Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Έλληνες ερευνητές στη δημιουργία του «έξυπνου» σπιτιού που θα ακούει τους ενοίκους. «LISTEN»:

exupno spiti patratora.gr

Η δημιουργία μιας φωνητικής διεπαφής για το «έξυπνο» σπίτι του μέλλοντος, ώστε οι ένοικοι να μιλάνε και οι συσκευές του σπιτιού να (υπ)ακούνε, είναι ο στόχος του νέου ευρωπαϊκού έργου «LISTEN», στο οποίο συμμετέχουν ερευνητικοί φορείς από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ιταλία, υπό το συντονισμό του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη.

Διεθνώς κερδίζει συνεχώς έδαφος ο έλεγχος διαφόρων λειτουργιών του σπιτιού με τη χρήση λογισμικού, όπως του κλιματισμού, της αναπαραγωγής εικόνας και ήχου, καθώς και των επικοινωνιών. Τέτοιοι αυτοματισμοί είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τα άτομα με αναπηρία ή τους ηλικιωμένους, ενώ σε περίπτωση κινδύνου μπορεί να αποδειχθούν σωτήριοι. Για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στους αυτοματισμούς ενός έξυπνου σπιτιού για τα άτομα που τους έχουν περισσότερο ανάγκη, κρίνεται ακριβώς αναγκαία η χρήση φωνητικών εντολών.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «LISTEN: Hands-Free Voice-Enabled Interface to Web Applications for Smart Home Environments», οι ερευνητές στην τεχνολογία φωνής και στην επεξεργασία σήματος θα σχεδιάσουν ένα σύστημα που επιτρέπει τη φωνητική πρόσβαση σε διαδικτυακές εφαρμογές για έξυπνα σπίτια. Το σύστημα θα επιτρέπει ένα μεγάλο εύρος λεξιλογίου στο χρήστη και θα στηρίζεται σε συστοιχίες μικροφώνων για την καταγραφή των φωνητικών εντολών.

Στόχος είναι ο φωνητικός έλεγχος διάφορων συσκευών σε ένα έξυπνο σπίτι, οι οποίες μπορούν να ελεγχθούν μέσω του διαδικτύου. Η αλληλεπίδραση του χρήστη με το σύστημα θα γίνεται ελεύθερα μέσα στο χώρο, χωρίς να πρέπει να κρατάει στα χέρια του ή να έχει επάνω του κάποια συσκευή ή να πρέπει στραφεί προς κάποιο μικρόφωνο. Για το σκοπό αυτό, θα σχεδιαστεί ένα ασύρματο δίκτυο ακουστικών αισθητήρων ειδικά για το έξυπνο σπίτι.

Το LISTEN θα «ακούει» πολλές γλώσσες, όπως αγγλικά, ελληνικά, γερμανικά και ιταλικά. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα πλαίσιο «Ορίζων 2020» της ΕΕ και έχει τετραετή διάρκεια. Οι εταίροι είναι το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, η γερμανική εταιρεία EML European Media Laboratory GmbH, το γερμανικό πανεπιστήμιο RWTH του Άαχεν και η ιταλική εταιρεία Cedat85 srl.

Από ελληνικής πλευράς, υπεύθυνος του έργου είναι ο Αθανάσιος Μουχτάρης, αναπληρωτής καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ερευνητής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ. Οι Έλληνες ερευνητές έχουν μεγάλη εμπειρία σε ακουστικά δίκτυα αισθητήρων, εντοπισμό ηχητικών πηγών στο χώρο, μοντελοποίηση και κωδικοποίηση ήχου, κατανεμημένη επεξεργασία σημάτων και επικοινωνίες.



http://patratora.gr/archives/139183

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters