σε ένα "υπερασπιστικό δημοσίευμα-τοποθέτηση" που τονίζει μεταξύ άλλων "ότι όλα πρέπει να κλείσουν ομαλά" και γρήγορα για να μην μπει σε περιπέτειες όλη η Ευρωζώνη!
Είναι αλήθεια ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει πίσω σε θέματα όπως το υποτιθέμενο.... "δημοσιονομικό κενό" και στα "εργασιακά θέματα" γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν τα περιθώρια και οι αντοχές της κοινωνίας αφου έχουν φθάσει έως εδώ και δεν πάνε παραπέρα... Όσο περνά ο καιρός και δεν ανακοινώνεται πότε θα έρθει η τρόικα στην Αθήνα τα δημοσιεύματα "στήριξης της χώρας μας" θα πληθαίνουν αφού οι ανησυχίες για μη συμφωνία με τους δανειστές μας δημιουργούν σενάρια όπως η παράταση του σημερινού μνημονίου που η Ελληνική πλευρά απορρίπτει αφού θα θεωρηθεί ένα "νέο μνημόνιο" και θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό κόστος της χώρα μας το 2015 ενώ θα "μεγαλώσει και το κόστος δανεισμού". Κινήσεις που θα επιβαρύνουν και θα ρίξουν έξω όλους τους στόχους και προβλεπόμενα όλης της Ευρωζώνης όπου θα επιβαρυνθεί και αυτή με την σειρά της με περισσότερο κόστος.
Έτσι το πρακτορείο Bloomberg στο κεντρικό του άρθρο του χθες ζητά απ' τους δανειστές: “να δώσουν μία ευκαιρία στην Ελλάδα”, να “σταματήσουν την πίεση” και να “βρουν έναν τρόπο να ελαφρύνουν τα χρέη”. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί, η Ευρωζώνη οδηγείται σε διάλυση.
Στο άρθρο με τίτλο «Give Greece a chance!» (Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία), παραφράζοντας το τραγούδι των Μπιτλς «Give Peace a chance», σημειώνεται πως η τρόικα κάλεσε την κυβέρνηση να μειώσει το βάρος του χρέους, το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη, μειώνοντας κι άλλο τις δημόσιες δαπάνες, προκειμένου να εκταμιευθεί η τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος.
Και τονίζει μεταξύ άλλων:
"Οι πιστωτές της Ελλάδας δοκιμάζουν ξανά τις αντοχές της χώρας. Αν συνεχίσουν να πιέζουν, θα μπορούσαν να διασπάσουν την ευρωζώνη, κάτι που θα ήταν καταστροφικό και για τους ίδιους και για την Ελλάδα. Πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στο αδύνατο και να βρουν τρόπο για να ελαφρύνουν το χρέος της χώρας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν πει στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να μειώσει το χρέος της χώρας, που είναι το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη, με μία ακόμη μεγαλύτερη μείωση των δημόσιων δαπανών.
Σε αντάλλαγμα, προσφέρουν την τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης και μια πιστωτική γραμμή για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Η προσφορά αυτή είναι «τοξική», γιατί οι περαιτέρω προσπάθειες για τη μείωση του χρέους μέσω δημοσιονομικής σύσφιξης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχουν. Και αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ρίξουν τη χώρα σε πολιτική αστάθεια, όπως μπορεί κάλλιστα να συμβεί."
Ενώ επισημαίνεται και η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια προσθέτοντας σχετικά:
"Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της ύψους 1,5% του ΑΕΠ από ένα έλλειμμα 10,6% του ΑΕΠ- μια διαφορά άνω των 20 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αυτό το σπάνιο επίτευγμα υποδηλώνει μια εντυπωσιακή, αν και καθυστερημένη, προσήλωση στον δημοσιονομικό έλεγχο. Όμως, η δημοσιονομική λιτότητα έχει πλήξει την οικονομία. Η οικονομία της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά περίπου ένα πέμπτο και η ανεργία υπερβαίνει το 25%. Τελευταία, η οικονομία άρχισε και πάλι να αναπτύσσεται, αλλά ένας νέος γύρος λιτότητας θα θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη, καθιστώντας πιθανόν ακόμα πιο δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ ανέρχεται σήμερα στο 180% με τον στόχο για τις χώρες της Ευρωζώνης να είναι στο 60%. Από μόνη της, η δημοσιονομική λιτότητα απλώς δεν μπορεί να κλείσει αυτό το κενό. Ακόμα και αν η ανάπτυξη συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και το κόστος δανεισμού παραμείνει διαχειρίσιμο, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιτύχει και να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 7,5% του ΑΕΠ τα επόμενα 15 χρόνια. Καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν έχει, ούτε κατά προσέγγιση, καταφέρει αυτό."
Πάντως όλα δείχνουν όπως υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ότι: υπάρχει χρόνος ακόμα για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων και επιστροφής της τρόικας την επόμενη εβδομάδα ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η τρόικα κάνει ¨"λάθος στους υπολογισμούς της" ενώ αποκλείει οποιαδήποτε παράταση και ύπαρξη δημοσιονομικού κενού πάρα τα σενάρια ότι είναι "πολιτική εφεύρεση η μη συμφωνία με την τρόικα" για να εξασφαλιστούν με την ένταση που θα υπάρξει οι 180 βουλευτές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!
"Τεχνικά" σίγουρα η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη και θα δείξει τις τελικές "προθέσεις της τρόικας" αφού κάθε φορά που είναι κάτι να δώσει εφαρμόζει την ίδια τακτική την "τακτική των παρατάσεων και της πίεσης" μόνο που αυτή την φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά....
Αξίζουν όλοι οι Έλληνες με τις θυσίες τους το.... "κλείσιμο" του υφιστάμενου μνημονίου....
Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
http://ksipnistere.blogspot.gr/2014/11/bloomberg_23.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου