Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΑΝΤΙΔΩΡΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ (σκέψεις από τον Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Αρχαίας Ολυμπίας Γιάννη Σπαή)



ΠΑΝΑΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΟΣ



ΤΟ ΑΝΤΙΔΩΡΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

            Έχω δύο λόγους να καταθέσω δημόσια τις σκέψεις που ακολουθούν:
Α) Ο πρώτος λόγος είναι οι αντιρρήσεις ,που εκφράζονται ακόμη από συνδημότες μας του διευρυμένου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για τον γεωγραφικό σχεδιασμό του Δήμου. Επίσης η εκδηλούμενη αγωνία των συμπολιτών μας για την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των Υπηρεσιών και την επάρκεια των οικονομικών πόρων στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης και του Μνημονίου . 
Β) Ο δεύτερος λόγος είναι η απάντηση , που έλαβα το 2000 από δήμαρχο όμορου Δήμου , όταν του εξέφρασα τις απόψεις μου για την προώθηση ενός έργου κοινού-διαδημοτικού ενδιαφέροντος . Η απάντηση ήταν : «….. εμένα με ενδιαφέρει ότι  είναι στα όρια του Δήμου μου ….».
Οι αντιρρήσεις για τη συνένωση των Δήμων και τη σκοπιμότητα του «Καλλικράτη» είναι υπαρκτές , δικαιολογημένες , αν και υπερβολικές. Τα κριτήρια του νομοθέτη για τον σχεδιασμό των ορίων των νέων Δήμων θα παραμείνουν στα όρια της εικασίας . Και ο φόβος της ενίσχυσης του τουριστικού πυρήνα της Αρχαίας Ολυμπίας και της παραμέλησης της αγροτικής – κτηνοτροφικής περιφέρειας είναι υπερβολικός , κατά την άποψη μου χωρίς βάση.
Το κέντρο του Δήμου και η περιφέρεια έχουν τη δική τους δυναμική. Τουριστικό ρεύμα στο πρώτο . Δυναμική γεωργία και κτηνοτροφία καθώς και φυσικό κάλλος και δυνατότητες ανάπτυξης ήπιων μορφών ενέργειας (μικρά υδροηλεκτρικά , αιολική ενέργεια και φωτοβολταϊκά ) στη δεύτερη. Κέντρο και περιφέρεια μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά.
 Η Ολυμπία μπορεί και οφείλει να ενισχύσει την περιφέρεια με τον τουρισμό της , αλλά και η περιφέρεια προσφέρεται για αυτόνομη και συνδυασμένη ανάπτυξη. Αυτά αναπτύσσονται αναλυτικά στο πρόγραμμά μας.
Με δεδομένο ότι ιστορικά ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι συνδεδεμένοι με την Οικονομία , η Ολυμπία , που προσφέρει αισθητικά , πνευματικά και ηθικά στην Οικουμένη , θα ήταν τραγικό αν δεν μπορούσε να ωφελήσει και οικονομικά την ευρύτερη περιοχή. Αυτό που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες οφείλεται στον εφησυχασμό και στην αμέλεια. Η διεύρυνση του Δήμου μπορεί να δώσει δυναμική και προοπτική ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή , γιατί μας υποχρεώνει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις υποδομές σε μακροοικονομική βάση , σε ένα πλατύτερο ορίζοντα , πέρα από τα στενά όρια του πρώην δημάρχου , που ανέφερα.
Επιχειρώ μια σύντομη και τελευταία προσέγγιση : Η ιστορία είναι χρήσιμο εργαλείο για το σχεδιασμό πολιτικής . Η Ολυμπία στην αρχαιότητα υδρευόταν (υδραγωγείο Ηρώδου Αττικού) από τις πηγές του ρε(ύ)ματος Παρθενία (Παυσανίας –Ηλιακά) , που πηγάζει από τις υπώριες της Φολόης . Εξάλλου βάσιμα μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι στάχτες και τα υπολείμματα οστών από τις θυσίες στο βωμό του Διός προέρχονταν από τα σφαχτά , που προσφέρθηκαν (και) από την Αρχαία Ψωφίδα και Λασιώνα.
Ο «Καλλικράτης» επιτρέπει στη σύγχρονη Ολυμπία να δώσει «αντίδωρο» για τις αρχαίες προσφορές στους πρώην δήμους Λαμπείας , Λασιώνος και Φολόης .
Και μια πρόταση για συζήτηση και υιοθέτηση:
Να θεσμοθετήσουμε αγώνα δρόμου από Αρχαία Ψωφίδα και Λασιώνα μέχρι το Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας (χιλ. 55). Για να ενώσουμε τις Αρχαίες ακροπόλεις με το πεδίο της Ευγενούς Άμιλλας !!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΗΣ ,ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΣ, Μ.Β.Α.
ΥΠ. ΔΗΜ. ΣΥΜΒ. ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters