Σε προσχέδιο έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζεται ότι η τριμερής δεν έλαβε υπόψη της, τις κοινωνικές επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων μέτρων στην Ελλάδα, αλλά και δεν κατάφερε να αποτρέψει την ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας - Ξεκινά «κύκλος ανακρίσεων» σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρο και Ιρλανδία
«Καταπέλτης» για την Τρόικα και το ρόλο της στις χώρες που «τρέχουν» προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι το προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κατατέθηκε την Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ. Το προσχέδιο κατατέθηκε από τους επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε να διενεργήσει τη σχετική έρευνα, Ότμαρ Κάρας (ΕΛΚ, Αυστρία) και Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Γαλλία).Στο προσχέδιο ασκείται κριτική και στην ευρωζώνη για την έλλειψη νομικής βάσης στη σύσταση της τρόικας, αλλά και στο ρόλο της τριμερούς, καθώς δεν ελήφθησαν υπόψη οι επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων πολιτικών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί από την κρίση.
Όπως σημειώνεται, τα προγράμματα προσαρμογής που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα δεν εμπόδισαν την ελεγχόμενη χρεοκοπία, αλλά ούτε και τη μετάδοση της κρίσης στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Επίσης, στο προσχέδιο ασκείται κριτική και στην Κομισιόν για το διπλό ρόλο που έχει τόσο ως μέλος της τρόικας όσο και ως θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο προσχέδιο της έκθεσης επισημαίνεται ακόμη ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να βελτιωθούν όσον αφορά στις δομές λήψης αποφάσεων. Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι πρέπει να αυξηθεί η συνοχή, η διαφάνεια και η λογοδοσία, λαμβανομένης υπόψη και της αναθεώρησης των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, στους οποίους είχαν βασιστεί οι υποθέσεις που διατυπώνονταν.
Το προσχέδιο αυτό θα αποτελέσει τη βάση του πολιτικού έργου που θα αρχίσει τον Ιανουάριο, με ακροάσεις σημαντικών παραγόντων που καθόρισαν το περιεχόμενο των προγραμμάτων στήριξης και την αποστολή αντιπροσωπειών του ΕΚ στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Το κείμενο που κατατέθηκε, σύμφωνα με την Επιτροπή, επισημαίνει πως χρειάζονται επίσης βελτιώσεις και σε εθνικό επίπεδο, όσον αφορά κυρίως το σε ποιον «ανήκει» η ευθύνη για τη διαδικασία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, καθώς, εάν δεν υπάρχει τέτοια απόδοση ευθυνών, η εφαρμογή είναι λιγότερο αποτελεσματική και οι επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων λιγότερο θετικές.
Σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που παρατίθεται, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών θα μεταβεί στη Λισαβόνα από την 6η ως την 7η Ιανουαρίου 2014, στην Αθήνα από την 8η ως την 9η Ιανουαρίου, στη Λευκωσία από την 10η ως την 11η Ιανουαρίου και στο Δουβλίνο την 16η ως την 17η Ιανουαρίου.
Ενώπιον της επιτροπής θα μιλήσουν παράλληλα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα Όλι Ρεν (13η Ιανουαρίου), ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ (14η Ιανουαρίου) και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ (15η Ιανουαρίου).
Το σχέδιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί και επίσημα στην Επιτροπή την 16η Ιανουαρίου στο Στρασβούργο. Προγραμματίζονται επίσης και άλλες επαφές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
http://www.protothema.gr/economy/article/338188/katapeltis-gia-tin-troika-to-eurokoinovoulio-kurioi-apotuhate/#.UrLBMDN7j2A.facebook
http://alfeiospotamos.pblogs.gr/2013/12/katapelths-gia-thn-troika-to-efrwkoinoboylio-kyrioi-apotyhate.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου