Με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε την Πέμπτη το πρωί ο ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο Βερολίνο.
O κ. Σόιμπλε αρχίζοντας την ομιλία του στην κοινή συνέντευξη Τύπου είπε: «Eίχα την ευχαρίστηση να γνωρίσω το νέο μου συνάδελφο. Συζητήσαμε διεξοδικά, όχι πάντα με συμφωνία, αλλά είχαμε έναν διάλογο στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας των δύο χωρών.
«Συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένη Ευρώπη» δήλωσε και πρόσθεσε: Δεν είναι απλός ο δρόμος. Είχαμε μεγάλα προβλήματα -αν και διαφορετικά- από την κρίση στην ευρωζώνη. Ευτυχώς έχουμε βγει κατά ένα τρόπο από αυτή…»
Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι «η Ελλάδα είχε τον πιο δύσκολο δρόμο και αυτό δεν είναι καινούριο» ωστόσο συμπλήρωσε ότι «παρά την πρόοδο υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα. Η Ελλάδα έχει τον πιο δύσκολο δρόμο».
«Πρέπει να δείξουμε τον σεβασμό μας για την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Δεν είμαστε διαφορετικής άποψης για τους λόγους που έφτασε σε αυτή την κατάσταση. Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμη στην Ελλάδα.
Έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος. Όσον αφορά στην ανεργία, θα υπάρχει μείωση αυτόν τον χρόνο. Η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα. Η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη του ευρώ αν και συμφωνήσαμε στο ότι υπάρχουν διαφωνίες. Είχαμε μια συζήτηση ανοιχτή.
Χθες ο κ. Βαρουφάκης είπε πως το χρέος είναι ένα πρόβλημα που όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε για αυτό όλοι πρέπει να ψάξουμε για κοινές λύσεις.
Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης. Για εμάς δεν τίθεται το θέμα μιας γερμανικής Ευρώπης αλλά να προσαρμοστούμε σε μια Ευρώπη που αλλάζει συνεχώς».
«Συμφωνούμε όλοι ότι η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Συμφωνούμε ότι είναι χρέος μας να συμφωνήσουμε και να ψάξουμε για κοινές λύσεις. Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που χειρίζονται το πρόγραμμα της διάσωσης» υπογράμμισε.
«Δεν θέλουμε να γερμανοποιήσουμε την Ευρώπη. Θέλουμε να δώσουμε την απάντηση πως σε αυτό το περιβάλλον θα δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη, πως να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα, να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις» επεσήμανε ο κ. Σόιμπλε.
«Οσον αφορά στις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης καταλαβαίνουμε ότι και οι πλούσιοι πρέπει να συμβάλουν, ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά… Επανέλαβα την πρότασή μου στον κ. Βαρουφάκη να βοηθήσουμε την Ελλάδα για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού φορολογικού μηχανισμού. Να στείλουμε δικούς μας υπαλλήλους στην Ελλάδα αν αυτό χρειαστεί….» ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ενώ πρόσθεσε ότι οι δύο τους συζήτησαν και για διμερής τρόπους βοήθειας της Ελλάδας.
«Ο κ. Βαρουφάκης μου ζήτησε να σεβαστούμε τους έλληνες ψηφοφόρους και το κατανοώ» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε ωστόσο υπενθύμισε ότι «αν και εχουμε ένα κοινό νόμισμα, έχουμε διαφορετικές οικονομικές πολιτικές».
«Οι κυβερνήσεις είναι δεσμευμένες όσον αφορά τους προϋπολογισμούς, να έχουν επιβεβαίωση και πιστοποίηση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι συμφωνίες. Σε ότι αφορά το πρόγραμμα σταθερότητας η προσφορά μας έφτασε ως εκεί που δεν πάει άλλο. Τα προβλήματα σε τελική ανάλυση πρέπει να λυθούν εκεί όπου δημιουργούνται. Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται μια συμφωνία» σημείωσε.
«Χωρίς αυτό το πρόγραμμα το ερώτημα είναι πως θα έχει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές» πρόσθεσε και τόνισε ότι «το θέμα κούρεμα δεν τίθεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα».
Καταλήγοντας ο κ. Σόιμπε ανέφερε ότι είναι «κοινή ευθύνη των ευρωπαίων να κρατήσουν ενωμένη την Ευρώπη. Να πείσουν τις νέες γενιές για το πρόγραμμα ενωμένη Ευρώπη».
Πριν τη συνάντηση ο κ. Σόιμπλε υποδέχθηκε τον κ. Βαρουφάκη με σοβαρό ύφος, χωρίς χειραψία, χωρίς να ανταλλάξουν ούτε μία κουβέντα και χωρίς δηλώσεις μπροστά σε κάμερες και φωτογράφους.
«Είχα την χαρά να παρουσιάσω τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την Ελλάδα, για ευμάρεια οικονομική και κοινωνική», ανέφερε από την πλευρά του ο ελληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.
«Συμφωνήσαμε να εισέλθουμε σε διαβουλεύσεις για κοινή λύση στα ευρωπαϊκά προβλήματα, μια λύση που θα διαφυλάξει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Δεν συζητήσαμε για το χρέος, δεν συζητήσαμε για κούρεμα αλλά συζητήσαμε για την προσέγγιση που πρέπει να έχουμε προκειμένου για να τελειώσει η κρίση».
«Οι Έλληνες θέλουν να τελειώσει η ταπείνωση και να σταματήσουν οι ανησυχίες της Γερμανίας. Μερικοί νομίζουν ότι η λύση έγκειται στο διαχωρισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη. Χαίρομαι που ο συνομιλητής μου δεν το πιστεύει αυτό. Καιρός να τελειώνουμε με αυτές τις κακοήθειες για την Ελλάδα» πρόσθεσε.
«Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε την τεχνική στήριξη των εταίρων μας. Το ευάλωτο μοντέλο επιχειρεί κατέρρευσε, χάθηκαν χρόνια και χρήματα. Αντιμετωπίσαμε την χρεοκοπία σαν θέμα ρευστότητας και μας έδωσαν ένα πολύ μεγάλο δάνειο. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε και μια λίστα μεταρρυθμίσεων τα οποία ήταν φύλλα συκής. Αυτό δεν λειτούργησε» δήλωσε.
«Το μήνυμα μα είναι να περιμένετε μια κυβέρνηση που λέει τα πράγματα όπως είναι, μια κυβέρνηση έτοιμη να εφαρμόσει μακροοικονομικές ρυθμίσεις. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι χρόνος που θα μας επιτρέψει να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας σε ΔΝΤ και Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να βρει ισορροπία μεταξύ των ευρωπαϊκών συμφωνημένων και της ανάγκης να μετεξελιχθούν οι κανόνες» υπογράμμισε.
Τέλος ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο φαινόμενο του ναζισμού. «Καλούμαι να αντιμετωπίσω από την αρχή την κρίση και νομίζω ότι μόνο ο γερμανικός λαός μπορεί να μας καταλάβει καθώς αντιμετώπισε μια αντίστοιχη κρίση. Ο ναζισμός έχει ξεριζωθεί από την Γερμανία. Χρειαζόμαστε τους Γερμανούς να μας βοηθήσουν να υπερασπιστούμε το ιερό οικοδόμημα της Ευρώπης» κατέληξε.
«Είπατε ότι χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχουν λεφτά. Μα στο θέμα της διαφθοράς, στο 90% των περιπτώσεων είναι πίσω μια γερμανική εταιρεία! Για ποιόν λόγο ο Χριστοφοράκος κυκλοφορεί ελεύθερος;» ρωτήθηκε ο Β. Σόιμπλε από δημοσιογράφο.
«Και στην γερμανία υπάρχει διαφθορά και φοροδιαφυγή. Ο καθένας να κοιτάξει την πόρτα του!! Εγώ ασχολούμαι με την χώρα μου. Η συμφωνίες όμως πρέπει να τηρούνται» απάντησε ο Σόιμπλε
«Αυτό εννοούσα ότι θέλουμε την βοήθεια σας για να καταπολεμήσουμε την διαφθορά! Δεν μπορεί ο Χριστοφοράκος να βρίσκει καταφύγιο στην Γερμανία και να γλιτώνει από την Ελλάδα! είπε ο Γ. Βαρουφάκης.
Τι αναφέρει το απόρρητο έγγραφο με τις σκληρές θέσεις του Βερολίνου για την Ελλάδα
Ζητά από την κυβέρνηση Τσίπρα να εγκαταλείψει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις από το σημείο που τις άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά
Με σκληρές θέσεις μπαίνει το Βερολίνο στη διαπραγμάτευση για τη νέα
συμφωνία γέφυρα που ζητάει η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα και τη
ρύθμιση του χρέους. Η Γερμανία ζητάει η Ελλάδα να τηρήσει όλες τις
υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις
προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Σύμφωνα με έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που αποκαλύπτει το
πρακτορείο Reuters και το οποίο προετοιμάστηκε από το Βερολίνο για τη
σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης
που συμμετέχουν στο Euro Working Group της Πέμπτης στην οποία θα
συζητηθεί η απάντηση της ευρωζώνης οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης
για το χρέος και την πολιτική λιτότητας, η Γερμανία επιμένει στις θέσεις
που συμφωνήθηκαν ως εκκρεμότητες στο περίφημο «e-mail Χαρδούβελη».
Με άλλα λόγια ζητεί η διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν από το σημείο που τις είχε αφήσει η κυβέρνηση Σαμαρά.
Το γερμανικό έγγραφο υποστηρίζει ότι η Αθήνα δεν πρέπει να αντιστρέψει
καμία από τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί
μέχρι στιγμής και να συνεχίσει την προσπάθεια να βελτιώσει τα
δημοσιονομικά της και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς.
«Το Eurogroup χρειάζεται μια σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την
Ελλάδα που να διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των βασικών
μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για να διατηρηθεί εντός
τροχιάς το πρόγραμμα», επισημαίνεται στο γερμανικό έγγραφο.
«Στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας
(όχι υπαναχώρηση από τα μέτρα), σε σημαντικούς τομείς όπως στο
φοροεισπρακτικό μηχανισμό, στην φορολόγηση, στη διαχείριση των
δημοσιονομικών, στις ιδιωτικοποιήσεις, την υγεία, τις συντάξεις, την
παιδεία και την καταπολέμηση της διαφθοράς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η Γερμανία καλεί επίσης την Ελλάδα να δηλώσει ότι θα τιμήσει τις
δεσμεύσεις αποπληρωμής του χρέους της προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το EFSF,
καθώς και των δανείων από χώρες της ευρωζώνης που δόθηκαν στο πλαίσιο
του πρώτου προγράμματος διάσωσης.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδεχθεί την ανεξαρτησία της
Τράπεζας της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ),
καθώς και των φορολογικών και στατιστικών αρχών.
Σύμφωνα με το Reuters, το Βερολίνο θέλει η Ελλάδα να επιτύχει
πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016 και να
κλείσει το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2015 για να
επιτύχει τον συμφωνημένο στόχο.
Η Γερμανία θέλει επίσης η Αθήνα να τηρήσει τη συμφωνία για τη μείωση
της απασχόλησης στο δημόσιο κατά 150.000 εργαζόμενους, να εφαρμόσει τις
μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος και να κρατήσει το
μειωμένο κατώτατο μισθό.
Το Βερολίνο ζητά τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων των λιμένων, της ΔΕΗ
και των εταιρειών κοινής ωφελείας, καθώς και την πώληση ακινήτων με
στόχο να έχει έσοδα 2,2 δισ. ευρώ το 2015.
«Στην βάση των στοιχείων που περιγράφονται πιο πάνω, είμαστε έτοιμοι να
εντείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για την προώθηση
της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Χρειάζονται
περισσότερα και πρέπει να γίνουν περισσότερα, σε διμερή βάση καθώς και
σε ευρωπαϊκό πλαίσιο», καταλήγει το έγγραφο.
Σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν οι ελληνική κυβέρνηση
θα πρέπει να διαπραγματευθεί σκληρά με βάση το παραπάνω έγγραφο για το
πλαίσιο της συμφωνίας πλαίσιο που ζητά για το μεσοδιάστημα μέχρι την
ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την επόμενη ημέρα και τη ρύθμιση του
χρέους.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι τα περιθώρια υποχώρησης των ευρωπαίων δεν
είναι μεγάλα και περιορίζονται στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και
σε ορισμένα «περιφερειακά» θέματα. Επισημαίνουν ωστόσο ότι «δεν θέλουν
να πάνε σε ρήξη με την Ελλάδα».
Όσον αφορά το κλίμα στο Eurogrpoup σημειώνουν ότι οι περισσότερες χώρες
συντάσσονται με τις θέσεις του Βερολίνου και πως πολύ δύσκολο θα
υπάρξουν χώρες που θα κάνουν πίσω και θα αποστασιοποιηθούν απ
ό τις
θέσεις αυτές.
"Δυσαρέσκεια" του Βερολίνου για τη διαρροή του Reuters
Πιθανολογείται δε ότι πηγή διαρροής είναι οι Βρυξέλλες. Το εν λόγω έγγραφο είναι ένα σχέδιο (Draft Paper) του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχει από καιρό σταλεί προς την Ομάδα Εργασίας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που προετοιμάζει τη συνάντηση του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου.
Στο σχέδιο αναφέρονται oι πάγιες γερμανικές θέσεις για το ελληνικό χρέος. Με άλλα λόγια, τις ίδιες θέσεις υποστήριζε το Βερολίνο και με την κυβέρνηση Σαμαρά. Όπως διευκρινίστηκε, το σχέδιο αποτελεί τη «βάση» της γερμανικής κυβέρνησης στις συνομιλίες για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup.
http://kostasxan.blogspot.gr/2015/02/blog-post_97.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου