Της Shakila Ιωάννας Μπράτη | © TherapyWave.eu
VITEX AGNUS CASTUS – ΛΥΓΑΡΙΑ
Της οικογένειας Verbenaceae | Φύλο: θηλυκό | Στοιχείο: Γη, Νερό | Πλανήτες: Σελήνη, Πλούτων
Είναι ένας θάμνος που μπορεί να φτάσει ως και τα έξι μέτρα ύψος. Συνήθως βρίσκεται κοντά σε ποτάμια και παραθαλάσσια. Τα φύλλα της είναι λογχοειδή και ανα πέντε ενωμένα με τον κεντρικό βλαστό. Τα άνθη της τα συναντάμε σε διάφορα χρώματα, όπως απαλό μωβ, ροζ και λευκό. Υπάρχουν γύρω στα 60 είδη λυγαριάς, τα οποία ευδοκιμούν σε εύκρατους και ζεστούς τόπους. Η Vitex Agnus Castus προέρχεται από τη Μεσόγειο, τη νότια Ευρώπη και τη Δυτική Ασία. Αυτό είναι το μόνο είδος που βρίσκεται στην Ελλάδα. Ανθίζει από Ιούνιο μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου και στα άνθη της θα βρούμε τους σπόρους, οι οποίοι μοιάζουν με αυτούς του πιπεριού και τα οποία χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς λόγους.
Χρησιμοποιείται για ανακούφιση από συμπτώματα διαφόρων γυναικολογικών προβλημάτων, όπως οινομοιώματα, μητρορραγία, δυσμηνόρροια, εμμηνόπαυση, αυξημένη γαλουχία, πόνοι στο στήθος, ημικρανίες, οξυθυμία και ακμή, όπως και οιδήματα και κατακράτηση που συνδέονται με τον έμμηνο κύκλο.
Μπορεί ακόμη να είναι πολύ βοηθητικό σε προβλήματα στειρότητας, αν αυτή οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης. Έτσι βοηθά στη ρύθμιση του εμμηνοροϊκού κύκλου. Σχετίζεται άμεσα με τη θηλυκή γονιμότητα. Διεγείρει την υπόφυση και συμβάλλει στην παραγωγή στην παραγωγή και την ισορροπία των ορμονών. Σε ατμόλουτρο, βοηθά στις φλεγμονές της μήτρας.
Το έκχυμα από φύλλα λυγαριάς σταματά τη διάρροια. Επίσης, φύλλα και σπόροι φέρνουν καλύτερο ύπνο και βοηθούν στο να επέλθει ηρεμία. Σκευάσματα από φυτικές κάψουλες ή βάμματα δρουν πολύ ισχυρά για αυτούς τους σκοπούς. Απαγορεύονται σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, θηλασμού και όταν καταναλώνονται αντισυλληπτικά χάπια. Επίσης, σε μικρά παιδιά.
Έχει χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια, για να βοηθήσει τους μοναχούς να παραμείνουν ανέγγιχτοι. Επίσης, βοηθά στην πνευματική επικέντρωση και στο να αποφύγουμε πειρασμούς που θα είναι επιβλαβείς. Παραδοσιακά, την έκαιγαν ως θυμίαμα για να διώξουν τα φίδια.
Στην ελληνική ιστορία υπάρχουν πολλές αναφορές σε αυτή, κάποιες από τις οποίες είναι οι εξής:
- Ο Ιπποκράτης τη χρησιμοποιούσε σε αντιμετώπιση τραυμάτων, φλεγμονών και οιδημάτων. Ακόμη, ως εμμηναγωγό και για την αποβολή του πλακούντα μετά τον τοκετό.
- Ο Παυσανίας αναφέρει πως στο Ιερό της Ήρας στη Σάμο, υπάρχει μία τεράστια λυγαριά. Εξάλλου, κάτω από αυτό το δέντρο γεννήθηκε η Θεά, για αυτό το λόγο άλλωστε θεωρείται και το ιερός της δένδρο.
- Επίσης, ο Πλήνιος αναφέρει πως στην εορτή των θεσμοφορίων, τα οποία γίνονταν προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας, οι γυναίκες κοιμόντουσαν πάνω σε στρώματα από κλαδιά λυγαριάς, ώστε να παραμείνουν αγνές. Επίσης, έγραψε πως βοηθά στη γαλακτοφορία και στην ομαλή έμμηνο ρύση.
Ενεργειακός ρόλος
Εξισορροπεί τις επιθυμίες με τη λογική, σχετίζεται με την ποιότητα της εγκράτειας και βοηθά το άτομο να βρει τι κρύβει η όποια υπερβολή από πίσω, ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη για υπερβολική έκφραση πλέον. Φέρνει τη γυναίκα κοντά στην αντίληψη του σώματός της, του κύκλου της, τη στηρίζει στο να δει συναισθηματικο-ψυχολογικές επιρροές που κρύβονται μέσα στις σχετικές δυσαρμονίες και γενικά στις δυσκολίες του κύκλου της. Αφυπνίζει μνήμες σε γυναίκες που έχουν υπάρξει ιέρειες της Ήρας.
Τιμά τα θηλυκά μυστήρια. Έξοχο βότανο για ιεροτελεστίες σε σχέση με θηλυκές θεότητες, όπως η Δήμητρα και η Περσεφόνη. Βοηθά να έρθουμε σε επαφή με θεότητες του Κάτω Κόσμου, να δουλέψουμε κομμάτι του προσωπικού μας θηλυκού, που εντάσσεται στη Σκιά, όπως ντροπή, απόρριψη, εξευτελισμό της γυναίκας και δύσκολους χωρισμούς. Γενικά, φέρνει θεραπεία σε ότι ξερίζωσε τον αυτοσεβασμό. Βοηθά, στη μαγική της όψη, να δουλέψουμε τη γονιμότητα, ειδικά σε μία μήτρα που έκλεισε από θλίψη. Υποστηρίζει το συνειδητό ονείρεμα και τα μηνύματα που μπορεί αυτό να μας φέρει.
©TherapyWave.eu
http://therapywave.eu/articles/wellness/i-ligaria-ena-fito-ton-epithimion-ke-tis-logikis.html#.WFGxo-Fv5NM
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου