Γνωστά επιχειρηματικά συμφέροντα, ακόμη και σε θεσμικό επίπεδο, όπως οι επιχειρηματικές Ενώσεις και Ομοσπονδίες, από την πρώτη στιγμή της ένταξης της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, ώστε να αποδιοργανώσουν πλήρως την αγορά εργασίας και να ρίξουν στον εργασιακό Καιάδα το κόστος του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.
Μέσω γνωστών δικηγορικών γραφείων και Εταιρειών Συμβούλων, οι επιχειρηματίες -είτε κατά μόνας είτε συλλογικά- «πολιόρκησαν» την Τρόικα με κείμενα, ιδέες καθώς και με εκθέσεις επί του νομικού πλαισίου που ισχύει για την αγορά εργασίας, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους.
Ήδη από διετίας είχε καταγγελθεί, αορίστως βεβαίως, μία σειρά από κινήσεις επιχειρηματιών, αλλά και θεσμικών εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, που κατά την παραμονή της Τρόικας στην Αθήνα επεδίωκαν και πετύχαιναν μυστικά ραντεβού σε διάφορους χώρους της πρωτεύουσας, στη διάρκεια των οποίων «βομβάρδισαν» τους εκπροσώπους των δανειστών με αιτήματα και «παράπονα» για την κατάσταση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα, την οποία παρομοίαζαν με «Σοβιετία».
Ο στόχος ήταν σαφής: να επέλθει στη χώρα εργασιακός Μεσαίωνας, να διαλυθεί η αγορά εργασίας εις τα εξ ων συνετέθη και να κατακρημνιστεί το κόστος εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Ανοίγουν τα στόματα
Γνωστός νομικός, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του, εξηγεί τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για να «πειστεί» η τρόικα να προωθήσει τα «αιτήματά» τους.
Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Τους έφεραν έτοιμη την κωδικοποίηση της νομοθεσίας που ήθελαν να αλλάξουν και επικαλέστηκαν ως ακραία παραδείγματα επιδόματα που δίνονταν σε ΔΕΚΟ, τα οποία όμως στην πραγματικότητα παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Απέφυγαν να τους εξηγήσουν ότι τα συγκεκριμένα επιδόματα προβλέφθηκαν, προκειμένου να εξισορροπήσουν τους μισθούς σε ανθρώπινα και αξιοπρεπή επίπεδα, οι οποίοι ήταν ανέκαθεν χαμηλοί».
Ο νομικός δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη φοροδιαφυγή: «Ενώ εστίαζαν το ενδιαφέρον της τρόικας στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή των επαγγελματιών, δεν έλεγαν κουβέντα για τη νόμιμη φοροαποφυγή εύπορων στρωμάτων, η επίτευξη της οποίας παρέχεται, μάλιστα, ως υπηρεσία από δικηγορικά γραφεία. Βίλες των βορείων προαστίων ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες, οι οποίες δεν πληρώνουν καθόλου φόρους. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης τη μισθώνει στον εαυτό του, εμφανίζεται ως ενοικιαστής και τα έξοδα εκπίπτουν από τη φορολογία του».
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη
http://www.zougla.gr/politiki/article/i-roufiani-tis-troikas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου