Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος
Σύμφωνα με τις πιο έγκυρες επιστημονικές εκτιμήσεις και τις διεξαχθείσες έρευνες, συνολικά το κοίτασμα «Λεβαντίνη», που οριοθετείται μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ – Λιβάνου, περιλαμβάνει 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Τεράστιο μέγεθος. Εντός της κυπριακής ΑΟΖ υπολογίζεται ότι υπάρχουν 40 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου!
Νοτίως της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ έχουν οριοθετηθεί 13 θαλάσσιοι τομείς («οικόπεδα»), που προσφέρονται προς έρευνα και πιθανή εξόρυξη. Το οικόπεδο 12 έχει ήδη παραχωρηθεί στην εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων Noble Energy ήδη από το 2007. Η εταιρεία αυτή υπολογίζει το κοίτασμα «Αφροδίτη» εντός του οικοπέδου 12 σε 5 τρις κυβικά πόδια αερίου.
Τον Φεβρουάριο του 2012, σε δεύτερη φάση, για τα υπόλοιπα 12 οικόπεδα κατατέθηκαν 33 προσφορές και υπογράφηκαν 5 συμβάσεις. Τα «οικόπεδα» 2, 3 και 9 παραχωρήθηκαν στην ιταλο-νοτιοκορεατική κοινοπραξία ENIKO-GAS και τα «οικόπεδα» 10 και 11 στην γαλλική εταιρεία TOTAL.
Η ενεργοποίηση της συμφωνίας από την ENIKO-GAS και η ρυμούλκηση γεωτρύπανου για την εξόρυξη του κοιτάσματος «Ονασαγόρας» στο οικόπεδο 9, ήταν αυτή που πυροδότησε την τουρκική αντίδραση με την έξοδο του «Μπαρμπαρός». Επίσης, οι Τούρκοι ανησυχούν ότι η τριμερής συνάντηση Σαμαρά – Σίσσι – Αναστασιάδη στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου, θα καταστήσει οριστική και μη αναστρέψιμη την ρύθμιση των ορίων της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, με την πλήρη συναίνεση και σύμπραξη του Ισραήλ.
Καθώς η Τουρκία αισθάνεται ότι ευρίσκεται εκτός νυμφώνος, επιχειρεί τώρα να παρεμποδίσει με απειλή βίας τις γεωτρήσεις και ταυτόχρονα κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα. Ήδη από χθες (4/11/2014) τουρκική κορβέτα κυκλοφορεί προκλητικά στο Αιγαίο (αποχώρησε μετά από «κρουαζιέρα» μερικών ωρών), διαλύοντας κάθε έννοια «καλής γειτονίας» και ρίχνοντας στα βαθιά νερά από την πρώτη μέρα της θητείας του τον νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια, πριν καλά – καλά αυτός ενημερωθεί για τον τομέα που του ανέθεσε ο Α. Σαμαράς.
Στο βάθος όλων αυτών, είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα κοιτάσματα είναι τόσο μεγάλα, ώστε η κατοχή τους συνιστά σημαντικό πλεονέκτημα στον αγώνα των μεγάλων δυνάμεων για την παγκόσμια κυριαρχία.
Αλλά και το αντίστροφο: Οι ισχυροί, ποτέ, το τονίζω, ποτέ δεν θα αφήσουν μία μεσαία αλλά και υπερφιλόδοξη χώρα, όπως η Τουρκία, να αποκτήσει πρόσβαση στα κοιτάσματα.
Γι αυτό και ο Ισραηλινός και ο ρωσικός στόλος, κατά την εκτίμησή μου με τις ευλογίες των ΗΠΑ, θα παρεμποδίσουν τυχόν προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει πρόσβαση στον Λεβιάθαν δια της βίας.
Πηγή KontraNews
http://kostasxan.blogspot.gr/2014/11/blog-post_39.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου