Μιλάει στην «Ελεύθερη Έρευνα»
ο καθηγητής φυσικής, δρ. Κ. Ξαπλαντέρης
Άλλη μια παγκόσμια τρομολαγνεία βρίσκεται στην κορύφωσή της τις μέρες μας, σχετική με την επερχόμενη συντέλεια τού κόσμου στις 21 Δεκεμβρίου 2012, η οποία μάλιστα είχε δήθεν προβλεφθεί από ένα ημερολόγιο των Μάγιας.
Διαδόθηκε επίσης, ότι θα γίνει σύνοδος των πλανητών τού ηλιακού μας συστήματος, που θα επιφέρει μεγάλες καταστροφές και αλλαγή των πόλων τής Γης, θα μάς πλήξουν ηλιακές καταιγίδες, ότι ένας μεγάλος πλανήτης, ο Hercolubus ή ο Nibiru (πατρίδα των νεφελείμ και των ελωχείμ) είναι σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γή κ.λπ. ανόητα σενάρια.
Αν κάποιος πλανήτης κατευθυνόταν προς τη Γη, θα το ξέραμε δεκαετίες πριν. Αν είχε φτάσει σε σημείο να συγκρουσθούμε μέσα σε λίγες μέρες, θα μπορούσαμε να τον δούμε στον ουρανό με γυμνό μάτι χωρίς τηλεσκόπιο.
Όλα αυτά τα ουφολογικά και καταστροφολογικά σενάρια διαψεύδει ο καθηγητής φυσικής, δρ. Κωνσταντίνος Ξαπλαντέρης, ειδικός στην πρόγνωση και την ερμηνεία χαοτικών πλασματικών φαινομένων, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στην «Ελεύθερη Έρευνα».
«Ε.Ε.»: Τι είναι η σύνοδος των πλανητών» και πότε θα γίνει;
- Υπάρχει σύνοδος πλανητών, όπου ευθυγραμμίζονται Ήλιος-Γη-άλλος πλανήτης/ες και σύνοδος Σελήνης, όπου ευθυγραμμίζονται Γη-Ήλιος-Σελήνη. Στις εκλείψεις, που συμβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα (συνοδικούς μήνες), ευθυγραμμίζονται Γη-Ήλιος-Σελήνη και δεν γίνεται τίποτε το καταστροφικό πάνω στη Γη. Γιατί να συμβεί τώρα; Αν και δεν προβλέπεται κάποιο μεγάλο αστρονομικό φαινόμενο για το προσεχές μέλλον.
Οι τελευταίες ερευνητικές αναζητήσεις του είναι η χαοτική συμπεριφορά τού πλάσματος, η σταθεροποίηση των πλασματικών ασταθειών, η γενίκευση τής θεωρίας των διαταραχών και η δημιουργία μαθηματικών μοντέλων για την προσεγγιστική επίλυση άλυτων προβλημάτων.
«Ε.Ε.»: Δηλαδή, στις 21 Δεκεμβρίου δεν θα γίνει σύνοδος πλανητών;
- Όχι βέβαια! Εξ άλλου είναι αδύνατον να καθορισθεί κάτι τέτοιο, ούτε οι τροχιές των αστέρων, σύμφωνα με τη θεωρία τού χάους, η οποία λέει, ότι «καμμία τροχιά δεν είναι ακριβώς ίδια με μια προηγούμενη άλλη». Καμμία τροχιά δεν είναι απολύτως ίδια με μια προηγούμενη ή θα είναι ίδια με μια επόμενη. Συνεπώς, η ακριβής περιγραφή της δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί. Ευθυγραμμίσεις γίνονται και θα εξακολουθούν να συμβαίνουν, αλλά με διαφορετικό τρόπο (διαφορετικές αποστάσεις των άστρων). Σύνοδοι των άστρων θα γίνονται, αλλά ουδεμία καταστροφή θα προξενήσουν, όπως δεν το έκαναν μέχρι σήμερα.
Όλα αυτά, τα απαντά η θεωρία τού χάους, η οποία χονδρικά λέει, ότι «όλα τα πράγματα έχουν την αιτία τους», δηλαδή στηρίζεται πάνω στο νόμο τής αιτιότητας. Κάθε τι, που συμβαίνει, συμβαίνει, γιατί υπάρχει κάποιο αίτιο. π.χ. λέμε, σήμερα βρέχει. Γιατί βρέχει; Γιατί έχει σύννεφα. Γιατί έχει σύννεφα; Γιατί δημιουργήθηκαν υδρατμοί κ.λπ.. Το τελικό αίτιο οι αρχαίοι το είχαν ονομάσει «γενεσιουργό αιτία» ή «το πρώτο κινούν» ή «έσχατο λόγο».
Το νόμο τής αιτιότητας, η επιστήμη σήμερα τον εφαρμόζει στα απλά προβλήματα και εξάγει αποδεκτά αποτελέσματα (π.χ. το αυτοκίνητο σε δυο ώρες θα φθάσει στη Λαμία). Αυτό όμως, ισχύει, όταν ένα φαινόμενο το εξετάζουμε με προσεγγιστική λύση (χονδροειδώς), αλλά στα πλείστα των φαινομένων τής φύσης, παρουσιάζονται πολλοί παράγοντες και παράμετροι. Γι΄αυτό και λέμε, ότι τα προβλήματα είναι «πολυ-παραμετρικά».
Άλλωστε και τα προβλήματα τής οικονομίας είναι «πολυ-παραμετρικά». Δηλαδή, οι οικονομολόγοι βγάζουν νούμερα χωρίς να λάβουν υπʼ όψη τους τον τάδε παράγοντα, τον δείνα παράγοντα, την ψυχολογία κ.λπ. κι έτσι είναι αδύνατον να έχουν το αποτέλεσμα που θέλουν, αλλά κάποιο άλλο.
Πάντα, τα προβλήματα, που είναι και ονομάζουμε «πολυμετρικά», αλλιώς τα προ-υπολογίζουμε κι αλλιώς βγαίνουν. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τις λεγόμενες «αρχικές συνθήκες». Δεν μπορούμε να προβλέψουμε την κίνηση των αστέρων. Δεν υπάρχει υπολογιστής να μάς δώσει κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, έχω έναν υπολογιστή εγώ, έναν εσείς. Εάν βάλουμε πέντε δεκαδικά ψηφία, άλλο αποτέλεσμα θα δώσει ο δικός μου υπολογιστής κι άλλο ο δικός σας και μάλιστα, όταν το αποτέλεσμα προκύπτει μετά από «ανακυκλώσεις», γιατί υπάρχουν και τα «ανακυκλούμενα» προβλήματα. Δηλαδή: βάζουμε δεδομένα σʼ έναν υπολογιστή και βγάζει ένα αποτέλεσμα. Τοποθετούμε το πρώτο αποτέλεσμα στην ίδια μαθηματική σχέση και προκύπτει το δεύτερο αποτέλεσμα, το εισάγουμε κι αυτό στην ίδια αναδρομική σχέση και προκύπτει το τρίτο αποτέλεσμα και ούτω καθ’ εξής. Αν ξεκινήσουμε τον υπολογισμό με ελαφρώς διαφορετικό αρχικό νούμερο θα προκύψει τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα.
Έτσι είναι κι η τροχιά τής Γής γύρω από τον Ήλιο. Δεν εξαρτάται μόνον από τον Ήλιο, γιατί η Γή δεν επηρεάζεται μόνον από τον Ήλιο. Επηρεάζεται κι από τους πλανήτες, από τη Σελήνη και από δεκάδες άλλους παράγοντες. Συνεπώς, ούτε μέθοδος υπάρχει ούτε υπολογιστές ούτε μαθηματικός τύπος, ώστε να μπορούμε να υπολογίσουμε την ακριβή τροχιά των πλανητών. Αφού δεν ξέρουμε τις τροχιές, τότε πώς μπορούμε να ξέρουμε την ακριβή ευθυγράμμισή τους;
«Ε.Ε.»: Τότε, γιατί έδωσαν αυτή την συγκεκριμένη ημερομηνία;
- Την έδωσαν εκείνοι, οι οποίοι απλουστεύουν τα πράγματα και θέλουν να εντυπωσιάσουν. Πολλές φορές και στην επιστήμη λειτουργούν οι κανόνες τής αγοράς. Τί «πουλάει;» Και τί θα εξασφαλίσει προβολή, εντυπωσιασμό και πάει λέγοντας. Αφήστε πιά τους δημοσιογράφους. Και ο Όρσον Γουέλς κάποτε είχε μιλήσει από ραδιοφώνου για τη συντέλεια τού κόσμου κι έκανε τον κόσμο άνω-κάτω. Είναι πολλοί, που απλά παίζουν. Τέτοιες κοσμογονικές καταστροφές δεν γίνονται.
«Ε.Ε.»: Άρα οι επιστήμονες αναμένουν κάτι να γίνει ή να μήν γίνει;
- Σίγουρα, να μήν γίνει.
«Ε.Ε.»: Τι άποψη έχετε για την παγκόσμια ανησυχία;
Γιατί αρκετοί πείστηκαν να περιμένουν μια μεγάλη καταστροφή;
- Η επιστήμη είναι σημερινή. Και λέω σημερινή, γιατί αύριο μπορεί να έχει αλλάξει, τροποποιήσει ή και απορρίψει τις απόψεις της. Με τα δεδομένα, που έχουμε σήμερα, ο γαλαξίας μας και ο γαλαξίας τής Ανδρομέδας προβλέπεται να συγκρουσθούν μετά από τέσσερα δισεκατομύρια χρόνια, χρόνος απείρως μεγαλύτερος από τον χρόνο εμφάνισης τού ανθρώπου πάνω στη Γη. Αν και τότε εξακολουθούν να ζουν πάνω στη Γη νοήμονα όντα (κάτι σαν τον «εξελιγμένο» άνθρωπο), θα έχουν προσαρμόσει τη λογική τους και τον τρόπο σκέψης, ώστε να αντιλαμβάνονται τις τότε εξελίξεις των αστέρων.
Τέτοιες συγκρούσεις αστρογένεσης βλέπουμε να συμβαίνουν στις συγκρούσεις άλλων γαλαξιών τού σύμπαντος. Δεκάδες τέτοιες συγκρούσεις έχουν καταγραφεί από τα μεγάλα τηλεσκόπια. Στο παρελθόν, όταν οι γαλαξίες ήταν μικρότεροι και οι αποστάσεις μεταξύ τους πολύ πιο μικρές, τέτοιου είδους συγκρούσεις ήταν συνηθισμένο φαινόμενο.
Εκτός όμως από τα εκατομμύρια των εμφανίσεων νέων άστρων, η σύγκρουση δύο γαλαξιών θα τροφοδοτήσει και άλλου είδους διαδικασίες επίσπευσης τού θανάτου μεγάλων άστρων με την μορφή σούπερ-νόβα εκρήξεων.
Παρά τις τεράστιες βαρυτικές δυνάμεις, που θα ασκούνται κατά τη διάρκεια τής σύγκρουσης, κανένα από τα δισεκατομμύρια άστρα, που αποτελούν τους δύο γαλαξίες, δεν έχει την πιθανότητα να συγκρουσθεί με κάποιο άλλο. Αυτό οφείλεται στις τεράστιες αποστάσεις που χωρίζουν τʼ άστρα μεταξύ τους.
Όμως, τα διάφορα αέρια, που βρίσκονται στον ενδοαστρικό χώρο ανάμεσα στʼ αστέρια, θα υποστούν ένα ιδιαίτερα έντονο σόκ (κρούση), αφού η σύγκρουσή τους θα θέσει σε ενέργεια μια τεραστίων διαστάσεων διαδικασία αστρογένεσης.
Κι ενώ σήμερα, τέτοιου είδους εκρήξεις συπερ-νόβα παρατηρούνται μια κάθε 300 περίπου χρόνια, στη διάρκεια τής σύγκρουσης, οι συπερ-νόβα εκρήξεις θα φθάσουν τις 1.000 κάθε χρόνο, λόγω πυκνότητος των αστεριών.
«Ε.Ε.»: Και ο πλανήτης Γή πόσο θα επηρεαστεί τότε;
- Αυτό είναι ένα ερώτημα. Θα κατορθώσει άραγε ο πλανήτης Γή να ξεφύγει από τις τεράστιες βαρυτικές δυνάμεις, που θʼ ασκούνται γύρω του ή θα έχει κάποια άλλη διαφορετική τύχη μετά από δισεκατομμύρια χρόνια;
Οι πιθανότητες να μήν επηρεαστεί ιδιαίτερα η Γή είναι πολύ μεγάλες. Υπάρχει όμως πιθανότητα να εκσφενδονισθεί μακρυά από την παρούσα γαλαξιακή τροχιά τού ηλιακού συστήματος και μαζί με τον Ήλιο μας να ξεκινήσει ένα αέναο ταξίδι ανάμεσα στʼ άστρα τού καινούργιου γαλαξία, που τελικά, μετά από 1 δισεκατομμύριο χρόνια, θα έχει δημιουργηθεί με άλλη σύσταση, από την ένωση δύο μικρότερων γαλαξιών.
Ο κυρίαρχος τής γής, είναι ο Ήλιος. Η βαρυτική δύναμη, που ασκεί ο Ήλιος επάνω στη γή, είναι τόσο μεγάλη, ώστε ό,τι και να συμβεί να μήν επηρεάσει στην ουσία οποιαδήποτε κατάσταση επάνω στη Γή. Θα αντέξει τις βαρυτικές πιέσεις, που θα δεχθεί κατά την σύγκρουση των δύο γαλαξιών. Το πολύ-πολύ να «ολισθήσει» μαζί πάντα με τον Ήλιο μέσα στο νέο γαλαξία, που θα προκύψει από την σύγκρουση των δυο παλαιών γαλαξιών.
«Ε.Ε.»: Εχουν κάποιο λόγο να φοβίζουν τον κόσμο;
- Όχι, δεν βλέπω κανένα συμφέρον ή κάτι οργανωμένο σε όλα αυτά. Απλά, θέλουν να εντυπωσιάσουν. Οι αστρολόγοι επί παραδείγματι. Θέλουν να προσδώσουν κάποιο κύρος, κάποια υπόσταση, να στρέψουν τα φώτα τής δημοσιότητας στο επάγγελμά τους. Τα υποθάλπουν όλα αυτά, γιατί τους αρέσουν.
Εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες στα ΜΜΕ διάφοροι δημοσιογράφοι, αλλά και πολλοί άλλοι, ειδικοί ή μή, οι οποίοι με ειρωνικό τις περισσότερες φορές ύφος χλεύαζαν την πίστη των αφελών για τη δήθεν επερχόμενη συντέλεια στις 21 Δεκεμβρίου 2012.
Χριστιανοί όμως όντες όλοι τους, δεν μπορούν να αντιληφθούν, ότι κι οι ίδιοι εξ ίσου αφελείς είναι πιστεύοντας, ότι θα γίνει κάποτε σε απροσδιόριστο χρόνο στο μέλλον μια άλλη συντέλεια, αυτή, που περιγράφεται στο ευαγγέλιο. Επί πλέον θεωρούν τέτοιες ανόητες ζωγραφιές, όπως η εικονιζόμενη αγιογραφία ως ιερές και τους προσδίδουν τον απαιτούμενο σεβασμό.
«Ε.Ε.»: Κάθε τόσο βγάζουν και μια νέα ημερομηνία καταστροφής και κατόπιν την μεταθέτουν.
- Η μετάθεση τής χρονολογίας και τής ημερομηνίας είναι αναγκαίο κακό εφʼ όσον δεν συμπίπτει με τις προβλέψεις τους. Απλά, ομολογούν την αποτυχία τους. Προσωπικά, δεν πιστεύω, ότι αυτά τα οποία ισχυρίζονται, τα πιστεύουν και οι ίδιοι.
ο καθηγητής φυσικής, δρ. Κ. Ξαπλαντέρης
Άλλη μια παγκόσμια τρομολαγνεία βρίσκεται στην κορύφωσή της τις μέρες μας, σχετική με την επερχόμενη συντέλεια τού κόσμου στις 21 Δεκεμβρίου 2012, η οποία μάλιστα είχε δήθεν προβλεφθεί από ένα ημερολόγιο των Μάγιας.
Διαδόθηκε επίσης, ότι θα γίνει σύνοδος των πλανητών τού ηλιακού μας συστήματος, που θα επιφέρει μεγάλες καταστροφές και αλλαγή των πόλων τής Γης, θα μάς πλήξουν ηλιακές καταιγίδες, ότι ένας μεγάλος πλανήτης, ο Hercolubus ή ο Nibiru (πατρίδα των νεφελείμ και των ελωχείμ) είναι σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γή κ.λπ. ανόητα σενάρια.
Αν κάποιος πλανήτης κατευθυνόταν προς τη Γη, θα το ξέραμε δεκαετίες πριν. Αν είχε φτάσει σε σημείο να συγκρουσθούμε μέσα σε λίγες μέρες, θα μπορούσαμε να τον δούμε στον ουρανό με γυμνό μάτι χωρίς τηλεσκόπιο.
Όλα αυτά τα ουφολογικά και καταστροφολογικά σενάρια διαψεύδει ο καθηγητής φυσικής, δρ. Κωνσταντίνος Ξαπλαντέρης, ειδικός στην πρόγνωση και την ερμηνεία χαοτικών πλασματικών φαινομένων, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στην «Ελεύθερη Έρευνα».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ
ΔΡ. ΚΩΝ/ΝΟΥ ΞΑΠΛΑΝΤΕΡΗ
ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ
ΔΡ. ΚΩΝ/ΝΟΥ ΞΑΠΛΑΝΤΕΡΗ
«Ε.Ε.»: Τι είναι η σύνοδος των πλανητών» και πότε θα γίνει;
- Υπάρχει σύνοδος πλανητών, όπου ευθυγραμμίζονται Ήλιος-Γη-άλλος πλανήτης/ες και σύνοδος Σελήνης, όπου ευθυγραμμίζονται Γη-Ήλιος-Σελήνη. Στις εκλείψεις, που συμβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα (συνοδικούς μήνες), ευθυγραμμίζονται Γη-Ήλιος-Σελήνη και δεν γίνεται τίποτε το καταστροφικό πάνω στη Γη. Γιατί να συμβεί τώρα; Αν και δεν προβλέπεται κάποιο μεγάλο αστρονομικό φαινόμενο για το προσεχές μέλλον.
Ο Κωνσταντίνος Ξαπλαντέρης είναι
πτυχιούχος φυσικής και αριστούχος διδάκτορας τού ΕΚΠΑ, επί πολλά χρόνια
επιστημονικός συνεργάτης τού ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και αναπληρωτής
καθηγητής τής ΣΣΕ.
Είναι εξειδικευμένος στη φυσική τού πλάσματος έχοντας μεγάλη εργαστηριακή-πειραματική εμπειρία, ενώ διαθέτει ταυτόχρονα τη θεωρητική γνώση για τη πρόγνωση και την ερμηνεία των χαοτικών πλασματικών φαινομένων.
Είναι εξειδικευμένος στη φυσική τού πλάσματος έχοντας μεγάλη εργαστηριακή-πειραματική εμπειρία, ενώ διαθέτει ταυτόχρονα τη θεωρητική γνώση για τη πρόγνωση και την ερμηνεία των χαοτικών πλασματικών φαινομένων.
Οι τελευταίες ερευνητικές αναζητήσεις του είναι η χαοτική συμπεριφορά τού πλάσματος, η σταθεροποίηση των πλασματικών ασταθειών, η γενίκευση τής θεωρίας των διαταραχών και η δημιουργία μαθηματικών μοντέλων για την προσεγγιστική επίλυση άλυτων προβλημάτων.
«Ε.Ε.»: Δηλαδή, στις 21 Δεκεμβρίου δεν θα γίνει σύνοδος πλανητών;
- Όχι βέβαια! Εξ άλλου είναι αδύνατον να καθορισθεί κάτι τέτοιο, ούτε οι τροχιές των αστέρων, σύμφωνα με τη θεωρία τού χάους, η οποία λέει, ότι «καμμία τροχιά δεν είναι ακριβώς ίδια με μια προηγούμενη άλλη». Καμμία τροχιά δεν είναι απολύτως ίδια με μια προηγούμενη ή θα είναι ίδια με μια επόμενη. Συνεπώς, η ακριβής περιγραφή της δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί. Ευθυγραμμίσεις γίνονται και θα εξακολουθούν να συμβαίνουν, αλλά με διαφορετικό τρόπο (διαφορετικές αποστάσεις των άστρων). Σύνοδοι των άστρων θα γίνονται, αλλά ουδεμία καταστροφή θα προξενήσουν, όπως δεν το έκαναν μέχρι σήμερα.
Όλα αυτά, τα απαντά η θεωρία τού χάους, η οποία χονδρικά λέει, ότι «όλα τα πράγματα έχουν την αιτία τους», δηλαδή στηρίζεται πάνω στο νόμο τής αιτιότητας. Κάθε τι, που συμβαίνει, συμβαίνει, γιατί υπάρχει κάποιο αίτιο. π.χ. λέμε, σήμερα βρέχει. Γιατί βρέχει; Γιατί έχει σύννεφα. Γιατί έχει σύννεφα; Γιατί δημιουργήθηκαν υδρατμοί κ.λπ.. Το τελικό αίτιο οι αρχαίοι το είχαν ονομάσει «γενεσιουργό αιτία» ή «το πρώτο κινούν» ή «έσχατο λόγο».
Το νόμο τής αιτιότητας, η επιστήμη σήμερα τον εφαρμόζει στα απλά προβλήματα και εξάγει αποδεκτά αποτελέσματα (π.χ. το αυτοκίνητο σε δυο ώρες θα φθάσει στη Λαμία). Αυτό όμως, ισχύει, όταν ένα φαινόμενο το εξετάζουμε με προσεγγιστική λύση (χονδροειδώς), αλλά στα πλείστα των φαινομένων τής φύσης, παρουσιάζονται πολλοί παράγοντες και παράμετροι. Γι΄αυτό και λέμε, ότι τα προβλήματα είναι «πολυ-παραμετρικά».
Ακόμα κι η NASA αναγκάστηκε να ασχοληθεί με την υποτιθέμενη συντέλεια
και με ανάρτηση στον ιστότοπό της διέψευσε όλα τα καταστροφολογικά σενάρια.
και με ανάρτηση στον ιστότοπό της διέψευσε όλα τα καταστροφολογικά σενάρια.
Άλλωστε και τα προβλήματα τής οικονομίας είναι «πολυ-παραμετρικά». Δηλαδή, οι οικονομολόγοι βγάζουν νούμερα χωρίς να λάβουν υπʼ όψη τους τον τάδε παράγοντα, τον δείνα παράγοντα, την ψυχολογία κ.λπ. κι έτσι είναι αδύνατον να έχουν το αποτέλεσμα που θέλουν, αλλά κάποιο άλλο.
Πάντα, τα προβλήματα, που είναι και ονομάζουμε «πολυμετρικά», αλλιώς τα προ-υπολογίζουμε κι αλλιώς βγαίνουν. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τις λεγόμενες «αρχικές συνθήκες». Δεν μπορούμε να προβλέψουμε την κίνηση των αστέρων. Δεν υπάρχει υπολογιστής να μάς δώσει κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, έχω έναν υπολογιστή εγώ, έναν εσείς. Εάν βάλουμε πέντε δεκαδικά ψηφία, άλλο αποτέλεσμα θα δώσει ο δικός μου υπολογιστής κι άλλο ο δικός σας και μάλιστα, όταν το αποτέλεσμα προκύπτει μετά από «ανακυκλώσεις», γιατί υπάρχουν και τα «ανακυκλούμενα» προβλήματα. Δηλαδή: βάζουμε δεδομένα σʼ έναν υπολογιστή και βγάζει ένα αποτέλεσμα. Τοποθετούμε το πρώτο αποτέλεσμα στην ίδια μαθηματική σχέση και προκύπτει το δεύτερο αποτέλεσμα, το εισάγουμε κι αυτό στην ίδια αναδρομική σχέση και προκύπτει το τρίτο αποτέλεσμα και ούτω καθ’ εξής. Αν ξεκινήσουμε τον υπολογισμό με ελαφρώς διαφορετικό αρχικό νούμερο θα προκύψει τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα.
Έτσι είναι κι η τροχιά τής Γής γύρω από τον Ήλιο. Δεν εξαρτάται μόνον από τον Ήλιο, γιατί η Γή δεν επηρεάζεται μόνον από τον Ήλιο. Επηρεάζεται κι από τους πλανήτες, από τη Σελήνη και από δεκάδες άλλους παράγοντες. Συνεπώς, ούτε μέθοδος υπάρχει ούτε υπολογιστές ούτε μαθηματικός τύπος, ώστε να μπορούμε να υπολογίσουμε την ακριβή τροχιά των πλανητών. Αφού δεν ξέρουμε τις τροχιές, τότε πώς μπορούμε να ξέρουμε την ακριβή ευθυγράμμισή τους;
«Ε.Ε.»: Τότε, γιατί έδωσαν αυτή την συγκεκριμένη ημερομηνία;
- Την έδωσαν εκείνοι, οι οποίοι απλουστεύουν τα πράγματα και θέλουν να εντυπωσιάσουν. Πολλές φορές και στην επιστήμη λειτουργούν οι κανόνες τής αγοράς. Τί «πουλάει;» Και τί θα εξασφαλίσει προβολή, εντυπωσιασμό και πάει λέγοντας. Αφήστε πιά τους δημοσιογράφους. Και ο Όρσον Γουέλς κάποτε είχε μιλήσει από ραδιοφώνου για τη συντέλεια τού κόσμου κι έκανε τον κόσμο άνω-κάτω. Είναι πολλοί, που απλά παίζουν. Τέτοιες κοσμογονικές καταστροφές δεν γίνονται.
«Ε.Ε.»: Άρα οι επιστήμονες αναμένουν κάτι να γίνει ή να μήν γίνει;
- Σίγουρα, να μήν γίνει.
Μέσα στο κλίμα πανικού δημιουργήθηκε μια μεγάλη βιομηχανία παγκοσμίως με κατασκευές ειδικών υπόγειων και καταφυγίων προστασίας έναντι τής δήθεν επερχόμενης καταστροφής, που απέφερε μεγάλα κέρδη. |
«Ε.Ε.»: Τι άποψη έχετε για την παγκόσμια ανησυχία;
Γιατί αρκετοί πείστηκαν να περιμένουν μια μεγάλη καταστροφή;
- Η επιστήμη είναι σημερινή. Και λέω σημερινή, γιατί αύριο μπορεί να έχει αλλάξει, τροποποιήσει ή και απορρίψει τις απόψεις της. Με τα δεδομένα, που έχουμε σήμερα, ο γαλαξίας μας και ο γαλαξίας τής Ανδρομέδας προβλέπεται να συγκρουσθούν μετά από τέσσερα δισεκατομύρια χρόνια, χρόνος απείρως μεγαλύτερος από τον χρόνο εμφάνισης τού ανθρώπου πάνω στη Γη. Αν και τότε εξακολουθούν να ζουν πάνω στη Γη νοήμονα όντα (κάτι σαν τον «εξελιγμένο» άνθρωπο), θα έχουν προσαρμόσει τη λογική τους και τον τρόπο σκέψης, ώστε να αντιλαμβάνονται τις τότε εξελίξεις των αστέρων.
Τέτοιες συγκρούσεις αστρογένεσης βλέπουμε να συμβαίνουν στις συγκρούσεις άλλων γαλαξιών τού σύμπαντος. Δεκάδες τέτοιες συγκρούσεις έχουν καταγραφεί από τα μεγάλα τηλεσκόπια. Στο παρελθόν, όταν οι γαλαξίες ήταν μικρότεροι και οι αποστάσεις μεταξύ τους πολύ πιο μικρές, τέτοιου είδους συγκρούσεις ήταν συνηθισμένο φαινόμενο.
Εκτός όμως από τα εκατομμύρια των εμφανίσεων νέων άστρων, η σύγκρουση δύο γαλαξιών θα τροφοδοτήσει και άλλου είδους διαδικασίες επίσπευσης τού θανάτου μεγάλων άστρων με την μορφή σούπερ-νόβα εκρήξεων.
Παρά τις τεράστιες βαρυτικές δυνάμεις, που θα ασκούνται κατά τη διάρκεια τής σύγκρουσης, κανένα από τα δισεκατομμύρια άστρα, που αποτελούν τους δύο γαλαξίες, δεν έχει την πιθανότητα να συγκρουσθεί με κάποιο άλλο. Αυτό οφείλεται στις τεράστιες αποστάσεις που χωρίζουν τʼ άστρα μεταξύ τους.
Όμως, τα διάφορα αέρια, που βρίσκονται στον ενδοαστρικό χώρο ανάμεσα στʼ αστέρια, θα υποστούν ένα ιδιαίτερα έντονο σόκ (κρούση), αφού η σύγκρουσή τους θα θέσει σε ενέργεια μια τεραστίων διαστάσεων διαδικασία αστρογένεσης.
Κι ενώ σήμερα, τέτοιου είδους εκρήξεις συπερ-νόβα παρατηρούνται μια κάθε 300 περίπου χρόνια, στη διάρκεια τής σύγκρουσης, οι συπερ-νόβα εκρήξεις θα φθάσουν τις 1.000 κάθε χρόνο, λόγω πυκνότητος των αστεριών.
Η
επένδυση στην καταστροφή τού κόσμου έχει αποφέρει κέρδη με ταινίες,
βιβλία, sites κ.ά. κι επειδή ο φόβος πουλάει, θα συνεχιστεί κι όπως
είχαμε κατ’ επανάληψη πολλούς φόβους στο παρελθόν, σίγουρα θα έχουμε και
πολλούς άλλους φόβους με μετατιθέμενη προς το μέλλον την εκάστοτε
ημερομηνία τής υποτιθέμενης επερχόμενης καταστροφής.
«Ε.Ε.»: Και ο πλανήτης Γή πόσο θα επηρεαστεί τότε;
- Αυτό είναι ένα ερώτημα. Θα κατορθώσει άραγε ο πλανήτης Γή να ξεφύγει από τις τεράστιες βαρυτικές δυνάμεις, που θʼ ασκούνται γύρω του ή θα έχει κάποια άλλη διαφορετική τύχη μετά από δισεκατομμύρια χρόνια;
Οι πιθανότητες να μήν επηρεαστεί ιδιαίτερα η Γή είναι πολύ μεγάλες. Υπάρχει όμως πιθανότητα να εκσφενδονισθεί μακρυά από την παρούσα γαλαξιακή τροχιά τού ηλιακού συστήματος και μαζί με τον Ήλιο μας να ξεκινήσει ένα αέναο ταξίδι ανάμεσα στʼ άστρα τού καινούργιου γαλαξία, που τελικά, μετά από 1 δισεκατομμύριο χρόνια, θα έχει δημιουργηθεί με άλλη σύσταση, από την ένωση δύο μικρότερων γαλαξιών.
Ο κυρίαρχος τής γής, είναι ο Ήλιος. Η βαρυτική δύναμη, που ασκεί ο Ήλιος επάνω στη γή, είναι τόσο μεγάλη, ώστε ό,τι και να συμβεί να μήν επηρεάσει στην ουσία οποιαδήποτε κατάσταση επάνω στη Γή. Θα αντέξει τις βαρυτικές πιέσεις, που θα δεχθεί κατά την σύγκρουση των δύο γαλαξιών. Το πολύ-πολύ να «ολισθήσει» μαζί πάντα με τον Ήλιο μέσα στο νέο γαλαξία, που θα προκύψει από την σύγκρουση των δυο παλαιών γαλαξιών.
«Ε.Ε.»: Εχουν κάποιο λόγο να φοβίζουν τον κόσμο;
- Όχι, δεν βλέπω κανένα συμφέρον ή κάτι οργανωμένο σε όλα αυτά. Απλά, θέλουν να εντυπωσιάσουν. Οι αστρολόγοι επί παραδείγματι. Θέλουν να προσδώσουν κάποιο κύρος, κάποια υπόσταση, να στρέψουν τα φώτα τής δημοσιότητας στο επάγγελμά τους. Τα υποθάλπουν όλα αυτά, γιατί τους αρέσουν.
Εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες στα ΜΜΕ διάφοροι δημοσιογράφοι, αλλά και πολλοί άλλοι, ειδικοί ή μή, οι οποίοι με ειρωνικό τις περισσότερες φορές ύφος χλεύαζαν την πίστη των αφελών για τη δήθεν επερχόμενη συντέλεια στις 21 Δεκεμβρίου 2012.
Χριστιανοί όμως όντες όλοι τους, δεν μπορούν να αντιληφθούν, ότι κι οι ίδιοι εξ ίσου αφελείς είναι πιστεύοντας, ότι θα γίνει κάποτε σε απροσδιόριστο χρόνο στο μέλλον μια άλλη συντέλεια, αυτή, που περιγράφεται στο ευαγγέλιο. Επί πλέον θεωρούν τέτοιες ανόητες ζωγραφιές, όπως η εικονιζόμενη αγιογραφία ως ιερές και τους προσδίδουν τον απαιτούμενο σεβασμό.
«Ε.Ε.»: Κάθε τόσο βγάζουν και μια νέα ημερομηνία καταστροφής και κατόπιν την μεταθέτουν.
- Η μετάθεση τής χρονολογίας και τής ημερομηνίας είναι αναγκαίο κακό εφʼ όσον δεν συμπίπτει με τις προβλέψεις τους. Απλά, ομολογούν την αποτυχία τους. Προσωπικά, δεν πιστεύω, ότι αυτά τα οποία ισχυρίζονται, τα πιστεύουν και οι ίδιοι.
Aγγελική Pέτoυλα
Πηγή: http://afipnisoy.blogspot.com/2012/12/21-2012_20.html#ixzz2FdBBde3m
Under Creative Commons License: Attribution Share Alike