Παπανδρέου: Δημοψήφισμα το φθινόπωρο
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το φθινόπωρο, προκειμένου να προωθηθούν οι αναγκαίες «μεγάλες αλλαγές» για τη χώρα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη βουλή, ο Γ. Παπανδρέου περιέγραψε πέντε βασικούς άξονες αλλαγών ενώ παρέθεσε τα βασικά σημεία πάνω στα οποία ζητά την εμπιστοσύνη της βουλής. Ο πρωθυπουργός τόνισε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του λόγου του πως η διαίρεση στο εσωτερικό της χώρας, εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς και δημιουργεί προβλήματα στις προσπάθειες για αλλαγές. Τέλος, πραγματοποίησε νέο άνοιγμα - κάλεσμα προς τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ώστε να υπάρξουν αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.
Εθνικό πρόβλημα το χρέος
Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος ως «εθνικό πρόβλημα» που έχει τοποθετήσει τη χώρα υπό «κηδεμονία», ενώ τόνισε ότι τα προβλήματα δεν πρόκειται να εξαφανιστούν αν φύγει η τρόικα, αλλά ότι «είναι στο χέρι μας να λύσουμε το πρόβλημα».
«Ψήφο εμπιστοσύνης ζητάμε, όχι για να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά για να αναλάβουμε δράση. Κανείς δεν θα μας ακούσει αν δεν δουν ότι εμείς οι ίδιοι διορθώνουμε τα λάθη μας» τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: «ότι τα αίτια είναι βαθύτερα και βρίσκονται στις προϋπάρχουσες ανισότητες στην ελληνική κοινωνία. Δεν θα είχαμε φτάσει να συζητάμε ακόμη, εάν δεν είχαμε δείξει αξιοπιστία».
Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι για τις αποκλίσεις που υπάρχουν στο πρόγραμμα δεν φταίει η Ελλάδα, αλλά ότι υποτιμήθηκε το μέγεθος του προβλήματος από την Ευρώπη αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό συστημικό πρόβλημα.
Βασικές αλλαγές
Οι βασικοί άξονες κατά τον πρωθυπουργό για το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:
- Διόρθωση των αδικιών που επιδεινώνουν το μνημόνιο.
- Συνταγματική αναθεώρηση, με αλλαγές όπως στο θέμα της ποινικής ευθύνη υπουργών.
- Αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στη λειτουργία του κράτους
- Αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του κράτους, με διαφάνεια.
- Αλλαγές στην κοινωνική πολιτική, με ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, δικαιότερη κατανομή των εισφορών, ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων κ.λπ.
Σαμαράς: Όχι στο λάθος
Ο Α. Σαμαράς ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται η ΝΔ να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, υπογραμμίζοντας πως η πολιτική της κυβέρνησης κινείται σε λάθος κατεύθυνση, καθώς όλες οι προβλέψεις έχουν πέσει έξω.
«Δεν πρόκειται να δώσουμε συναίνεση στο λάθος» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ σχετικά με το δημοψήφισμα για τις «μεγάλες αλλαγές» που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, προειδοποίησε την κυβέρνηση να σταματήσει να θέτει διχαστικά διλήμματα στο λαό. Ο Γ. Σαμαράς σημείωσε πως η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, η επανεκκίνηση της οικονομίας και η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής είναι όροι συναίνεσης, ενώ έκανε λόγο για λάθος «πολιτική συνταγή» της κυβέρνησης που οδηγεί σε απόλυτο αδιέξοδο τη χώρα.
Παράλληλα, ο Α. Σαμαράς παρουσιάστηκε εκνευρισμένος για τα δημοσιεύματα που διαστρεβλώνουν στο εξωτερικό τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, χρεώνοντας τα εμμέσως στο ΠΑΣΟΚ.
Παπαρήγα: Όχι σε δημοψήφισμα
Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υποστήριξε στην ομιλία της: «H ανασχηματισμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεγελάσει όσους ξεγελούσε μέχρι τώρα» ενώ τάχθηκε υπέρ της διενέργειας εκλογών και της προσφυγής στις κάλπες.
Η Α. Παπαρήγα ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της βουλής: «Με 1,5 εκατομμύρια ανέργους, με τη δημόσια περιουσία υποθηκευμένη η κυβέρνηση φέρνει δημοψήφισμα με πολλές παγίδες» προσθέτοντας πως «πρόκειται για την άλλη όψη της άγριας καταστολής».
Παράλληλα, η Α. Παπαρήγα επιτέθηκε στην κυβέρνηση σχολιάζοντας ότι «θα είναι η κυβέρνηση που θα κλείσει την ελεγχόμενη χρεοκοπία, τα διαδοχικά Μνημόνια και τον έκτακτο δανεισμό - μαμούθ των 100 δις ευρώ και μάλιστα θα τα παρουσιάσει ως νίκη».
Καρατζαφέρης: Ας σοβαρευτούμε
Την αναγκαιότητα ενός οικουμενικού σχήματος που θα σώσει την Ελλάδα υπογράμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη βουλή: «Η Ελλάδα θα σωθεί με οικουμενικό σχήμα και όχι με καταγγελίες» συμπληρώνοντας πως «θα πρέπει να σοβαρευτούμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει άλλα όρια».
Όσον αφορά στο νέο κυβερνητικό σχήμα σχολίασε πως «είναι πιο σφιχτό» αλλά κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ πως χάθηκαν δύο πολύτιμά χρόνια. Τέλος, επανέλαβε πως «έχουμε μια κυβέρνηση του βαθέως ΠΑΣΟΚ».
Τσίπρας: Η κάτω «βουλή» δε δίνει ψήφο εμπιστοσύνης
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στους αρχηγούς των δύο «μεγάλων» κομμάτων στην ομιλία του, μιλώντας για προσπάθεια «παράκαμψης του λαϊκού παράγονται και της δημοκρατίας». «Το μεγάλο σας πρόβλημα, είναι ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει αποκτήσει και Κάτω Βουλή» τόνισε, ενώ επιτέθηκε στον Γ. Παπανδρέου λέγοντας: «διατυμπανίζατε πως η Ελλάδα είναι Τιτανικός και πως τις κόκκινες γραμμές τις βάζουν οι ισχυροί και τώρα μας μιλάτε για διαπραγμάτευση. Όμως οι πολλοί βάζουν τις κόκκινες γραμμές».
Ο Α. Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξηγήσει το είδος της προγραμματικής συμφωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, όταν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών είχε πει πως «νέα κυβέρνηση δίχως λαϊκή εντολή αποτελεί αντιδημοκρατική μεθόδευση».
(Βίντεο από το Real Portal)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου