© AP Photo / Andrew Medichini |
ΜΟΣΧΑ, 18 Μαρτίου - RIA Novosti, Anton Lisitsyn, Galiya Ibragimova. Οι χώρες του "ενιαίου οίκου που ονομάζεται ΕΕ" κλείνουν - στον αγώνα κατά της πανδημίας όλοι ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους. Την παγκοσμιοποίηση δεν την θυμούνται πλεον, μια άλλη εποχή έχει έρθει – ο κατακερματισμός.
Και στα σύνορα υπάρχουν ουρές πολιτών που εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα ήταν περήφανοι για τις «κοινές αξίες». Αυτό που αισθάνονται οι Ευρωπαίοι και πώς θα αλλάξει η ΕΕ μετά την καθολική καραντίνα – εξετάζει το RIA Novosti.
Ο Ιός μετά τους μετανάστες
Στους δρόμους του Παρισιού - στρατεύματα και θωρακισμένα οχήματα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το έθνος βρίσκεται σε πόλεμο σήμερα. Για την δική σας υγειά. "Λοιπόν, η κατάσταση είναι περίπλοκη, και μόνο ο παλιός καλός εθνικισμός βοηθά να αντιμετωπιστεί. Με την ευκαιρία, επέστρεψε πολύ γρήγορα, όταν υπήρχε μια οξεία απειλή - λέει ένας κάτοικος της Γαλλικής πρωτεύουσας Henri Robier για τη διάθεση των Παριζιάνων. Πολλοί μάλλον δυσανασχετούν με το γεγονός ότι ορισμένες κυβερνήσεις εξακολουθούν να κοιτάζουν προς τις Βρυξέλλες αντί να αναλάβουν άμεση δράση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Ο ίδιος ο Robier επιδεικνύει "καλό παλιομοδίτικο εθνικισμό" επικρίνοντας τους γείτονές του και τους πολιτικούς του για υπερβολική ευρωαισιοδοξία. "Στην Ιταλία, οι αρχές ήταν αργές μόνο και μόνο επειδή βασίζονταν στην εξωτερική βοήθεια. Αν είχαν ενεργήσει οι ίδιοι, θα ήταν δυνατό να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας τόσο γρήγορα. Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Μακρόν δεν σταμάτησε να ζητά πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αλλά αντ' αυτού, αντιμετωπίζει μόνο τη σκληρή κριτική στο σπίτι,» λέει ένας συνομιλητής του RIA Novosti.
© AP Photo / Andrew Medichini |
Ο Alexander Dunaev, ο οποίος ζει στη Ρώμη, πιστεύει ότι ο κοροναϊός αποκάλυψε μόνο τις ήδη αναδυόμενες αντιφάσεις στην Ευρώπη: «Η συζήτηση για την ενότητα και τις αξίες στην ΕΕ δεν ξεκίνησε με τον κοροναϊό. Διεξήχθη ενεργά το 2015, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη αντιμετώπιζε μεταναστευτική κρίση. Εκείνη την εποχή πολλά εθνικά σύνορα επικαλύπτονταν επίσης».
Ο Dunaev εξήγησε την κατάσταση με τις αντικειμενικές δυσκολίες: «Το κύριο πρόβλημα τώρα είναι ότι ο κοροναϊός δημιουργεί μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας όλων των χωρών της ΕΕ. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να κλείσουν τα σύνορα και να αποκλείσουν όλα όσα μπορούν να γίνουν. Και ναι, αυτό συμβαίνει παρά τη Συμφωνία του Μάαστριχτ για την ελεύθερη κυκλοφορία».
Πολλοί άνθρωποι κατανοούν τη λογική των μέτρων καραντίνας, αλλά ακόμα "τα ιζήματα παραμένουν". Για παράδειγμα, οι βενετσιάνικες αρχές, οι οποίες έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες λόγω περιορισμών για τους τουρίστες, εκπλήσσονται από τη αναισθητοποιημένη συμπεριφορά των συμμαχικών χωρών. Ο Stefano Valdegamberi, μέλος του Περιφερειακού Κοινοβουλίου της Βενετίας, εξηγεί τη δυσαρέσκεια της ιταλικής κοινωνίας. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας βοήθησε. Απλά γελοιοποιηθήκαμε ως φορείς του ιού, αν και είχε ήδη διεισδύσει σε άλλες χώρες", δήλωσε στο RIA Novosti. - Οι γείτονες εκμεταλλεύτηκαν αμέσως την ευκαιρία να μπλοκάρουν τα αγαθά μας στα σύνορα, αν και όχι χωρίς λόγο. Αλλά το πιο επαίσχυντο πράγμα ήταν ότι πάγωσαν την προμήθεια εξοπλισμού ατομικής προστασίας - μάσκες - σε μια εποχή που το προσωπικό του νοσοκομείου μας κινδύνευε να μολυνθεί. Η μόνη χώρα που επέδειξε αλληλεγγύη προς την Ιταλία ήταν η Κίνα.
"Η οικονομία μας έχει υποστεί ζημιές. Σε κάθε περίπτωση, οι Ιταλοί μπορούν να ανακάμψουν. Αλλά δεν θα το ξεχάσουμε", επαναλαμβάνει ο Valdegamberi.
Η Κίνα είναι φίλος και αδελφός μας
Ο Ιταλός εκπρόσωπος στην ΕΕ Μαουρίτσιο Μασάρι δήλωσε στις 11 Μαρτίου ότι οι Βρυξέλλες πρέπει "να υπερβούν τις υποσχέσεις και τις διαβουλεύσεις" και να αναπτύξουν "επείγουσες δράσεις - γρήγορες, συγκεκριμένες και αποτελεσματικές.
Ο Μασάρι περιέγραψε λεπτομερώς τη θέση του σε ένα άρθρο για το Politico. Εκεί εξήγησε πώς η Ρώμη περίμενε βοήθεια: «Λαμβάνοντας τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, τη διανομή του μεταξύ των χωρών και των περιοχών που τον χρειάζονται. Σήμερα σημαίνει να βοηθήσουμε την Ιταλία, αύριο μια τέτοια ανάγκη θα μπορούσε να προκύψει οπουδήποτε.
© REUTERS / Gemelli Policlinico |
"Η Ιταλία ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και εξοπλισμού ατομικής προστασίας. Δυστυχώς, όμως, καμία χώρα της ΕΕ δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Επιτροπής (Ευρώ) αλληλεγγύης . Μόνο η Κίνα απάντησε σε διμερή βάση. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα καλό για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
Ο Μασάρι είχε τους λόγους της δυσαρέσκειας. Αρχικά, η Γερμανία απαγόρευσε την εξαγωγή ιατρικών μασκών και άλλου προστατευτικού εξοπλισμού. Στη συνέχεια, η Αυστρία έκλεισε τα σύνορά της με την Ιταλία για όσους δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ότι δεν μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό.
Την ίδια στιγμή, η Κίνα έστειλε ένα δεύτερο αεροπλάνο με ιατρικό εξοπλισμό στην Ιταλία? το πρώτο αεροπλάνο , εκτός από τα φάρμακα, παρέδωσε μια ομάδα γιατρών. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ζήτησε επίσης βοήθεια από το Πεκίνο. Ο αρχηγός του κράτους, υποψήφιος για ένταξη στην ΕΕ, εκφώνησε ομιλία γεμάτη πικρία. "Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Όλα αυτά αποδείχθηκαν παραμύθι βιβλίου", δήλωσε ο Βούτσιτς.
Αποκάλεσε τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping φίλο και αδελφό και επέκρινε την ευρωγραφειοκρατία. "Δεν μπορούμε να εισάγουμε αγαθά, ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα από την ΕΕ με εντολή των Ευρωπαϊκών αρχών. Αυτή η εντολή δόθηκε από τους ίδιους ανθρώπους που μας προειδοποίησαν να μην συναλλασσόμαστε με την Κίνα", υπενθύμισε ο Σέρβος πρόεδρος.
Η ενοποίηση έχει να κάνει ακριβώς με το να χωριστούμε για λίγο, όπως εξηγεί τώρα ο Μακρόν. "Σήμερα το πρωί, ως Ευρωπαίοι, λάβαμε μια κοινή απόφαση. Από αύριο το μεσημέρι, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του χώρου Σένγκεν θα είναι κλειστά. Όλα τα ταξίδια μεταξύ μη ευρωπαϊκών χωρών θα ανασταλούν για τις επόμενες τριάντα ημέρες», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Είμαστε όλοι σε πόλεμο για την υγεία μας».
Επιστρέφοντας στις ρίζες
Το σοκ που διέρχεται η Ιταλία δεν θα περάσει χωρίς πολιτικές συνέπειες, δήλωσε ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Αλεξάντερ Νόσεβιτς. "Όταν οι Ιταλοί βγουν από την ολική καραντίνα, θα ξεκινήσει η ανάλυση των γεγονότων. Η πρώτη που θα κατηγορηθεί θα είναι η σημερινή ιταλική κυβέρνηση, η οποία σχηματίστηκε από αριστερούς ευρωαισιόδοξους. Είναι πιθανό να χάσουν τις εκλογές.
Ο Ματέο Σαλβίνι, ο ευρωσκεπτικιστής, θα επιστρέψει. Οι Ιταλοί θα θυμούνται τη συμπεριφορά των συμμάχων τους όταν η χώρα τους είχε προβλήματα. Για παράδειγμα, η απαγόρευση των μασκών από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Αυτό δεν έχει ξεχαστεί", ανέφερε σε συνομιλία με το RIA Novosti. - Μετά από μια τέτοια "αλληλεγγύη" θα τεθεί το ερώτημα: εάν η Ρώμη θα πρέπει να πληρώσει στον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ. Η άρνηση πληρωμής θα είναι η αιτία αποχώρησης από την ΕΕ", προβλέπει ο Νόσοβιτς.
© REUTERS/Flavio Lo Salzo
Αφίσσα με την Κινεζική και την Ιταλική Σημαία στο Μιλάνο
Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον ιό θα χρειαστούν τα μέσα για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. "Δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα πριν από αυτό. Πρόσφατα καταρτίστηκε ο επταετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπήρξαν πολλές διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο κατανομής των δαπανών, - υπενθυμίζει ο συνομιλητής του RIA Novosti. - Σε πρακτικό επίπεδο, όλα αυτά θα οδηγήσουν στο τέλος των επιδοτήσεων προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Πρώτον, επειδή δεν υπέφερε τόσο πολύ, δεύτερον, διότι αυτή η περιοχή αντιπροσωπεύει αντικειμενικά λιγότερη αξία για την ΕΕ.
Η Ιταλία είναι το λίκνο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού με μια πολύ σημαντική αγορά. Και η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία δεν αντιπροσωπεύουν τέτοια αξία - ούτε πρακτική ούτε συμβολική".
Ως αποτέλεσμα, οι Ευρωπαίοι αισθάνονται πρώτα απ' όλα τους πολίτες των εθνικών κρατών, συνοψίζει ο Νόσοβιτς. Και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποδεικνύεται ότι είναι μόνο αυτό που σχεδιάστηκε - ένας χρήσιμος οικονομικός μηχανισμός.
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Στρατηγικής, Alexander Kostin, «η ΕΕ, ως ο κυβερνητικός οργανισμός μιας ενιαίας Ευρώπης, έχασε την ευκαιρία να γίνει μια πραγματικά απαραίτητη υπερδομή, ακόμη και όταν η απειλή του κοροναϊού δεν εφαρμόστηκε σε τόσο τρομερή κλίμακα. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παράλυτη και όλες οι εργασίες για την εξουδετέρωση της επιδημίας έχουν πέσει στους ώμους εθνικών κυβερνήσεων που δεν ήταν έτοιμες για μια τέτοια τροπή των γεγονότων", προσθέτει ο συνομιλητής του RIA Novosti. Βγάζει ένα θλιβερό συμπέρασμα: οι συνέπειες της πανδημίας θα επιδεινώσουν μόνο την κρίση της ταυτοποίησης της ενωμένης Ευρώπης.
https://ria.ru/20200318/1568747300.html
https://tokoutsavaki.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου