Δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της ανθρωπότητας έκανε ο Τζορτζ μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Independent, υποστήριξε πως θα χρειάζεται συνεχόμενος εμβολιασμός του πληθυσμού, κάθε χρόνο, ενώ δήλωσε πως η πραγματικότητα που θα ζούμε θα είναι διαφορετική με την πανδημία.
Ερωτηθείς κατά πόσον η πανδημία του κορωνοϊού θα αλλάξει το πρόσωπο του καπιταλισμού ο Σόρος παραδέχθηκε ότι όλα είναι υπό εξέταση: «Δεν θα επιστρέψουμε ξανά εκεί που ήμασταν, όταν ξεκίνησε η πανδημία. Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά είναι και το μόνο που είναι βέβαιο. Όλα τα άλλα είναι υπό εξέταση. Δεν νομίζω ότι γνωρίζει κανείς πώς θα μετεξελιχθεί ο καπιταλισμός»
Επιπλέον o δισεκατομμυριούχος επενδυτής εξέφρασε αμφιβολίες για την ικανότητα της ΕΕ -μιας «ατελούς ένωσης», όπως την αποκάλεσε – να επιβιώσει χαρακτηρίζοντας πηγή ανησυχίας την πρόσφατη απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να δώσει προθεσμία τριών μηνών στην ΕΚΤ για να αιτιολογήσει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, αμφισβητώντας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
«Ανησυχώ ιδιαίτερα για την επιβίωση της ΕΕ επειδή είναι μια ατελής ένωση», που την καθιστά «πιο ευάλωτη» από τις ΗΠΑ «όχι μόνον επειδή είναι μια ατελής ένωση, αλλά επειδή βασίζεται στο κράτος Δικαίου. Κι οι τροχοί της Δικαιοσύνης κινούνται πολύ αργά, την ώρα που απειλές όπως ο κορωνοϊός της Covid-19 κινούνται πολύ γρήγορα. Κι αυτό δημιουργεί ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση», υποστήριξε ο 89χρονος Σόρος.
Κι εξήγησε στη συνέχεια τους λόγους για τους οποίους παίρνει «πολύ σοβαρά» την απόφαση- βόμβα του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, που φέρνει τη χώρα σε τροχιά αντιπαράθεσης με την Κομισιόν , έστω κι αν η Άνγκελα Μέρκελ θεωρεί «επιλύσιμο» το θέμα.
Όπως είπε ο Σόρος η απόφαση αυτή μπορεί «να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεσμό που εδράζεται στο κράτος δικαίου», επειδή «την έλαβε το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, ο πλέον αξιοσέβαστος θεσμός στη Γερμανία».
Στην ίδια συνέντευξη ο Τζορτζ Σόρος υποστήριξε ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη κι ότι απειλεί την επιβίωση του ίδιου μας του πολιτισμού. «Είχαμε πανδημίες λοιμωδών νοσημάτων από εκείνη της βουβωνικής πανώλης. Ήταν πολύ συχνές τον 19ο αιώνα και μετά είχαμε την Ισπανική Γρίπη στα τέλη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που εξελίχθηκε σε τρία κύματα με το δεύτερο να είναι και το φονικότερο. Πέθαναν εκατομμύρια άνθρωποι. Είχαμε κι άλλες σοβαρές επιδημίες, όπως εκείνη της γρίπης των χοίρων πριν από μια δεκαετία.
Προκαλεί κατάπληξη ως εκ τούτου πόσο απροετοίμαστες ήταν οι χώρες για κάτι τέτοιο (…) Μαθαίνουμε πολύ γρήγορα και τώρα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τον ιό απ’ όσα ξέραμε όταν πρωτοεμφανίστηκε, αλλά πυροβολούμε εναντίον ενός κινούμενου στόχου επειδή ο ιός αλλάζει γρήγορα.
Θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα για την ανάπτυξη εμβολίου. Κι ακόμη κι όταν θα έχουμε αναπτύξει εμβόλιο, θα πρέπει να μάθουμε πως να το αναπροσαρμόζουμε κάθε χρόνο γιατί ο ιός πιθανότητα θα μεταλλάσσεται. Είναι αυτό που κάνουμε κάθε χρόνο και με το εμβόλιο της γρίπης», είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου