Μεγάλη αποκάλυψη του pagenews.gr για τη δράση δικηγόρου ο οποίος εμπλέκεται στο μεγάλο κύκλωμα που προμήθευε παράνομες γνωματεύσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες για να πάρουν άσυλο.
Με την ιδιότητα του προέδρου ΜΚΟ μπαινόβγαινε στο hot spot προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, εμφανιζόταν ως νομικός εκπρόσωπος σε άλλη ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στο προσφυγικό και παράλληλα, όπως κατηγορείται από την ελληνική αστυνομία, συμμετείχε σε εγκληματικό δίκτυο που προμήθευε αλλοδαπούς με ψευδείς γνωματεύσεις περί… μετατραυματικού στρες.
Ο λόγος για το δικηγόρο που εμπλέκεται στο μεγάλο κύκλωμα που εξάρθρωσαν οι αρχές στη Μυτιλήνη.
Στο φωτογραφικό ντοκουμέντο που αποκαλύπτει το pagenews, εμφανίζεται ο δικηγόρος μαζί με άλλα μέλη της ΜΚΟ, στην οποία είναι πρόεδρος, να επισκέπτονται τον καταυλισμό των προσφύγων προκειμένου να δώσουν ρούχα και τρόφιμα. «Τα μάτια δάκρυσαν, το στομάχι σφήχτικε, η ψυχή αγανάκτησε και η λογική σκέφτηκε. Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά; Πολλά! Αρκεί να σκύψουμε με πραγματικό ενδιαφέρον και διάθεση για προσφορά» ήταν το μήνυμα που έστειλαν τα μέλη της ΜΚΟ σε μια από τις επισκέψεις τους.
Όπως όμως φαίνεται, ο δικηγόρος δεν περιοριζόταν στη φιλανθρωπική του δράση. Κατηγορείται από την αστυνομία ότι ήταν μέλος του εγκληματικού δικτύου που έναντι αδράς αμοιβής προμήθευε παράνομα αιτούντες άσυλο με γνωματεύσεις μετατραυματικού στρες για να χαρακτηριστούν ως «ευάλωτα πρόσωπα».
Με τον τρόπο αυτό οι αιτούντες άσυλο χαρακτηρίζονταν από την υπηρεσία ασύλου ως «ευάλωτα πρόσωπα» και τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους, απολάμβαναν επιπλέον δικαιωμάτων προστασίας και συνδρομής. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου έχει ταυτοποιήσει 538 περιπτώσεις, για κάθε μία από τις οποίες οι εμπλεκόμενοι λάμβαναν ποσά από 550 έως 950 ευρώ.
Και νομικός εκπρόσωπος σε άλλη ΜΚΟ
Εκτός από πρόεδρος σε ΜΚΟ, ο δικηγόρος εμφανίζεται να είναι και νομικός εκπρόσωπος σε άλλη, που επίσης δραστηριοποιείται στο προσφυγικό. «Με την ιδιότητα του δικηγόρου αυτής (σ.σ. της ΜΚΟ)» τον Απρίλιο του 2018 εκδίδει ανακοίνωση για να απαντήσει σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο μια ΜΚΟ αποφάσισε να ακυρώσει τα σχέδιά της για την ενοικίαση χώρου προκειμένου να δημιουργήσει κέντρο ψυχαγωγίας και άθλησης των αλλοδαπών, μετά τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.
Ο δικηγόρος, για λογαριασμό της ΜΚΟ, διαψεύδει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, σημειώνοντας ότι η μίσθωση του ακινήτου παραμένει νόμιμη και ενεργή, ενώ καταγγέλλει ότι καθημερινά έξω από το μισθωμένο ακίνητο εμφανίζονται άγνωστοι που φωνάζουν, πως δεν θα επιτρέψει η τοπική κοινωνία τη λειτουργία του κέντρου.
Κατήγγειλε αστυνομικούς ότι δεν τον άφηναν να συναντήσει πρόσφυγες-«πελάτες» του
Τον Απρίλιο του 2016 γνωστός δημοσιογράφος του εξωτερικού δημοσίευσε στο twitter την επιστολή ενός Έλληνα δικηγόρου, που κατήγγειλε αστυνομικούς, ότι του δημιουργούν προβλήματα κάθε φορά που προσπαθεί να συναντήσει τους πρόσφυγες-μετανάστες που ζητούν τη νομική του βοήθεια.
«Στις 13-04-2016 επισκέφθηκα ξανά το στρατόπεδο της Μόρια για να συναντήσω έναν Αφγανό δημοσιογράφο που είναι πρόσφυγας, ένα ζευγάρι Κούρδων προσφύγων και τον Αφγανό που είχα συναντήσει την προηγούμενη Κυριακή. Στην κεντρική είσοδο ξανά οι αστυνομικοί υποκρίθηκαν ότι οι οδηγίες που είχαν ήταν οι δικηγόροι να συναντούν τους πελάτες τους στην κύρια είσοδο (και φυσικά παρουσία όλων αυτών των αστυνομικών)… Εξηγώντας ότι οι «πελάτες» μου βρίσκονται υπό κράτηση και ότι αυτή θα ήταν η πρώτη φορά που θα τους συναντούσα, άρχισαν να με στέλνουν από γραφείο σε γραφείο.
Μετά από περισσότερο από μια ώρα ήταν τελείως αδύνατο να συναντήσω αυτούς που ζήτησαν νομική βοήθεια γιατί προφανώς είχαν καταχωρηθεί λανθασμένα (ανορθόγραφα) στον υπολογιστή, ένα πρόβλημα το οποίο έχω συναντήσει τουλάχιστον δέκα φορές τις τελευταίες μέρες» σημείωνε ο δικηγόρος στην επιστολή. Πρόκειται για το δικηγόρο που κατηγορείται σήμερα για συμμετοχή στο εγκληματικό δίκτυο με τις γνωματεύσεις «μετατραυματικού στρες».
Και ψυχολόγος στο κύκλωμα
Για την εμπλοκή τους στο εγκληματικό δίκτυο, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά πέντε άτομα, τέσσερις Έλληνες και ένας αλλοδαπός που είχε το ρόλο του διερμηνέα, ενώ συνελήφθησαν οι τρεις εξ αυτών.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και μια ψυχολόγος, η οποία υπέγραφε καταχρηστικά τις γνωματεύσεις, χωρίς να έχει σχετικό δικαίωμα. Η ψυχολόγος διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στη Μυτιλήνη ενώ συμμετέχει σε πολλές ομάδες εργασίας που λειτουργούν τόσο στο νησί, όσο και στην Αθήνα.
Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, δύο φορητοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων, τέσσερις φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (usb), το χρηματικό ποσό των 4.615 ευρώ και πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων.
Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της δραστηριότητας του εγκληματικού δικτύου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου