Ερωτηματικό προκαλεί η αύξηση των σωματικών και ψυχικών ασθενειών στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, πάντα με επικίνδυνα αυξητικό ρυθμό. Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες στα δελτία ειδήσεων περιστατικών που αφορούν αυτοκτονίες.
Οικονομική κρίση, άγχος αγωνία για την επιβίωση. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όμως, εξίσου ανησυχητικές και αφορούν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού.
Παρατηρούμε την τελευταία τριετία κυρίως πως οι περισσότεροι είμαστε ή νιώθουμε άρρωστοι τις περισσότερες ώρες της μέρας. Συχνοί πονοκέφαλοι, αναπνευστικά προβλήματα, καταρροή, ιώσεις, ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης κ.α. Πλέον όλα αυτά μπορούμε να πούμε πως έχουν γίνει συνήθεια του ελληνικού πληθυσμού. O ουρανός καταρχάς, ακόμα και τα ίδια τα σύννεφα φαίνεται πως έχουν αλλάξει και δεν έχουν καμιά σχέση όπως τα θυμόμαστε σαν παιδιά ενώ ταυτόχρονα έχει μειωθεί σημαντικά το ποσοστό ηλιοφάνειας!
Σε άλλα μας άρθρα έχουμε εξετάσει τις επιπτώσεις που έχουν οι αεροψεκασμοί σε συνδυασμό με το σύστημα HAARP στον άνθρωπο(για αυτούς που δέχονται ότι συμβαίνει). Εδώ θα δούμε μέσα από επιστημονικές μετρήσεις και από επίσημους φορείς το πρόβλημα σε αριθμούς και αναλυτικά σε πρακτικό επίπεδο χωρίς αυτό να αναιρεί τις επιπτώσεις των αεροψεκασμών στην υγεία και στους ουρανούς μας.
Η αφρικανική σκόνη έχει συσχετισθεί με προβλήματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.
Έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων εντόπισαν επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη που «ταξιδεύει» συχνά στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό. Μόλυβδος, ψευδάγρυρος, χρώμιο, βανάδιο, αρσενικό και νικέλιο είναι ανάμεσα στις ουσίες που έρχονται μαζί με την αφρικανική σκόνη η οποία έχει αυξήσει τις «επισκέψεις» της στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό λόγω της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα.
Οι επιστήμονες ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχει η τοξική αφρικανική σκόνη στην υγεία και το περιβάλλον εμφανίζεται πλέον σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της χώρας ενώ αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον. Οι μετρήσεις εκτός από τα φυσικά στοιχεία στη σκόνη της ερήμου, δείχνουν και ουσίες που παράγονται από ανθρωπογενή δραστηριότητα. Αξίζει να σημειωθεί πως παρόμοια βαρέα μέταλλα έχουν εντοπιστεί σε περιοχές μετά από έντονους αεροψεκασμούς.
Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις έντονης παρουσίας της σκόνης, εντοπίζονται σε κάθε γραμμάριο:
173 μgr μολύβδου
60 μgr ψευδαργύρου
10 μgr χρωμίου
6 μgr βαναδίου
Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι αλλαγές στην περιεκτικότητα των βαρέων μετάλλων ανά περιοχή ενδεχομένως να οφείλονται στη φορά των ανέμων. Τα βαρέα μέταλλα συσσωρεύονται κυρίως σε πρωτεϊνικούς ιστούς και τα οστά. Ο υδράργυρος συγκεντρώνεται στο ήπαρ και τους νεφρούς προκαλώντας αντιστοίχως βλάβες, προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί προβλήματα που σχετίζονται με την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και καρκινογένεση.
Το εξασθενές χρώμιο προκαλεί καρκινογένεση, ηπατικές και νεφρικές διαταραχές, δερματίτιδες και όταν εισέρχεται από την αναπνευστική οδό είναι δυνατόν να προκαλέσει εκτός από καρκίνο των πνευμόνων και χρόνια βρογχίτιδα. Ο ψευδάργυρος σχετίζεται με συγκεντρώσεις στο εγκέφαλο και τη νόσο Alzheimer.
Εντύπωση προκαλεί και ο σχετικός πίνακας με τις συχνότερες ψυχικές και σωματικές διαταραχές του ελληνικού πληθυσμού τα τελευταία χρόνια:
1. Πόνοι στη μέση
2. Ημικρανία
3. Απώλεια ακοής
4. Πόνοι στον αυχένα
5. Μείζων κατάθλιψη
6. Αγχώδης διαταραχή
7. Πτώσεις
8. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
9. Νωδότητα (απώλεια δοντιών)
10. 'Αλλες μυοσκελετικές παθήσεις
Γεγονός αποτελεί και η αύξηση των λοιμωδών νοσημάτων στα χρόνια της κρίσης. Αθρόα μετανάστευση χωρίς τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, κλιματική αλλαγή, αύξηση κουνουπιών, είναι κάποιες από τις αιτίες. Είναι γενικά αποδεκτό ότι το κλίμα αλλάζει σε παγκόσμια κλίμακα. Ένας εμφανής δείκτης είναι η περιβαλλοντική θερμοκρασία που έχει αυξηθεί. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία με πολλούς τρόπους.
Ανάλογα με το γεωγραφικό εύρος, μπορεί να διαταραχθεί η εποχικότητα ορισμένων μολυσματικών νόσων. Βλέπουμε ήδη αλλαγές στην κατανομή ορισμένων ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό καθώς και φορέων νόσων. Από την έρευνα των επιστημόνων προκύπτει ότι, ακόμα και οι μικρές αυξήσεις στη θερμοκρασία και στις βροχοπτώσεις θα ευνοήσουν την μετάδοση διαφόρων λοιμωδών νόσων (δάγκειου, ελονοσίας, χολέρας κ.α.), ιδιαίτερα μέσω κουνουπιών και μολυσμένων υδάτων.
Πάνω από 20% αυξήθηκαν τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή με δεδομένα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν από μεταδιδόμενα νοσήματα το 2017 ανέρχεται σε 5.967, έναντι 4.951 κρουσμάτων που παρατηρήθηκαν κατά το 2016 παρουσιάζοντας αύξηση 20,5%.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει γενικότερα μια αυξανόμενη απειλή από επιδημικές εκρήξεις τροπικών ασθενειών, καθώς οι αυξανόμενες θερμοκρασίες που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος κάνουν τις ασθένειες που φέρνουν οι ταξιδιώτες να εξαπλώνονται ευκολότερα.
Αυτό το καλοκαίρι υπήρξε μια έξαρση στις μολύνσεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, σε σύγκριση με τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, καταγράφηκαν στην Ευρώπη 400 κρούσματα της νόσου η οποία μεταφέρεται από κουνούπια, με 22 καταγεγραμμένους θανάτους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Οι πληγείσες χώρες περιλαμβάνουν την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Σερβία και τη Ρουμανία, χώρες που έχουν καταγράψει κρούσματα τροπικής λοίμωξης στο παρελθόν. Σημειώνεται πως η Ελλάδα μετρά σήμερα ήδη έντεκα θανάτους με την εξάπλωση να κρίνεται ως ανησυχητική.
Η έξαρση οφείλεται την πρόωρη έναρξη της εποχής μετάδοσης, κάτι που ενισχύεται από τις υψηλές θερμοκρασίες που ακολουθούνται από υγρό καιρό, συνθήκες ιδανικές για τα κουνούπια, σύμφωνα με το περιφερειακό γραφείο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την Ευρώπη.
«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι για το πόσο γρήγορα αυτές οι αλλαγές έρχονται», δήλωσε ο καθηγητής Jan Semenza, ο οποίος ηγείται μιας επιστημονικής αξιολόγησης για τον ECDC. «Βλέπουμε όλο και περισσότερα από αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα», δήλωσε.
Ο Semenza, ο οποίος μελετά πώς οι κλιματικές αλλαγές και άλλες παγκόσμιες περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως η αύξηση των διεθνών μετακινήσεων ταξιδιωτών, επηρεάζουν τη δημόσια υγεία, λέει πως «οι υψηλότερες θερμοκρασίες καθιστούν ευκολότερη τη μετάδοση νόσων από φορείς που μεταφέρουν ασθένειες, όπως τα κουνούπια». «Κουνούπια και τσιμπούρια είναι ψυχρόαιμα και επηρεάζονται από τις υψηλότερες θερμοκρασίες.
Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τα κουνούπια αναπαράγονται ταχύτερα. Τα παθογόνα στο κουνουπιών πολλαπλασιάζονται επίσης γρηγορότερα. Τα πάντα επιταχύνθηκαν και έχουν ταχύτερο κύκλο, έχουμε μεγαλύτερους πληθυσμούς κουνουπιών και αυξανόμενο επιδημικό δυναμικό για ιούς», υπογραμμίζει. Η φετινή χρονιά, η οποία αντιμετώπισε ακραίες καιρικές συνθήκες και πυρκαγιές, δημιουργεί καταστροφές στην Ευρώπη και έχει επίσης γίνει αφορμή για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων εγκεφαλίτιδας από τσιμπούρια στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη.
ΤΟ ΛΙΩΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ
Η κλιματική αλλαγή προκαλεί σταδιακά το λιώσιμο των παγωμένων όγκων που είναι για χιλιάδες χρόνια σε αυτή την κατάσταση. Με το λιώσιμο, όμως, απελευθερώνονται ξανά αρχαίοι ιοί και βακτήρια που βρίσκονταν σε ύπνωση στις πολικές θερμοκρασίες, σημειώνει το BBC σε αφιέρωμά του.
Τον Αύγουστο του 2016 σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Σιβηρίας στην Χερσόνησο Γιαμάλ, ένα 12χρονο αγόρι πέθανε και άλλοι είκοσι άνθρωποι νοσηλεύτηκαν αφού προσβλήθηκαν από άνθρακα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, ένας τάρανδος πριν από 75 χρόνια ή και περισσότερα, προσβλήθηκε από άνθρακα και πέθανε.
Το σαρκίο του παγιδεύτηκε μέσα στους πάγους οι οποίοι έλιωσαν με ένα κύμα καύσωνα εκείνο τον χρόνο. Το κουφάρι του ζώου ήρθε ξανά στην επιφάνεια απελευθερώνοντας στο έδαφος και στο νερό τον άνθρακα. Περισσότεροι από 2000 τάρανδοι στην περιοχή μολύνθηκαν και αυτό κατόπιν πέρασε σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, κάθε καλοκαίρι από οι παγωμένοι όγκοι χάνουν σε ύψος περίπου μισό μέτρο. Όμως η υπερθέρμανση του πλανήτη προκάλεσε μεγαλύτερες απώλειες και πλέον έχουν έρθει στην επιφάνεια παλαιότερες στρώσεις πάγου.
Ο συμπαγής αυτός πάγος είναι το ιδανικότερο σημείο για να μπορέσουν να διατηρηθούν ζωντανά βακτήρια και ιοί για πολύ μεγάλες περιόδους - ακόμη και εκατομμύρια χρόνια! Αυτό σημαίνει ότι καθώς στον Αρκτικό Κύκλο η θερμοκρασία αυξάνεται τρεις φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων μπορεί να ανοίξει ένα υγειονομικό κουτί της Πανδώρας.
Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι: Τι κρύβεται στα χαμηλότερα στρώματα των πάγων;
πηγές:
Guardian/Global development- Bill and Melinda Gates Foundation.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου