Απίστευτο αλλά αληθινό: Από τις πολλές κυρώσεις που επέβαλαν οι Δυτικο-Ευρωπαίοι (η Ε.Ε.) στην Ρωσία λύγισαν οι ίδιοι αντί των Ρώσων και τώρα δεν θέλουν να επιβάλουν καινούργιες κυρώσεις –που επιθυμούν οι ΗΠΑ!!!!
500 ΕΚΑΤ. $ ΧΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Γιατί αρνείται η Ε.Ε. να επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία: Αβάσταχτο το κόστος σε ενέργεια και βιομηχανία
Έκδηλη είναι η ανησυχία οικονομικών αναλυτών αλλά οικονομικών επιτελείων πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων της Ε.Ε. από τα πολύ μεγάλο κόστος ενδεχόμενων νέων κυρώσεων που μπορεί να επιβληθούν στην Ρωσία, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα της πτήσης ΜΗ17.
Πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν ότι οι κυρώσεις μπορεί να εξελιχθούν κυριολεκτικά σε «μπούμερανγκ» σε κρίσιμους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς, όπως η ενέργεια.
Στην ίδια ενδεχομένως και χειρότερη θέση η Ελλάδα όπου παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν ότι η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ε.Ε. και Ρωσίας, θα πλήξει κύρια και καίρια τον τουρισμό.
Ήδη, τουριστικοί παράγοντες μιλούν για ακυρώσεις από την πλευρά των Ρώσων τουριστών, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Α. Ανδρεάδης, εκτίμησε ότι εάν υπάρξουν νέες κυρώσεις, ο αριθμός των τουριστών θα περιοριστεί φέτος στο 1 εκατ. από 1,35 εκατ. τουριστών που ήρθαν το 2013.
Δεδομένου ότι η πρόβλεψη για φέτος ήταν 1.500.000 τουρίστες από τη Ρωσία με τον αριθμό αυτό όμως να κυμαίνεται τελικά στο 1 εκατ. σημαίνει πως οι απώλειες για τον τουριστικό κλάδο αλλά και την ελληνική οικονομία γενικότερα θα είναι της τάξης των 500 εκατ. $ δεδομένου ότι η μέση μέση κατά κεφαλή δαπάνη για κάθε Ρώσο τουρίστα κατά την διαμονή του στην Ελλάδα ανέρχεται στα 1000 $ τουλάχιστον.
Η μείωση αυτή των αφίξεων Ρώσων τουριστών στη χώρα οφείλεται σε πολλούς λόγους αλλά οι κυριότεροι είναι οι περιορισμοί στη χορήγηση βίζας, αλλά και το γενικότερα αρνητικά κλίμα στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις εξαιτίας της επιλογής της ελληνικής κυβέρνησης να συνταυτιστεί ουσιαστικά με το καθεστώς του Κιέβου μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ε. Βενιζέλου ο οποίος έσπευσε στο Κίεβο μεσούσης της κρίσης εναγκαλιζόμενος με τους πραξικοπηματίες.
Νέες κυρώσεις, θα μπορούσαν να επηρεάσουν επίσης και ολόκληρους τομείς της βιομηχανίας.
Αυτές, ενδέχεται να αφορούν στην πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, στον περιορισμό στις κινήσεις κεφαλαίων, στα λεγόμενα αγαθά διπλής χρήσης -στρατιωτικής και πολιτικής- και στον τομέα της ενέργειας, δηλαδή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Η «έσχατη λύση για τη Δύση», σύμφωνα με δηλώσεις του Robert Burgess της Deutsche Bank στο CNBC, θα είναι οι ενεργειακοί περιορισμοί στην διαπραγμάτευση με τη Ρωσία, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει σοβαρά το κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Το κόστος των κυρώσεων που επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας υφίσταται ήδη η Γερμανία και ειδικότερα η βιομηχανία της.
Σύμφωνα με αναλύσεις του γερμανικού Τύπου, κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ηγέτες υπερέβησαν το «ψυχολογικό εμπόδιο» που λέγεται «κυρώσεις σε βάρος συγκεκριμένων Ρώσων», αλλά και «περιορισμοί στην συνεργασία με συγκεκριμένες ρωσικές επιχειρήσεις», οι οποίες θεωρείται ότι συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία.
Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες δεν επιτρέπεται πλέον να χορηγούν δάνεια σε ρωσικές εταιρείες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ βρίσκονται η πετρελαϊκή Rosneft, η εταιρεία φυσικού αερίου Novatek, η Gazprombank αλλά και η Kalashnikov.
Επιπρόσθετα τιμή του ευρώ βρέθηκε νωρίτερα να διαπραγματεύεται κάτω από 1,3471 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς οι φόβοι για τις οικονομικές επιπτώσεις από το ενδεχόμενοι νέων κυρώσεων στη Ρωσία πληθαίνουν.
Ωστόσο η απόφαση της Γαλλίας να προχωρήσει στην πώληση των σκαφών αμφίβιων επιχειρήσεων Mistral στη Μόσχα, βάσει συμφωνίας που υπεγράφη το 2011, δείχνει ότι κάποιες χώρες ακολουθούν διαφορετική πολιτική απέναντι στη Μόσχα, πολιτική αποκλιμάκωσης και εξισορρόπησης λωστε το δυσμενές αυτό οικονομικό κλίμα να μην καταλήξει σε ανοικτό οικονομικό πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειεες.
Το επόμενο πλήγμα σε βάρος των ρωσικών επιχειρήσεων μπορεί να γίνει μόνο από τους αρχηγούς των χωρών. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα βρεθούν την Πέμπτη για να συζητήσουν επί συγκεκριμένης λίστας πιθανών κυρώσεων, με απόλυτα ανοικτό το ενδεχόμενο να μην καταλήξουν σε λύση εξαιτίας των επιπτώσεων που όλοι φοβούνται πως θα έχουν για την Ε.Ε.
Η ΕΕ θα μπορούσε εύκολα να καταλήξει να κάνει στον εαυτό της τεράστια οικονομική ζημία, σε περίπτωση που η Ρωσία απαντήσει με κλείσιμο των ροών φυσικού αερίου.
Η Ρωσία είναι ένας πολύ σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου, αν και πρόκειται για πιο ρευστή αγορά όπου δεν είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις.
Όμως σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης παίζει και ο ρωσικός εφοδιασμός για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, που θα μπορέσει να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση αφού αποτελεί μία από τις βασικές πηγές ηλεκτρισμού της ΕΕ.
Οι Ρώσοι είναι οι κύριοι προμηθευτές της πρώτης ύλης για το πυρηνικό καύσιμο, του ουρανίου. Παρόλο που υπάρχει διεθνής αγορά για το ουράνιο, η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 18% των προμηθειών της ΕΕ (μετά το Καζακστάν και τον Καναδά).
Επιπλέον, το 30% της επεξεργασίας και του εμπλουτισμού του ουρανίου για να γίνει κατάλληλο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται από ρωσικές εταιρείες.
Σε αυτά προστίθεται και το γεγονός ότι η ΕΕ διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό πυρηνικών αντιδραστήρων ρωσικής κατασκευής - 18 στο σύνολο.
Μπορεί κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, να προχωρούν στην ολική απεξάρτησή τους από την πυρηνική ενέργεια, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι το 1/5 της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα προέρχεται από πυρηνική ενέργεια τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://eleftheriskepsii.blogspot.gr/2014/07/blog-post_98.html