Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής,
Φίλιππο Πετσάλνικο, απευθύνει ο ελληνικής καταγωγής ελβετός βουλευτής,
Ιωσήφ Ζησιάδης, μετά από δημοσίευμα που τον θέλει να καλείται από τη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις για καταγγελίες που έκανε στο
Mega, οι οποίες
έφτασαν στη Βουλή μέσω των κ.κ. Γιακουμάτου και Τζαβάρα.
Στην επιστολή που δημοσιεύει στη σελίδα του στο
Facebook, αναφέρει ότι πληροφορήθηκε διαβάζοντας δημοσίευμα του "Έθνους" στο Ίντερνετ, ότι καλείται να καταθέσει στη Βουλή αναφορικά με δηλώσεις που έκανε στην εκπομπή "Έρευνα" του
Π. Τσίμα.
"Για μία ακόμη φορά επιθυμώ να επαναλάβω πως κατέθεσα ερώτηση στην Βουλή της Ελβετίας για τη δίωξη της φορολογικής απάτης και την αναγκαιότητα να υπάρξει μια
διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
Η προσπάθειά μου στόχευε να υπερασπιστώ την Ελλάδα, που
λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως όλος ο Tύπος και ο πολιτικός κόσμος επισήμαινε τη συνέχιση της διαφυγής των καταθέσεων από την Ελλάδα στην Ελβετία.
Έμεινα έκπληκτος, δεν “τόλμησα” καν να λάβω το λόγο και να ανταπαντήσω στην Υπουργό Οικονομικών κυρία
Eveline Widmer-Schlumpf, όπως μου έδινε το δικαίωμα ο κανονισμός της Βουλής, όταν η απάντησή της (
Ιούνιος 2011) εγκαλούσε την Ελλάδα και συνεπώς τις κυβερνήσεις της, αφού από το 2005 η Ελβετία επιζητεί και δεν ανταποκρίνεται η Ελλάδα, για μια συμφωνία καταπολέμησης της φορολογικής απάτης.
Σας επισυνάπτω και τη σχετική απάντηση της Υπουργού Οικονομικών της Ελβετίας, όπως είναι καταγραμμένη στα επίσημα πρακτικά της ιστοσελίδας του Ελβετικού Κοινοβουλίου.
Μάλιστα η δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας κυρία Βασιλική Σιούτη με αναζήτησε και έδωσα συνέντευξη στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” (
17 Ιουλίου 2011), που έχει τον τίτλο «Η Ελβετία είναι πρόθυμη, η Ελλάδα δεν ζητά έρευνα για τα διαφυγόντα κεφάλαια».
Μετά τα ανωτέρω, εσείς Κύριε Πρόεδρε, αλλά και ο κάθε απλός πολίτης,
τι συμπεράσματα θα εξάγατε όταν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), από το 2005, δεν αναζήτησαν να συνάψουν μια συμφωνία καταπολέμησης της φορολογικής απάτης, όταν
οι επίσημες ελβετικές αρχές δηλώνουν πρόθυμες να συνεργαστούν σε θέματα φορολογικής απάτης;
Συνεπώς,
η ουσία του ζητήματος που θα έπρεπε να απασχολεί τον ελληνικό πολιτικό κόσμο δεν είναι αν κάποιος έχει στην κατοχή του τραπεζικά στοιχεία –τα οποία δεν μπορεί να έχει με νόμιμο τρόπο-, αλλά γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) από το 2005 δεν ανταποκρίνονται στη συνεργασία που προτείνουν οι ελβετικές αρχές για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης.
Ελπίζω και εύχομαι να μελετήσετε και να λάβατε σοβαρά υπόψη σας τις θέσεις της αρμόδιας Υπουργού Οικονομικών της Ελβετίας και έτσι να κατανοήσετε πως οι δικές μου σκέψεις, που εκφράστηκαν στην εκπομπή του κ. Π. Τσίμα, έχουν αρχή και τέλος την αποστομωτική απάντηση που δέχθηκα στο Ελβετικό Κοινοβούλιο.
Με εκτίμηση
Ιωσήφ Ζησιάδης".
http://www.nooz.gr
Χαμένοι... στο διαδίκτυο
Μία ολόκληρη εβδομάδα «χαλασμένου τηλεφώνου» χρειάστηκε για να καταφέρουν τελικά να επικοινωνήσουν ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος με τον ελληνικής καταγωγής βουλευτή του ελβετικού κοινοβουλίου κ. Ιωσήφ Ζησιάδη.
Η καταγγελία του κ. Ζησιάδη για «Έλληνες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που διατηρούν λογαριασμούς στην Ελβετία» είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο κοινοβούλιο με αποτέλεσμα ο κ. Πετσάλνικος να επιχειρήσει από τις αρχές της εβδομάδας να επικοινωνήσει με τον Ελβετό βουλευτή προκειμένου να τον ρωτήσει αν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν τις καταγγελίες του. Σε μία ολιγόλεπτη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες ο κ. Ζησιάδης είπε στον κ. Πετσάλνικο ότι «δεν θυμόταν ακριβώς τι είπε στη συνέντευξή του στο Mega» και επιφυλάχθηκε να επικοινωνήσει ξανά με τον πρόεδρο της Βουλής όταν δει το βίντεο που μεταδόθηκε στην τηλεόραση.
Ωστόσο σε επόμενη απόπειρα του κ. Πετσάλνικου να επικοινωνήσει με τον κ. Ζησιάδη, ο Ελβετός βουλευτής ήταν άφαντος. Δεν απαντούσε σε καμία κλήση στο κινητό του τηλέφωνο καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, παρά το γεγονός ότι η γραμματέας του προέδρου της Βουλής καλούσε στο κινητό του τηλέφωνο τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα. «Ανησυχήσαμε μήπως έπαθε κάτι», σχολίαζαν από το γραφείο του κ. Πετσάλνικου.
Την Παρασκευή το απόγευμα ο κ. Ζησιάδης τελικά εμφανίστηκε. Όχι στο τηλέφωνο… αλλά στο facebook! Ανήρτησε μία επιστολή, η οποία απευθυνόταν στον πρόεδρο της Βουλής στην οποία χαρακτηριστικά ανέφερε μεταξύ άλλων : «Κύριε πρόεδρε τι συμπεράσματα θα εξάγατε όταν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) από το 2005 δεν επιθυμούν να συνάψουν μια συμφωνία καταπολέμησης της φορολογικής απάτης, όταν οι επίσημες ελβετικές Αρχές δηλώνουν πρόθυμες να συνεργαστούν σε θέματα φορολογικής απάτης;».
Με καθυστέρηση μίας ώρας από τη δημοσίευση της επιστολής στο facebook και στο twitter, η επιστολή τελικά έφτασε και στο email του προέδρου της Βουλής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ζησιάδης έχει κληθεί και από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου των Πόθεν Έσχες, προκειμένου να καταθέσει ότι γνωρίζει για το ζήτημα. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν ο κ. Ζησιάδης σκοπεύει να ταξιδέψει στην Ελλάδα.
Ο κ. Ευάγγελος Αργύρης, πάντως, πρόεδρος της σχετικής Επιτροπής, διαμηνύει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, προκειμένου να βρεθεί ο κ. Ζησιάδης ενώπιον των βουλευτών.
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/12/blog-post_4168.html