Μια απόπειρα χρονολόγησης των Ομηρικών Επικών, η πιο ακριβής, συγκρίνει τα φυσικά φαινόμενα που περιγράφονται στα έπη με τα αστρονομικά φαινόμενα και επαληθεύει την ιστορική αλήθεια της αφήγησης. Το αποτέλεσμα είναι απόδειξη των ακριβών ημερομηνιών για τα γεγονότα που καταγράφονται στα έπη.
«Πιστεύουμε ότι ο μύθος περιστρέφεται γύρω από πραγματικά γεγονότα», λέει η Παναγιώτα Πρέκα-Παπαδήμα, καθηγήτρια αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Αυτή και μια ομάδα που έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά πιστεύουν ότι ορισμένα από τα γεγονότα που περιγράφηκαν, πράγματι έλαβαν χώρα και αποδεικνύουν ότι τα φυσικά φαινόμενα που αναφέρονται, αντιστοιχούν στον χρόνο της αφήγησής τους.
"Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη στις 25 Οκτωβρίου 1207 π.Χ", έγραψαν. "Πέντε ημέρες αργότερα, υπήρξε μια έκλειψη 75% που κάλυψε το Ιόνιο Πέλαγος και στη συνέχεια συνέβη η δολοφονία των μνηστήρων", λέει η κα Παπαδήμα.
Η έκλειψη, καθώς και ορισμένα από τα αναφερόμενα γεγονότα, έχουν επαληθευτεί από χάρτες της NASA που περιγράφουν φυσικά φαινόμενα από το 4500 π.Χ. έως το 10.000 μ.Χ.
"Από το 1300 π.Χ. έως το 1130 π.Χ., τα χρόνια που τα δύο έπη έχουν τεθεί, υπήρχαν 14 ηλιακές εκλείψεις. Μόνο πέντε ήταν ορατές στο Ιόνιο Πέλαγος και δύο από αυτές είχαν έκλειψη 2%, οπότε δεν ήταν δυνατόν να παρατηρηθεί «Ένα άλλο συνέβη με τη δύση του ήλιου, οπότε ενδιαφερόμαστε μόνο για δύο», εξήγησε η κα Παπαδήμα.
Μια συνολική ηλιακή έκλειψη σημειώθηκε το 1143, πολύ κοντά στη ρύθμιση των μυκηναϊκών κέντρων, και ως εκ τούτου αποκλείστηκε από τους επιστήμονες. Το δεύτερο, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1207, από τις δυόμισι έως τις δύο το απόγευμα έως τις πέντε το απόγευμα και πιστεύεται ότι αντικατοπτρίζεται στην Οδύσσεια. Στο Ραψωδία Υ, λίγο πριν από τη δολοφονία, ο Όμηρος περιγράφει τον Θεοκλήμνιο λέγοντας στους μνηστήρες:
"... και ο ήλιος είχε φύγει από τον ουρανό, και ένα έντονο σκοτάδι εξαπλώθηκε παντού!".
"Αυτή είναι μια περιγραφή της έκλειψης που κάλυψε τα 3/4 του δίσκου του ήλιου", λέει η κυρία Παπαδήμα. "Η ημερομηνία της έκλειψης, 30 Οκτωβρίου 1207 π.Χ., συμφωνεί απόλυτα με τις ομηρικές περιγραφές του καιρού, της φθινοπωρινής ζωής στη χώρα και το μεσημέρι της δολοφονίας των μνηστήρων", δήλωσε η κα Παπαδήμα.
Η ομάδα που ερευνά τα έπη αποτελείται από καθηγητές Σ. Παπαμαρινόπουλο, Π. Πρέκα-Παπαδήμα, επίκουρο καθηγητή αστροφυσικής και ερευνητές Π. Αντωνόπουλο, φυσικό και ερασιτέχνη αστρονόμο, Π. Μητρόπετρο, φιλόλογο και εκπαιδευτικό. Φιλόλογος και αρχαιολόγος, Α. Τσιρώνης, επίσης φιλόλογος-αρχαιολόγος και Γ. Σαραντίτης, συγγραφέας ηλεκτρολόγος μηχανικός.
«Υπάρχει ένας ιστορικός πυρήνας του μύθου».
Το ενοχλητικό ερώτημα είναι αν τα γεγονότα που περιγράφονται στα έπη είναι μεταφορικά ή κυριολεκτικά. Η απάντηση για την κα Preka-Papadima δίνεται από τον Πλούταρχο, ο οποίος δηλώνει στην Αρχαία Ελλάδα ότι η Φυσική Επιστήμη, η Θεολογία και η Μυθολογία είναι πανομοιότυπα. "Το φαινόμενο στην Οδύσσεια δημιουργείται από την Αθηνά και την Ιλιάδα από τον Απόλλωνα." Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας ιστορικός πυρήνας του μύθου ", είπε.
Ο Όμηρος αναφέρει επίσης την εμφάνιση ενός ντους με πεφταστέρια.
Κοιτάζοντας χάρτες από τη NASA, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπήρχε πράγματι βροχή ανερχόμενων αστεριών στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα που ο Τηλέμαχος επέστρεψε από το ταξίδι στην Πύλο και τη Σπάρτη.
ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ: https://www.greecehighdefinition.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου