Εδώ και 8 μήνες φαίνεται πως είχε οργανωθεί η επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα να εξοντώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό τους, τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Κρατήθηκε, όμως, απόλυτα μυστική. Σήμερα, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, απαντώντας στο επίμονο ερώτημα αναφορικά με το ρόλο του Πακιστάν στην επιχείρηση αυτή, τόνισε ότι η συνεργασία της Ουάσιγκτον με το Ισλαμαμπάντ βοήθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να οδηγηθούν στο κτίσμα όπου βρέθηκε και εξοντώθηκε ο αρχηγός της αλ Κάιντα.
Η επιχείρηση
«Μετά από ανταλλαγή πυρών», οι αμερικανοί κομάντος πήραν μαζί τους τη σορό του ηγέτη της αλ Κάιντα και στη συνέχεια την έριξαν στη θάλασσα. Σκοπός τους ήταν να γίνει η ταφή εντός 24 ωρών, σύμφωνα με τα μουσουλμανικά έθιμα, αλλά και να αποφύγουν την ύπαρξη επίγειου τάφου, ο οποίος θα μπορούσε να μετατραπεί σε μνημείο για τους φανατικούς ισλαμιστές. Για τον ίδιο λόγο, όταν τελείωσε η επιχείρηση, έβαλαν φωτιά στο σπίτι όπου κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν.
Πάντως, αξιωματούχος του Al-Azhar, του ανώτατου θεσμού του σουνιτικού Ισλάμ, δήλωσε ότι το Ισλάμ είναι αντίθετο στην ταφή ενός σώματος στη θάλασσα. «Αν είναι αλήθεια ότι έριξαν το σώμα του στη θάλασσα, το Ισλάμ είναι εντελώς αντίθετο με αυτό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Αζάμπ, σύμβουλος του μεγάλου Ιμάμη Αχμάντ Αλ Ταγιέμπ για τον διαθρησκευτικό διάλογο. «Το σώμα έχει κάποια αξιοπρέπεια, είτε πρόκειται για ένα άτομο που
δολοφονήθηκε ή απεβίωσε από φυσικά αίτια. Οφείλουμε να σεβόμαστε το σώμα ενός
ανθρώπου, είτε είναι πιστός ή όχι, είτε είναι μουσουλμάνος ή όχι», τόνισε.
Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία της ταφής, είπε ότι η θρησκευτική τελετή για τον μπιν Λάντεν έγινε στη γέφυρα του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Καρλ Βίνσον, κατά πλήρη σεβασμό των μουσουλμανικών παραδόσεων προτού η σορός του ριφθεί στην θάλασσα, ανοικτά της Θάλασσας του Ομάν. «Οι προετοιμασίες για τη ταφή στη θάλασσα ξεκίνησαν στη 01.10 (08.10 ώρα Ελλάδος) και περαιώθηκαν στις 02.00. Τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες του ισλαμικού τελετουργικού ταφής».
«Η σορός του αποθανόντος πλύθηκε και κατόπιν τυλίχθηκε σε λευκό σάβανο. Η σορός τοποθετήθηκε σε σάκκο και ένας αξιωματικός ανάγνωσε τις προετοιμασμένες ευχές, οι οποίες μεταφράσθηκαν στα αραβικά από κάποιον αραβόφωνο. Μετά την ανάγνωση των ευχών, η σορός τοποθετήθηκε στην ειδική ράμπα, την οποία ανασηκώσαμε και το σώμα του νεκρού γλίστρησε στη θάλασσα", τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος. Πάντως, όπως τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, η λύση να ταφεί στη θάλασσα ο Μπιν Λάντεν, επελέγη, λόγω της απροθυμίας που ενδέχεται να έδειχναν άλλες χώρες να δεχθούν τη σορό του.
Ο Μπιν Λάντεν κρυβόταν σε μια κατοικία στην πακιστανική πόλη Αμποταμπάντ, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Ισλαμαμπάντ. Τα ελικόπτερα προσγειώθηκαν τη νύχτα χθες στην Αμποταμπάντ. Ελάχιστοι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνώριζαν για αυτήν την επιχείρηση. Αμερικανοί πράκτορες είχαν εντοπίσει τον περασμένο Αύγουστο το κτίριο ακολουθώντας κάποιον διανομέα της αλ Κάιντα. Η CIA παρακολουθούσε για χρόνια το διανομέα της τρομοκρατικής οργάνωσης έχοντας την πληροφορία ότι είναι τόσο έμπιστος του Μπιν Λάντεν, ώστε μπορεί να μένει μαζί του. Η κατοικία ήταν περιφραγμένη από τσιμεντένια μάντρα ύψους 5,5 μέτρων και πάνω της υπήρχε πυκνό συρματόπλεγμα. Δύο πύλες ασφαλείας βρίσκονταν στην είσοδό της και δεν υπήρχαν ούτε τηλεφωνικές γραμμές ούτε σύνδεση με το Ίντερνετ.
Οι ένοικοι του κτιρίου δεν πέταγαν ποτέ τα σκουπίδια τους, τα έκαιγαν. Οι αμερικανοί πράκτορες υπέθεταν ότι η έπαυλη κτίστηκε πριν από πέντε χρόνια για κάποιον σημαντικό αρχηγό τρομοκρατικής οργάνωσης. Το ερώτημα ήταν ποιός.
Η CIA αναρωτήθηκε πολλές φορές για τον ένοικο του κτιρίου-φρουρίου στο Πακιστάν και όλες τις φορές οι πράκτορές της κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι πιθανότερος ιδιοκτήτης της είναι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Στα μέσα Φεβρουαρίου οι Αμερικανοί είχαν πληροφορίες ότι ο Μπιν Λάντεν ήθελε να ακολουθήσει μια πιο «άγρια» πολιτική δράσης και για αυτό το λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε από τότε πέντε συναντήσεις με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.
Επίκεντρο των συζητήσεων του αμερικανού προέδρου η πιθανότητα να κρύβεται ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο κτίριο του Αμποταμπάντ και ο σχεδιασμός εξόντωσής του. Συνήθως, οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τις συμμάχους χώρες σε θέματα τρομοκρατίας και ενημερώνουν και τη χώρα όπου λαμβάνει χώρα μία αντιτρομοκρατική επιχείρησή τους. Όμως σε αυτήν την περίπτωση δεν γνώριζε κανένας εκτός Αμερικής και δεν ειδοποιήθηκαν οι πακιστανικές αρχές για την έφοδο στο σπίτι που πίστευαν οι Αμερικανοί ότι κρύβεται ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα.
Στις 29 Απριλίου ο Ομπάμα έδωσε το πράσινο φως για την εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ήταν μία αποστολή που απαιτούσε χειρουργική ακρίβεια και μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Επιστρατεύτηκαν οι καλύτεροι πεζοναύτες η επίλεκτη ομάδα των Seal και από αυτούς επιλέχθηκαν έξι που δρούσαν κάτω από τις εντολές του διευθυντή της CIA, Λίον Πανέτα. Στη διάρκεια της συμπλοκής, σκοτώθηκαν επίσης ο αγγελιοφόρος του Μπιν Λάντεν, ο αδελφός του, ένας από τους γιους του Μπιν Λάντεν, καθώς και μία γυναίκα, την οποία, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, οι ένοικοι του σπιτιού χρησιμοποίησαν ως «ασπίδα».
Κανένας Αμερικανός δεν τραυματίστηκε και το μόνο σχόλιο που έγινε ήταν ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν αντιστάθηκε και δέχτηκε μία σφαίρα στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να σωριαστεί νεκρός.
ΤΑ ΝΕΑ
http://www.madata.gr/epikairotita/world/103928.html