεπώνυμο εκείνου στο οποίο μας λέτε ότι παραδώσατε αυτό το CD.

Δεύτερον, είπατε ότι δεν τα εκτυπώσατε τα 2.000 αρχεία. Παρακαλώ, να πείτε με ποια μέθοδο διακρίνατε από 2.000 αρχεία, δηλαδή από 2.000 ηλεκτρονικούς καταλόγους με 2.000 καταστάσεις, τις είκοσι με τα μεγαλύτερα ποσά, όπως λέτε. Διότι, εδώ πρέπει όλοι να διερωτηθούμε τι έχει γίνει, ποιος λέει την αλήθεια ή εάν υπάρχει έστω κι ένας που να λέει την αλήθεια. Διότι, υπάρχει, κύριε Παπακωνσταντίνου, το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Ποντίκι» της 1ης Απριλίου του 2010, και το οποίο γράφτηκε σε πρωτοσέλιδο, δεν γράφτηκε στα ψιλά γράμματα, στο οποίο λέγεται ότι σας παραδόθηκε και δείγμα, ειδικότερα: «[...] σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες» –είστε Υπουργός εκείνη την ημερομηνία, δεν μπορεί να μην τα ξέρατε και να μην τα διαβάσατε και αναφέρεται σε εσάς προσωπικά το δημοσίευμα– «[...] ύστερα από ενδοκυβερνητικές συνεννοήσεις και λοιπά, έγιναν οι απαραίτητες διασταυρώσεις για την ύπαρξη αυτών των στοιχείων. Ένα μικρό δείγμα, είκοσι ονομάτων, που δόθηκε στους Έλληνες διαπραγματευτές, ήταν αρκετό για να διαπιστώσουν, ύστερα από τις απαραίτητες εξακριβώσεις, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, ότι τα στοιχεία αυτά είναι έγκυρα. Οι πληροφορίες λένε ότι ακολούθησαν διαπραγματεύσεις κ.τ.λ.».

Υπάρχει ένα δημοσίευμα που λέει ότι αυτές οι διασταυρώσεις για τα 20 ονόματα έχουν γίνει ένα χρόνο πριν από την ημερομηνία, την οποία αναφέρετε κι εσείς και ο κ. Καπελέρης. Αν η απάντησή σας είναι ότι δεν ισχύουν τα δημοσιεύματα και όλα αυτά τα δημοσιεύματα είναι ανακριβή, θα πρέπει να εξηγήσετε αυτή την εντυπωσιακή σύμπτωση. Πρόλαβε, δηλαδή, και ήξερε η εφημερίδα «Το Ποντίκι» την 1η Απριλίου του 2010, επικαλούμενο ενδοκυβερνητικές πηγές και πληροφορίες, για αυτά τα είκοσι ονόματα, τα οποία διασταυρώνονται μέσω του Υπουργείου Οικονομικών ή δεν μας λέει την αλήθεια κανείς από όλους εσάς, οι οποίοι ήλθατε σε αυτήν την Επιτροπή; Ποιος ήταν ακριβώς ο σκοπός σας με τη χρήση αυτών των πληροφοριών; Διότι, σας είπα και πριν, σημασία δεν έχει τι λέει κανείς και μάλιστα τι λέει κανείς για τον εαυτό του, σημασία έχει τι κάνει. Είπατε ότι προσβληθήκατε διότι σας «απεδόθη δόλος και σκοπός».

 Σας ρωτώ, εφόσον είστε άδολος και άνευ καμίας σκοπιμότητας, πού είναι σήμερα αυτό το CD; πού είναι; Σε ποιον άνθρωπο; Ποιος το έχει; Σε ποιον θα απευθυνθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να φέρει αυτό το στοιχείο και να τον ρωτήσει «πού είσαι, άνθρωπέ μου, κύριε ή κυρία, που τόσο καιρό το έχεις στην κατοχή σου και δεν μας το λες και ήρθε ο κ. Παπακωνσταντίνου να μας το πει στην Επιτροπή στις 24 Οκτωβρίου του 2012;» Αν, λοιπόν, έτσι είναι και έχετε θιγεί, παρακαλώ να πείτε πού δώσατε το συγκεκριμένο αρχείο, που ήρθε με διπλωματικό σάκο και δεν ήρθε ούτε για να το κρατήσετε εσείς στο συρτάρι σας, ούτε για να το κρατήσει ο κ. Βενιζέλος στο δικό του κιτάπι, ούτε για να το έχετε παραδώσει σε κάποιον «άγνωστο άνθρωπο», όπως μας λέτε σήμερα και να αγνοείται η τύχη ενός στοιχείου που ανήκει στο Ελληνικό Κράτος. Το Ελληνικό Κράτος υπάρχει για τους Έλληνες πολίτες, δεν υπάρχει για την ιδιωτική περιήγηση ή την ιδιωτική ιδιοποίηση κανενός αξιωματούχου, ο οποίος κρίνεται, έρχεται και παρέρχεται.

Επιπλέον, θα ήθελα να απαντήσετε, διότι δεν απαντήσατε: διαψεύδετε ευθέως τον κ. Διώτη, ο οποίος μίλησε για ένα ηλεκτρονικό αρχείο; Επίσης, σας ρώτησα, πολύ συγκεκριμένα, ποιες υπηρεσιακές ενέργειες κάνατε, αυτό σημαίνει τι εντολές δώσατε και η απάντηση που δώσατε στην Επιτροπή δεν είναι απάντηση σε αυτό. Είπατε: «Είπα στον κ. Καπελέρη, δες και πες μου για να δούμε αν είναι γνήσιο το στοιχείο». Λέτε, δηλαδή, ότι είχατε αμφιβολίες περί της γνησιότητας. Σας έφερε, λέτε, o κ. Καπελέρης στοιχεία οικονομικά, δηλαδή διακινήσατε μεταξύ σας τα οικονομικά στοιχεία και τα φορολογικά δεδομένα συγκεκριμένων είκοσι προσώπων, σας ρώτησα πού βρίσκεται σήμερα και είπατε «δεν γνωρίζω». Παρακαλώ, να απαντήσετε για ποιον λόγο δεν γνωρίζετε. Τα παραδώσατε κι αυτά τα στοιχεία που σας έφερε ο κ. Καπελέρης για εμπιστευτική φύλαξη; Tα τοποθετήσατε κάπου και τα ξεχάσατε; Τι ακριβώς έγινε; Διότι οι απαντήσεις αυτές που δίνετε δεν απαντούν στην ουσία και στο επίκεντρο των ερωτημάτων και σας διαβεβαιώνω ότι εγώ θέλω απαντήσεις στις ερωτήσεις μου και θα τις επαναλάβω όσες φορές χρειαστεί μέχρι να δώσετε κάποιες απαντήσεις, γιατί είναι πολύ συγκεκριμένα τα ερωτήματα.

Επίσης, θέλω να σας ρωτήσω το εξής, το οποίο δεν απαντήσατε. Είπατε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν δώσατε την πλήρη λίστα στον κ. Καπελέρη είναι γιατί, ενώ του έχετε εμπιστοσύνη και ισχύουν όλα όσα είπατε στις 6 Μαΐου του 2011, για το πόσο έμπιστος και στενός σας συνεργάτης είναι και πόσο καλά τα κατάφερε, και θελήσατε να μας θυμίσετε κιόλας μήπως έχουμε ξεχάσει το «τρομακτικό» έργο που έγινε σε επίπεδο είσπραξης φόρων, εγώ θα ήθελα, πραγματικά, να σας ρωτήσω τι απέδωσαν όλα αυτά τα οποία λέτε ότι κάνατε. Είπατε, λοιπόν, ότι δεν το δώσατε για να μη διαρρεύσει. Εδώ προκύπτει ότι κάνατε άτυπες συνεννοήσεις οι δυο σας, εσείς και ο κ. Καπελέρης. Από ποιον θα διέρρεε; Από ποιον θα γινόταν η διαρροή; Από ποιον θα διοχετευόταν; Ή από εσάς ή από τον κ. Καπελέρη, αφού στον ίδιο είχατε εμπιστοσύνη και είναι ο στενός σας συνεργάτης, τον οποίο, ας μην το ξεχνάμε, προάγετε σε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείο επί φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων, δεν αντιλαμβάνομαι, και παρακαλώ να εξειδικεύσετε την απάντησή σας. Γιατί δεν του δώσατε την πλήρη λίστα και γιατί την κρατάτε εσείς, απρωτοκόλλητη, ακαταχώριστη στη μαύρη τρύπα του παραδοθέντος, με τον διπλωματικό σάκο, επί τόσους μήνες. Είπατε, κ. Παπακωνσταντίνου, ότι «περίμενα να γίνει περαιτέρω έλεγχος, να προχωρήσει» και, μάλιστα, λέτε «μου είπε και ο Πρωθυπουργός προχώρα». Γιατί δεν προχωρήσατε; Γιατί δεν προχώρησε κανείς; Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2011, που παύει ο κ. Παπανδρέου να είναι Πρωθυπουργός, δεν προχώρησε κανείς σας.

Για ποιον λόγο ο κ. Καπελέρης κάνει μια εντελώς διαφορετική αφήγηση της συνάντησης που έγινε στο γραφείο σας; Ο ίδιος λέει ότι έγινε μια σκέψη να συσταθεί μια επιτροπή, η οποία θα ερευνούσε τη δυνατότητα χρησιμοποίησης αυτών των στοιχείων. Έγινε τέτοια συζήτηση; Συστήθηκε τέτοια επιτροπή ή όχι και γιατί; Είπατε ότι θυμάστε επακριβώς την ημερομηνία: 25 Ιανουαρίου 2011, στην οποία γίνεται η συνάντηση στο γραφείο σας, ανατρέξατε, λέτε, στις σημειώσεις σας. Σας παρακαλώ να πείτε, αφού έχετε αυτή τη δυνατότητα, στις ιδιωτικές σας, βέβαια, σημειώσεις γιατί, προφανώς, δεν είναι στα πρωτόκολλα του Υπουργείου, πότε έγιναν και οι συναντήσεις σας με τον κ. Καπελέρη, κατά την οποία του παραδώσατε τα 20 ονόματα, με τον κ. Πλασκοβίτη, κατά την οποία λέτε ότι του αναθέσατε να κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις, με τον κ. Διώτη, κατά την οποία λέτε ότι του παραδώσατε τα στοιχεία και, επειδή, είπατε ότι δεν λέει ψέματα ο Υπουργός, δηλαδή εσείς, όταν απαντάτε δύο φορές, τον Μάιο 2011 και τον Ιούλιο του 2011 ότι «το ΣΔΟΕ δεν έχει τις συγκεκριμένες ή οποιαδήποτε συγκεκριμένη λίστα», λέτε δηλαδή την αλήθεια; Είπατε ότι την έχετε εσείς και την κρατάτε; Η πεποίθησή σας ποια είναι, διότι δεν μπορεί να μας λέτε από τη μια πλευρά ότι «εγώ περίμενα ότι γίνεται έλεγχος με βάση τα είκοσι πρόσωπα, τα είκοσι ονόματα που παρέδωσα» και από την άλλη ότι «το ΣΔΟΕ δεν τα κατέχει» και λέω αλήθεια και τις δύο φορές και αποκρύπτω, σε όλη αυτή τη διαδικασία, ότι κρατάω εγώ το πρωτότυπο αρχείο που μου παραδόθηκε και δεν το έχω καταχωρήσει πουθενά.

Είπατε, με τον κ. Διώτη είχατε μια συνάντηση. Τώρα βλέπω ότι πολύ βολικά η συνάντηση αυτή μετατίθεται μετά τις 6 Ιουνίου του 2011. Σας διαβεβαιώνω ότι ξέρουμε πολύ καλά τι γινόταν στη χώρα και τον Μάιο του 2011 και τον Ιούνιο του 2011. Επίσης, ξέρουμε πολύ καλά ότι αν είχατε την άνεση να κάνετε αυτές τις τοποθετήσεις στην παράδοση και παραλαβή του ΣΔΟΕ σε πανηγυρικές εκδηλώσεις, οπωσδήποτε θα έπρεπε να έχετε τον χρόνο και την πρόνοια και την υπευθυνότητα να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε αυτό το στοιχείο που ήρθε με διπλωματικό σάκο να μη χαθεί στη διαδρομή και να μην αγνοείται η τύχη του.

Είπατε ότι καλέσατε τον κ. Διώτη και του είπατε έχουμε αυτά τα στοιχεία. Τον κ. Διώτη, τον οποίο εξαίρετε στην τοποθέτησή σας πραγματικά για την εχεμύθειά του. Και ο ίδιος αυτό υπαινίχθηκε ότι εμπιστευτικά του τα παραδώσατε φοβούμενος να μην κακοπέσουν ή παραπέσουν. Αυτό εγώ κατάλαβα από αυτά που είπε ο κ. Διώτης και από τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε για το πώς έγινε η παράδοση και θέλω να σας παρακαλέσω να πείτε στην Επιτροπή τι ισχύει τελικά. Ο κ. Διώτης είπε ότι του τα στείλατε με κάποιους άνδρες της ασφάλειας, μετά μίλησε για συνάντησή σας, μετά επανήλθε στο ότι αυτό το έδωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας, του το στείλατε δηλαδή έτσι. Εσείς τώρα μας λέτε ότι τα παραδώσατε σε συνάντηση. Παρακαλώ, πείτε στην Επιτροπή τι από τα δύο ισχύει.
Επίσης, είπατε ότι κάνατε τρεις –αν αναφέρω κάτι ανακριβές να με διορθώσετε– συναντήσεις με τον κ. Διώτη μέχρι να αντικατασταθείτε στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Διώτης λέει ότι μία και μοναδική έως καμία ήταν η συνάντηση αυτή. Τη μία μας είπε ότι παραδόθηκαν μέσω της ασφάλειας και την άλλη μας είπε ότι παραδόθηκαν σε κατ’ ιδίαν συνάντησή σας. Εσείς λέτε ότι ήταν τρεις και ήταν και για την παρακολούθηση του τι γίνεται με αυτό το στοιχείο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν ισχύει η δική σας εκδοχή των πραγμάτων, τι απέδωσε αυτή η παρακολούθηση του τι γίνεται με αυτό το στοιχείο;

Είπατε επίσης ότι στον κ. Διώτη είχατε μια αυξημένη εμπιστοσύνη, διότι είχε την πορεία του ως εισαγγελέας και δεν είχατε κανένα λόγο να αμφιβάλλετε για το ότι θα πράξει το καθήκον του. Ο κ. Διώτης σας υπενθυμίζω ότι τοποθετήθηκε ως Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, όχι ως Εισαγγελέας και επειδή πριν από λίγο αναφέρατε μεταξύ των επιτυχιών σας και των θετικών ενεργειών σας τη θέσπιση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέως, δεν μπορώ παρά να διερωτηθώ: Δεν είχατε εμπιστοσύνη στους οικονομικούς εισαγγελείς; Δεν θέλατε να εμπλέξετε την Επιτροπή στην οποία αναφερθήκατε και στην οποία συμμετείχε και ο Οικονομικός Εισαγγελέας και ο Πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα; Γιατί επιλέξατε αυτή την οδό της άτυπης και πάλι παράδοσης προς τον κ. Διώτη, στον οποίο μας λέτε ότι είχατε, παρόλα αυτά, εμπιστοσύνη.

Απαντώντας, είπατε ότι τον Ιανουάριο του 2011 συναντηθήκατε πράγματι με τους Προέδρους, με τους Διοικητές των μεγαλύτερων τραπεζών. Σας ανέφερα συγκεκριμένα την ερώτηση που σας έκανε τότε σε τρέχοντα χρόνο ο κ. Βελόπουλος, τον Φεβρουάριο του 2011. Σας ρωτάει: Αληθεύει ότι τους συναντήσατε; Τώρα μας αποκαλύψατε και ένα επιπλέον στοιχείο, ότι τους συναντήσατε μαζί με τον Πρωθυπουργό, τον κ. Παπανδρέου. Σε αυτή λοιπόν τη συνάντηση στην οποία προφανώς συναντήσατε όπως μας λέτε –γιατί γι’ αυτό πηγαίνει κανείς στο Νταβός– και τον Πρόεδρο της USB και τον Πρόεδρο της HSBC ή τον Διοικητή των Τραπεζών αυτών. Τι συζητήσατε; Εσείς είχατε στα χέρια σας αυτό το στοιχείο, είχατε στα χέρια σας πληροφορίες συγκεκριμένες και έγκυρες και συγκεκριμένα ονόματα με καταθέσεις στη μία από αυτές τις δύο μεγάλες τράπεζες και όχι μικρές. Το συζητήσατε; Ήταν αντικείμενο της συζήτησής σας; Και αν ήταν αντικείμενο της συζήτησής σας, πώς δικαιολογείτε την πορεία από τον Γενάρη του 2011 και μετά, όπου δεν κάνετε τίποτε απολύτως να εξασφαλιστεί για το ελληνικό Δημόσιο –και εγώ δεν θα συμφωνήσω μαζί σας και 10 ευρώ να πάρει το ελληνικό Δημόσιο καλά είναι. Το ελληνικό Δημόσιο κανείς δεν νομιμοποιείται να το έχει περιαγάγει στην κατάσταση του επαίτη που ζητάει και ζητιανεύει 10 ευρώ. Και επειδή αφειδής ήταν η διάθεση δυσθεώρητων κονδυλίων για άλλους σκοπούς, αλλά πολύ μα πάρα πολύ φειδωλή η αναζήτηση πόρων από τη φοροδιαφυγή και από τη φορολόγηση, που ήταν ο εξαγγελλόμενος υπ’ αριθμόν ένας στόχος, σας ρωτώ: Πώς το δικαιολογείτε;

Επίσης, σας ρώτησα το εξής και δεν απαντήσατε. Είπατε ότι στον κ. Βενιζέλο δεν έδωσα καμία ενημέρωση. Η ερώτηση που σας έκανα ήταν και γιατί. Αυτή την απάντηση δεν την ακούσαμε. Για ποιον λόγο δεν ενημερώνετε τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και διάδοχό σας στη θέση του Υπουργού Οικονομικών, δηλαδή στο πιο κρίσιμο Υπουργείο; Και, σας παρακαλώ, να μην ξαναπείτε στην Επιτροπή αυτή, εγώ πήρα αποφάσεις που δεν θα ήθελα ποτέ να έχω πάρει. Δεν σας υποχρέωσε κανείς να πάρετε αυτές τις καταστροφικές αποφάσεις. Αντίθετα, επειδή μνημονεύσατε τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, εκεί όπου θέλατε να κάνετε τέτοια μνεία, γνωρίζετε ότι υπήρχε ορυμαγδός από αντιδράσεις ολόκληρης της κοινωνίας και στις αποφάσεις σας και στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησής σας. Γιατί λοιπόν σ’ αυτή την κυβέρνηση που εμφανίζετε να σώζει τη χώρα και στην οποία διαδέχεται εσάς ο κ. Βενιζέλος δεν ενημερώνετε, λέτε, τον κ. Βενιζέλο, ούτε εκείνος σας αναζητεί απ’ ό,τι καταλαβαίνω. Εκτός αν μου πείτε κάτι άλλο.

Διότι και ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όταν μου έδωσε ο κ. Διώτης τα στοιχεία αυτά που είχε πάρει από τον κ. Παπακωνσταντίνου, δεν αναζήτησα τον κ. Παπακωνσταντίνου. Ενόψει όμως της δημοσιότητας που εδόθη και των αποκαλύψεων τηλεφωνηθήκατε, για να δείτε τι είπε ο ένας και τι ο άλλος και τι θα πείτε. Για τη χώρα όταν ενεργείτε ως θεσμικοί παράγοντες και Υπουργοί γιατί δεν συνεννοείστε ή μας λέτε ότι δεν συνεννοείστε; Και, τελικά, κ. Παπακωνσταντίνου, η θέση σας είναι ότι υπήρξε μια παρεξήγηση, ότι λάθος καταλάβατε εσείς, λάθος κατάλαβε ο κ. Καπελέρης, λάθος ο κ. Διώτης, λάθος ο κ. Βενιζέλος και έτσι καταλήξαμε δυόμισι χρόνια μετά την παραλαβή αυτής της λίστας, σύμφωνα με τις αρχικές τοποθετήσεις του κ. Βενιζέλου και τα δημοσιεύματα, ή δύο χρόνια μετά την παραλαβή της λίστας αυτής σύμφωνα με τη δική σας τοποθέτηση, στον ισχυρισμό να μην έχει γίνει τίποτα για την αναζήτηση φορολογικής ύλης σε σχέση με αυτές τις καταθέσεις;

Είπατε –και αυτό θα παρακαλέσω να το διευκρινίσετε– ότι πρόκειται για καταθέσεις οι οποίες ανάγονται σε χρόνο μέχρι και τον χρόνο κατά τον οποίο ο κ. Φαλσιανί σταμάτησε να κάνει αυτή την καταγραφή στοιχείων. Είπατε νομίζω το 2006-2007. Νομίζω –μπορείτε να με διαψεύσετε– ότι είναι το 2008, αλλά επειδή παράλληλα αναφέρατε για το έτος 1995 στο οποίο ανάγονται οι καταθέσεις αυτές, θα σας ρωτήσω το εξής. Σας απασχόλησε το γεγονός ότι για καταθέσεις που ανάγονται στη δεκαετία του 1990 συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων του ελληνικού Δημοσίου, η εικοσαετία; Και αν σας απασχόλησε, ποιες ενέργειες κάνατε για την επίσπευση αυτής της υπόθεσης; Και αν δεν σας απασχόλησε, γιατί δεν σας απασχόλησε;

Σας ρώτησα σε σχέση με τη διάδοχη κατάσταση και την κυβέρνηση Παπαδήμου. Δεν μου απαντήσατε, εάν ετέθη αυτό στα υπουργικά συμβούλια και αν αναζητήθηκε η λίστα και αν παρακολουθήθηκε το τι έχει γίνει με αυτό το θέμα. Σας ρώτησα, επίσης, αν έχετε επικοινωνήσει με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ενόψει της δημοσιοποίησης αυτών των στοιχείων. Σας ρώτησα για τον κ. Διώτη, για τον κ. Καπελέρη, για τον κ. Πλασκοβίτη, για τον κ. Μπίκα και για τον κ. Μπάνο. Σας έκανα αυτήν τη συγκεκριμένη ερώτηση. Δεν μου απαντήσετε για να ακούσει η Επιτροπή, όχι εγώ.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι έχω απαντήσει στα περισσότερα ερωτήματα, αλλά αν θέλετε θα διατρέξω και θα απαντήσω σε κάποια. Ρωτάτε για έβδομη φορά «σε ποιον παραδώσατε» και δεν σας άρεσε η απάντησή μου. Λυπάμαι, αυτή είναι η απάντησή μου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το όνομα κ. Παπακωνσταντίνου, σας ρώτησα. Σε ποιον άνθρωπο;

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σας απάντησα ότι έδωσα στο γραφείο μου και δεν θα κάνουμε διάλογο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θα το ορίσετε εσείς. Πρέπει να πείτε σε ποιον το παραδώσατε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Απαντά εκείνος. Απαντήστε, κ. Παπακωνσταντίνου και κλείνει αυτή η ερώτηση.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Με ρωτήσατε πώς από τα 2.000 αρχεία βλέπει κανείς τα μεγαλύτερα ποσά. Αυτό γίνεται ανοίγοντας και βλέποντας τα αρχεία για να δει κανείς τα ποσά. Μιλήσατε για το δημοσίευμα στο «Ποντίκι». Λυπάμαι πάρα πολύ αν θεωρείτε ότι αυτό το δημοσίευμα είναι η βάση μιας ολόκληρης επιχειρηματολογίας την οποία είχε το δημοσίευμα. Είναι απολύτως αναληθές. Ποιος είναι ο σκοπός μας για τη χρήση των πληροφοριών; Η ανακάλυψη των στοιχείων φοροδιαφυγής είναι η απάντηση. Πού είναι τα στοιχεία; Τα πλήρη ηλεκτρονικά στοιχεία είναι στο ΣΔΟΕ, πλέον.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το αντίγραφο είναι. Το πρωτότυπο που είχατε εσείς δεν μας λέτε πού είναι.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η απάντηση στο ερώτημα που κάνετε είναι ότι τα πλήρη ηλεκτρονικά στοιχεία είναι στο ΣΔΟΕ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας εμπιστευτούμε, δηλαδή, μας λέτε, ότι αυτό που παραδώσατε είναι ακριβές αντίγραφο αυτού που κατέχετε και δεν μας λέτε πού βρίσκεται.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Κωνσταντοπούλου, αν νομίζετε ότι θεωρώ ότι μπορώ να σας πείσω με οτιδήποτε από αυτά που λέω, είσαστε πολύ γελασμένη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κάνω μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση. Σας ζητώ να απαντήσετε σε ποιον δώσατε το CD.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Χαίρομαι ιδιαίτερα που η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει το πρωτότυπο από τις γαλλικές αρχές. Ρωτάτε αν διαψεύδω τον κ. Διώτη για ένα αρχείο. Ο κ. Διώτης δήλωσε ότι νομίζει ότι είναι ένα αρχείο. Εγώ είπα αυτό το οποίο είπα σε σχέση με τα στοιχεία τα οποία του έδωσα, δηλαδή πολλά αρχεία. Ποιες υπηρεσιακές ενέργειες κάνατε; Τις είπα, δεν θα τις επαναλάβω. Τι απέδωσαν οι φοροεισπρακτικές ενέργειες Καπελέρη; Απέδωσαν πολλά χρήματα για το ελληνικό Δημόσιο. Ποιος τα διέρρεε, ο κ. Καπελέρης; Όχι, αλλά όταν δίνεις σε κάποιον τα πλήρη ηλεκτρονικά στοιχεία για περίπου 2.000 άτομα είναι προφανές ότι δεν μπορεί να τα χειριστεί μόνος του. Σε κάποιους θα τα δώσει να τα χειριστούν και άρα από αυτό μπορεί να υπάρξει διαρροή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Για τον κ. Διώτη δεν υπήρχε το ίδιο πρόβλημα;

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Γιατί δεν προχώρησε ο έλεγχος; Είναι ένα καλό ερώτημα. Πάντως, εγώ αυτό το οποίο επαναλαμβάνω και το έχω πει πάρα πολλές φορές και θα το ξαναπώ άλλη μια φορά είναι ότι ζήτησα τα στοιχεία, έδωσα τα 20 πρώτα ονόματα και μετά το σύνολο των στοιχείων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα ζητήσατε και τα κρατήσατε για τον εαυτό σας –αυτό προκύπτει– και μέχρι σήμερα δεν μας λέτε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πού είναι το CD.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όσον αφορά στη σκέψη για σύσταση επιτροπής, η σκέψη υπήρχε για μια σύσταση ενός ειδικού κλιμακίου, όπως αυτά γίνονται. Ένα ειδικό κλιμάκιο όμως, όπως το είπα ήδη και επαναλαμβάνω τώρα τον εαυτό μου, αφορά στη δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων και του αντικείμενου του και στη «Διαύγεια». Άρα, οποιαδήποτε προσπάθεια τήρησης του απορρήτου σε σχέση με τις πληροφορίες αυτές πέφτει στο κενό. Όσον αφορά στο γιατί δεν πήγα στον οικονομικό εισαγγελέα, αυτή είναι δουλειά της υπηρεσίας στο πλαίσιο των επιχειρησιακών της ενεργειών.

Πότε συναντήθηκα με τον κ. Καπελέρη, με τον κ. Πλασκοβίτη, με τον κ. Διώτη, το έχω πει και θα το ξαναπώ. Με τον κ. Καπελέρη κάποια στιγμή γύρω στον Νοέμβριο, με τον κ. Πλασκοβίτη σχεδόν καθημερινά, καθότι ήταν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου και με τον κ. Διώτη μετά την απάντηση στη Βουλή. Επειδή ρωτήσατε πόσες φορές έχω δει τον κ. Διώτη, στις 24/5 ήταν η εκτελεστική γραμματεία του επιχειρησιακού προγράμματος κατά της φοροδιαφυγής, στην οποία συμμετείχε και στις 27/5 έγινε μια πιο μικρή σύσκεψη για την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Διώτης και η τρίτη φορά που τον συνάντησα ήταν οι δύο μας και μιλήσαμε για το θέμα αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Στην εκτελεστική γραμματεία δεν θέλατε να του το παραδώσετε, δηλαδή;

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όσον αφορά την ερώτηση «το στείλατε στον κ. Διώτη με την ασφάλειά σας;», ναι, αφότου το συζητήσαμε και του εξήγησα περί τίνος επρόκειτο στη συνάντησή μας, στη συνέχεια το έστειλα με την ασφάλειά μου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί δεν του το δώσατε;

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στον οικονομικό εισαγγελέα γιατί δεν πήγα, απάντησα. Μου κάνει τεράστια εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεστε το Νταβός, ειλικρινά δηλαδή, με αυτήν τη συνωμοσιολογική λογική. Αποκαλύψατε, είπατε προ ολίγου, ότι είδατε επικεφαλής τραπεζών στο Νταβός. Αλήθεια, αποκαλύψαμε ότι πήγαμε στο Νταβός όχι για τουρισμό, αλλά για να κάνουμε τη δουλειά που κάνεις πηγαίνοντας στο Νταβός.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είδαμε και τα αποτελέσματα εξάλλου της δουλειάς αυτής. Η χώρα, πραγματικά, είναι εκεί που πρέπει να είναι, όταν κάνουν τη δουλειά τους οι Υπουργοί και Πρωθυπουργοί.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Γιατί όχι ενημέρωση στον κ. Βενιζέλο, απάντησα ότι η ενημέρωση στον Υπουργό Οικονομικών για τις τρέχουσες υποθέσεις επιχειρησιακού χαρακτήρα γίνεται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που έχουν τις προθέσεις αυτές. Καταρχάς, το έτος 1995 εγώ δεν θυμάμαι να το έχω αναφέρει. Πιθανόν να το έχουν αναφέρει κάποιοι άλλοι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν το επιβεβαιώνετε, λοιπόν;

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αλλά μου είναι απολύτως προφανές ότι, εφόσον μιλάμε για καταθέσεις περίπου μέχρι το 2007, αυτές οι καταθέσεις μπορεί να προέρχονται από την τελευταία εικοσαετία ή δεκαετία. Δεν το γνωρίζω αυτό. Δεν το γνωρίζει κανείς. Όχι, δεν ετέθη στο Υπουργικό Συμβούλιο Λουκά Παπαδήμου το ζήτημα αυτό. Ναι, επικοινώνησα με τον κ. Διώτη, τον κ. Καπελέρη και τον κ. Μπάνο, όπου τους είπα αυτά που σας έχω πει και εσάς και τίποτε παραπάνω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τώρα εννοείτε; Προσφάτως εννοείτε; Η ερώτησή μου είναι για τον πρόσφατο χρόνο.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Απάντησα στην ερώτησή σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Επικοινωνήσατε, λέτε.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Από ό,τι βλέπετε οι απαντήσεις και οι θέσεις του ενός και του άλλου δεν συμπίπτουν απολύτως. Άρα, η λογική ότι, κατά κάποιον τρόπο, είναι μια συναίνεση για να πούμε όλοι ακριβώς το ίδιο πράγμα είναι προφανές ότι δεν ισχύει. Τέλος, θα μου επιτρέψετε μια παρατήρηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ρώτησα, όμως, τι είπατε με τον κ. Βενιζέλο, με τον κ. Διώτη, με τον κ. Καπελέρη, με τον κ. Μπίκα, με τον κ. Μπάνο και με τον κ. Πλασκοβίτη. Σας ρώτησα τι είπατε σε αυτές τις επικοινωνίες.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σας απάντησα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν απαντήσατε.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δικαίωμά σας να το θεωρείτε αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, δεν είναι δικαίωμά μου να το θεωρώ. Δεν απαντήσατε.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κλείνω με τη φοβερή σας φράση «ουδείς σάς υποχρέωσε να πάρετε καταστροφικές αποφάσεις». Πράγματι, ουδείς μάς υποχρέωσε να μην καταρρεύσει η χώρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς μας υποχρεώσατε να υφιστάμεθα τις αποφάσεις σας.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όπως και ουδείς υποχρεώνει και τη σημερινή κυβέρνηση να μην πάρει δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες πονούν πάρα πολύ, αλλά θα το κάνει, διότι είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η χώρα να επιζεί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το ότι το λέτε εσείς, βεβαίως, είναι ένας λόγος παραπάνω να μην ψηφίσει κανείς τις αποφάσεις αυτές.



paraskhnio

http://eleftheriskepsii.blogspot.gr/2012/10/blog-post_9470.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters