«Για εμάς, όχι μόνο ένα τζαμί, αλλά και η μουσουλμανική, η οθωμανική κληρονομιά στην Ελλάδα είναι μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς και ως πρώην υπουργός Πολιτισμού είμαι σε θέση να επαναλάβω πως η αναστήλωση και η προβολή των οθωμανικών και μουσουλμανικών μνημείων στην ελληνική επικράτεια είναι μεγάλο πλεονέκτημα, όχι μόνο για την πολιτιστική πολιτική μας και την πολιτιστική κληρονομιά μας,
αλλά και για την τουριστική βιομηχανία μας».
Την παραπάνω - ανεκδιήγητη - δήλωση έκανε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην δημοσιογράφο Asligul Atasagun για το κανάλι «Turkish TV- Cine5».
Τη στιγμή, δηλαδή, που οι Τούρκοι προκαλούν καθημερινά σε Αιγαίο και Κύπρο, ο κ. Βενιζέλος δεν διστάζει να χαρακτηρίσει «εθνική κληρονομιά» τους τέσσερις αιώνες τουρκικής κατοχής που παραλίγο να αφανίσουν το Ελληνικό Γένος. Μια περίοδο σφαγών και σκοταδισμού, 400 χρόνια σκλαβιάς και αποκεφαλισμών, ο Έλληνας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τα θεωρεί «εθνική κληρονομιά»!
Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό κανάλι, ο κ. Βενιζέλος φρόντισε με κάθε τρόπο να δείξει την πλήρη υποχωρητικότητά του στις αιτιάσεις της Τουρκίας.
Καλούμενος να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωση του αμερικανού υπουργού Ενέργειας για διαμοίραση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου και από τις δύο κοινότητες - την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή – άφησε - αυθαίρετα - «ανοιχτό παράθυρο» στην Τουρκία, δηλώνοντας: «Τα έσοδα παραμένουν πάντα στη διάθεση των Κυπρίων πολιτών και στη διάθεση των δύο κοινοτήτων. Αλλά τα κυριαρχικά δικαιώματα ανήκουν στο κράτος, στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Παράλληλα, έσπευσε να... καθησυχάσει την Τουρκία ότι με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων θα κατασκευασθεί τζαμί στην Αθήνα.
«Ναι, σαφέστατα (θα κατασκευαστεί τζαμί). Ένα τζαμί ως δημόσιο έργο, ως δωρεά του κράτους προς τη μουσουλμανική κοινότητα στην Αθήνα. Διότι μιλάμε για μια δημόσια οντότητα, όχι για μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Μιλάμε για μια δημόσια νομική οντότητα και για τις σχετικές υποδομές για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών της μουσουλμανικής κοινότητας στην Αθήνα. Αυτό είναι κάτι προφανές και απαραίτητο για κάθε ευρωπαϊκή, σύγχρονη και χωρίς προκαταλήψεις κοινωνία».
ΣΧΟΛΙΟ ΚΟΜΠΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου