Συντηρητικές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις, σε χώρες του πλούσιου Βορρά ή του φτωχότερου Νότου, επιδοτούν πλήρως από το 70% μέχρι το 100% του μισθού
Αποκαρδιωτική η σύγκριση του επιδόματος των 800 ευρώ για ενάμιση μήνα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση με τα μέτρα στήριξης των πληττόμενων εργαζόμενων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς συντηρητικές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις, σε χώρες του πλούσιου Βορρά ή του φτωχότερου Νότου, επιδοτούν πλήρως από το 70% μέχρι το 100% του μισθού.
Την ώρα που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις, και όχι μόνο οι κεντροαριστερές, λαμβάνουν οριζόντια μέτρα για να διατηρήσουν ζωντανές τις συμβάσεις εργασίας και την έννοια του μισθού, αξιοποιώντας τη χαλάρωση των περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας, στη χώρα μας οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και οι επιχειρήσεις βρίσκονται πάλι στο έλεος των επιδομάτων.
Αντί της απευθείας χρηματοδότησης του μισθολογικού κόστους, μέσα από τα νέα χαλαρά δημοσιονομικά περιθώρια, όπως κάνουν αρκετές κυβερνήσεις, στην Ελλάδα επελέγη και πάλι η κατάτμηση των ενισχύσεων σε μικρές ή μεγαλύτερες παροχές, εξαιρέσεις και απαλλαγές που, αν και ανακουφίζουν βραχυπρόθεσμα, δεν αποτρέπουν την κατάρρευση των συμβάσεων εργασίας και μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία.
Κεντρική θέση έχει το επίδομα της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ για τις συμβάσεις εργασίας που τίθενται σε αναστολή, υποκαθιστώντας τη μισθοδοσία για περίπου ενάμιση μήνα. Το Π.Σ. «Εργάνη» πολιορκείται ήδη από τους εργοδότες που οφείλουν να κάνουν πρώτοι και μέχρι τις 31 Μαρτίου τη σχετική δήλωση.
Οι εργαζόμενοι αναμένουν το άνοιγμα της δεύτερης πλατφόρμας από την 1η Απριλίου, ενώ σε πλήρη κινητικότητα βρίσκονται για άλλη μια φορά λογιστές και εργατολόγοι προκειμένου να διαχειριστούν και πάλι ένα πλήθος πληροφοριών και γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Στον πίνακα που παραθέτουμε καταγράφονται τα βασικά μέτρα σε 11 ευρωπαϊκές χώρες για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους.
Αντί της βραχυπρόθεσμης επιδοματικής λύσης που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μακρόν αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με κρατικούς πόρους για 2 μήνες το 100% του μισθού. Στην Πορτογαλία η δημόσια αναπλήρωση φτάνει στο 75%, στη Σουηδία στο 95%.
Στη Δανία, χώρα που κινητοποιήθηκε πολύ νωρίς για να διασώσει τον ιστό των εργασιακών σχέσεων, το κράτος καταβάλλει το 75% του μισθολογικού κόστους (μέχρι τα 2.300 ευρώ περίπου / 23.000 κορόνες), με την προϋπόθεση οι επιχειρήσεις να συμπληρώσουν το υπόλοιπο 25%. Ανάλογα μέτρα συγκράτησης των μισθών λαμβάνει και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, καλύπτοντας το 70% του μισθολογικού κόστους, για ποσό έως 3.200 ευρώ και για 3 μήνες.
Επιδότηση μισθού
Στη Γερμανία θα επιδοτηθεί έως το 67% του καθαρού μισθού των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή έχουν θέσει το προσωπικό τους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενώ το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, η IGMetall, εξασφάλισε κάλυψη του 80% του μισθού (60% από το κράτος και 20% από τους εργοδότες).
Είναι αξιοσημείωτο ότι στη Γερμανία η μετατροπή των συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.
Εντυπωσιακό ακούγεται και το μέτρο που προωθείται στην Ολλανδία με την κάλυψη έως 90% της μισθολογικής δαπάνης για κάθε τύπο απασχόλησης μέσα από το σχήμα Επείγουσας Στήριξης για την Απασχόληση.
ΓΣΕΕ
Κατά της μερικής απασχόλησης η ΓΣΕΕ
Η μετακίνηση του συνόλου των εργαζομένων μιας επιχείρησης σε μερική απασχόληση (απασχόληση για 2 εβδομάδες τον μήνα) με μονομερή απόφαση του εργοδότη ήταν και για τη ΓΣΕΕ η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των ρυθμίσεων που έχουν οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων και του δικαίου των συμβάσεων εργασίας.
Με ανακοίνωσή της εκφράζει την «κατηγορηματική της αντίθεση στην κυβερνητική ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες για διάστημα έξι μηνών να απασχολούν το 50% των εργαζομένων για δύο εβδομάδες τον μήνα, καταβάλλοντας φυσικά τον μισό μισθό».
«Παρότι η ισχύς των κυβερνητικών μέτρων, λόγω και της έκτακτης περιόδου που διανύουμε, προσδιορίζεται για έναν με ενάμιση μήνα και δίνεται παράταση αν χρειαστεί, η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει εξάμηνη διάρκεια, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μακροχρόνια ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και σε μισθούς πείνας. Απαιτούμε από το υπουργείο Εργασίας να αποσύρει εδώ και τώρα τη συγκεκριμένη ρύθμιση» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της τριτοβάθμιας οργάνωσης.
Κι ενώ οι νομικοί του συνδικάτου που διαχειρίζονται την επικοινωνία με τους εργαζόμενους (kepea@kepea.gr) δεν προλαβαίνουν να απαντούν σε καταγγελίες, προβληματισμό προκαλεί και η διάκριση των προληπτικών μέτρων ανάμεσα στους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Είναι ενδεικτικό ότι είτε από παράλειψη είτε από αντίσταση των εργοδοτών, στις ρυθμίσεις του υπουργείου δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη ειδικής άδειας για τους εργαζόμενους γονείς των οποίων τα παιδιά δεν είναι γραμμένα σε νηπιακούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς – ρύθμιση η οποία προβλέπεται στα τελευταία μέτρα του υπ. Δημόσιας Διοίκησης για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.
Της Χριστίνας Κοψίνη, Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου