Πολιτική είναι η ιπποδρομία Δουρείων Ίππων.
Stanislaw Jerzy Lec, Πολωνός γνωμικογράφος
Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Πολιτική αναλύτρια-δημοσιογράφος
Τα μπάνια του λαού τελειώσαν, το καλοκαίρι έδωσε τη θέση του στο φθινόπωρο και ο Έλληνας επέστρεψε, όσοι τουλάχιστον κατάφεραν να κάνουν έστω και λίγες ημέρες διακοπές,με μια γλυκόπικρη αίσθηση στα χείλη.
Ο ΕΝΦΙΑ, όπως αρέσκεται η κυβέρνηση να αποκαλεί το χαράτσι, παρά το κομφούζιο που δημιουργήθηκε, νομιμοποιήθηκε, τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων έχουν καταφθάσει την ώρα που η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό και το κλίμα στη κοινωνία επιδεινώνεται, με τις πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτέμβρη να φαντάζουν εφιάλτης για το Μέγαρο Μαξίμου.
Παρά τη φαινομενική ηρεμία, η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τη συνέχεια, καθώς εκτός από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, έχει να αντιμετωπίσει και το δύσκολο εμπόδιο του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας. Ένα εμπόδιο που απασχόλησε τους συμβούλους στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στα βουλευτικά γραφεία τα τηλέφωνα χτυπούσαν διαρκώς παρά την καλοκαιρινή ραστώνη προκειμένου να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών που θα επιτρέψει σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουν ανενόχλητοι τη κυβερνητική τους θητεία, ενώ παράλληλα θα δώσει και τη δυνατότητα στους υπόλοιπους βουλευτές να μείνουν στα βουλευτικά έδρανα, καθώς αρκετοί - κυρίως αυτοί της ΔΗΜΑΡ - ανησυχούν για την επόμενη ημέρα και για το βουλευτικό τους μέλλον,έχοντας ως δεδομένο τα ποσοστά των κομμάτων στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Παράλληλα, και ενώ μέχρι στιγμής ο μαγικός αριθμός δείχνει 173 βουλευτές, συζητήσεις γίνονται για τη δημιουργία μιας κεντροδεξιάς Ελιάς που θα αναλάβει να καλύψει τα κενά και να συσπειρώσει τους απογοητευμένους γαλάζιους ψηφοφόρους εν όψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Ήδη, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης ετοιμάζεται να επιστρέψει στη γαλάζια πολυκατοικία και αρκετοί,μάλιστα, μιλούν και για υπουργοποίηση του-αναφερόμαστε στις φήμες που τον θέλουν ως υποψήφιο για τη θέση του υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Φήμες που έχουν ξεσηκώσει και αντιδράσεις μέσα στη ΝΔ, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι στη Συγγρού που αντιδρούν στις όποιες προσχωρήσεις, ειδικά από το γαλάζιο παρελθόν.
Ως επιχείρημα προβάλλουν ότι δεν μπορεί το πολιτικό παζάρι να καθορίζει το ποιος θα έρθει.
Την ίδια ώρα, η δικομματική κυβέρνηση, που αριθμεί 155 βουλευτές, καλείται να αντιμετωπίσει και το δύσκολο εμπόδιο του ελέγχου της Ελληνικής οικονομίας με τον ερχομό της τρόικας στην Αθήνα, κάπου στα μέσα του Σεπτέμβρη. Έλεγχος που αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο αρχές Οκτώβρη, ενώ στο τέλος του ίδιου μήνα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Τα αποτελέσματα των παραπάνω θα κρίνουν και το μέλλον της πορείας του Ελληνικού προγράμματος καθώς και το αν θα υπάρξει νέο δάνειο ή όχι, κάτι που επιθυμεί η δικομματική και δεν έχουν αποκλείσει οι Ευρωπαίοι εταίροι ενώ το ΔΝΤ παραμένει ακόμη σκεπτικό.
Ο λόγος που οι δανειστές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού παραμένουν σκεπτικοί και ιδιαίτερα επιφυλακτικοί δεν είναι άλλος από την εκλογολογία που επικρατεί στα πολιτικά και δημοσιογραφικά πηγαδάκια.Εκλογολογία που μιλά για εκλογές αρχές Νοέμβρη ή αρχές Φεβρουαρίου. Εκλογές που δεν επιθυμεί το ΔΝΤ και προσπαθεί με πιέσεις στο κυβερνητικό σχήμα να τις εξορκίσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μόνιμη αντιπροσωπία του ΔΝΤ στη χώρα μας, από τις αρχές του καλοκαιριού είχε φτιάξει τα προφίλ όλων των βουλευτών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνους τους 25 που υπολείπονται του μαγικού αριθμού 180.
Με βάση αυτές τις πληροφορίες, λέγεται, ότι κινήθηκε το Μέγαρο Μαξίμου για να προσεγγίσει τους υποψήφιους ενώ ταυτόχρονα, και πριν ακόμη λήξει το καλοκαίρι, ξεκίνησε το παιχνίδι της ονοματολογίας με ''τυχαίες'' δήθεν διαρροές στα ΜΜΕ.
Τα ονόματα πολλά. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Φώτης Κουβέλης, Κώστας Καραμανλής, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Αλέκος Αλαβάνος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Νικηφόρος Διαμαντούρος, Παναγιώτης Πικραμμένος, Μαρία Δαμανάκη με επικρατέστερη υποψηφιότητα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, αυτή του Φώτη Κουβέλη. Μια υποψηφιότητα που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και ιδιαίτερα μέσα στη ΔΗΜΑΡ που δε γνωρίζουν πως θα αντιδράσουν ενώ αναμένουν και το συνέδριο του κόμματος στις 2 του Οκτώβρη.
Φώτης Κουβέλης που φαίνεται να κρατάει το ρόλο που είχε κρατήσει τόσο καιρό η Ντόρα Μπακογιάννη στο άλλο παιχνίδι της ονοματολογίας, αυτό του Ευρωπαίου Επιτρόπου. Η Ντόρα φαινόταν ως η απόλυτη υποψήφια, το όνομά της είχε πέσει στο τραπέζι από την πρώτη στιγμή για να προταθεί στο παρά ένα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Πληροφορίες λένε ότι κάτι ανάλογο γίνεται και στην περίπτωση της προεδρολογίας ενώ και νέο όνομα πέφτει από τη κυβέρνηση στο τραπέζι ( όπως μάθαμε από το Βήμα) αυτό της Μαρίας Δαμανάκη.
Φαίνεται πως το κυβερνητικό επιτελείο ελέγχει ποιους μπορεί να κάψει και ποιους όχι, χρησιμοποιώντας ονόματα από την ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς με το ΣΥΡΙΖΑ να ψάχνει, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, υποψήφιο από τον χώρο της κεντροδεξιάς, αν και όλα θα κριθούν μετά το τέλος του ελέγχου από τους δανειστές.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο,πίσω από την ονοματολογία αλλά και σε απόλυτη συνάρτηση με αυτήν, σε περίπτωση που προκληθούν εκλογές, έχει ενδιαφέρον το παιχνίδι του κόμματος μπαλαντέρ. Εννοούμε, φυσικά, το κόμμα εκείνο που θα κληθεί να συνδράμει στη κυβερνητική πλειοψηφία καθώς όλα δείχνουν πως η εποχή των αυτοδύναμων κυβερνήσεων έχει περάσει προ πολλού. Η ΔΗΜΑΡ μετά τα τελευταία απογοητευτικά ποσοστά έχει χάσει το ρόλο αυτό και το ΠΑΣΟΚ από μόνο του δεν αρκεί για να στηρίξει την όποια κυβέρνηση θα μπορούσε να προκύψει. Οι ΑΝ.ΕΛ μοιάζουν διαιρεμένοι και αρκετοί προβλέπουν πως θα έχουν την τύχη της ΔΗΜΑΡ, ενώ το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη φαίνεται πως δημιουργήθηκε για να αναλάβει το ρόλο του Τζόκερ που θα δώσει τη λύση στο πολιτικό παιχνίδι. Μια λύση που ψαλιδίζει τα όνειρα που έκανε τόσο καιρό ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Όνειρα που θα τον μετέτρεπαν στον Γκένσερ της εγχώριας πολιτικής σκηνής.
Όνειρα και σχέδια κάνουν και στη Κουμουνδούρου καθώς ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Ήδη, λέγεται, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει συναντήσεις με εκδότη εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας με τον οποίον ήρθαν κοντά έπειτα από παρέμβαση τρίτου προσώπου και συζήτησαν για όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμη και για το ενδεχόμενο να μην προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογές στη δεδομένη χρονική στιγμή αλλά να περιμένει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την τρόικα και να έχουν κλείσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα ( χρέος, νέο πακέτο, εφαρμογή προγράμματος).
Ταυτόχρονα,πληροφορίες θέλουν όλη αυτή η ονοματολογία και εκλογολογία να γίνεται μόνο και μόνο για να ρίξει καπνό στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό και να ξορκίσει κατ΄ουσίαν τις εκλογές, αποσυντονίζοντας παράλληλα τη χώρα, που αποτελεί γεωπολιτικό σταυροδρόμι, από τα σοβαρά και ουσιαστικά προβλήματα.
Την ώρα που το ενεργειακό παιχνίδι δείχνει να οδηγείται σε παράταση με ΗΠΑ και Ρωσία σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο και ενώ το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει ανενόχλητο την επέλαση του στη Μέση Ανατολή, όπου το αίμα ρέει άφθονο και ετοιμάζονται αλλαγές στη δυναμική της περιοχής με την επικείμενη αναγνώριση του Κουρδιστάν, στην Ελλάδα μετράμε βουλευτικά κουκιά και ασχολούμαστε με την ονοματολογία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου