360 εκατομμύρια ευρώ από περισσότερους από 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
Πρόκειται, σύμφωνα με την Ημερησία, για χρήματα που οι πολίτες "χρωστάνε" στο Κτηματολόγιο στο οποίο η κυβέρνηση τοποθετεί νέο πρόεδρο εντός της εβδομάδας με εντολή να βρει τρόπους είσπραξης αυτών των χρημάτων.
Η κυβέρνηση αποφάσισε την αλλαγή της διοίκησης της Κτηματολόγιο "χρεώνοντας" στην απερχόμενη, σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός ότι την τελευταία τριετία δεν εισπράχθηκαν όπως προβλεπόταν από τον νόμο τα τέλη των πρώτων πιλοτικών προγραμμάτων κτηματογράφησης που έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 90 σε 370 περίπου περιοχές της χώρας άλλα και το δεύτερο σκέλος του κτηματοσήμου από όσους κτηματογραφήθηκαν με τον νόμο Σουφλιά το 2008 στις αστικές περιοχές της χώρας.
Από τα πρώτα προγράμματα, τα οποία έγιναν με κοινοτικά κονδύλια, δεν εισπράχθηκαν τέλη κτηματολογίου από τους περίπου 1,5 εκατομμύριο δικαιούχους.
Με τον νόμο του 2008, θα έπρεπε να εισπραχθούν κι αυτά προκειμένου να συνεχιστεί το Κτηματολόγιο με αυτοχρηματοδότηση. Τα τέλη αυτά υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, όσοι κτηματογραφήθηκαν το 2008 και πλήρωσαν κανονικά το κτηματόσημο, θα έπρεπε να πληρώσουν σε δεύτερο χρόνο και το δεύτερο σκέλος του που ισούται με το 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και με αφορολόγητο 20.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Κτηματολόγιο Α.Ε. αυτά υπολογίζονται σε τουλάχιστον 290 εκατομμύρια ευρώ. Ούτε κι αυτά εισπράχθηκαν όμως ποτέ. Από την κατηγορία αυτή, έχει ξεκινήσει μόνο η είσπραξη τελών από νομικά πρόσωπα, χωρίς να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.
Χρηματοδοτικό κενό για το Κτηματολόγιο
Την ίδια στιγμή, το έργο του Κτηματολογίου, η ολοκλήρωση του οποίου ως το 2020 αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό που υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.
Το κενό αυξάνεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ με την προσθήκη και του κόστους κατάρτισης των δασικών χαρτών.
Μετά την απόρριψη του σεναρίου για ιδιώτη επενδυτή, το μόνο που απομένει είναι ο δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει άλλα ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την χορήγηση δανείου το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό.
Το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από κοινοτικά κονδύλια απορρίπτεται εν μέρει καθώς η ΕΕ μπορεί να χρηματοδοτήσει μόνο υποστηρικτικά έργα κι όχι αυτό καθ' αυτό το έργο του Κτηματολογίου.
Η απερχόμενη διοίκηση της Κτηματολόγιο Α.Ε. δέχτηκε κριτική και για την πολυετή καθυστέρηση των αναθέσεων άλλα και για "έλλειψη εσωτερικού ελέγχου στην εταιρεία". Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή την εταιρεία "ξεσκονίζει" το ΣΔΟΕ ελέγχοντας μεταξύ άλλων και καταγγελίες για παράνομο πλουτισμό στελεχών.
Αλλαγή διοίκησης στην Κτηματολόγιο ΑΕ
Ο νέος πρόεδρος της Κτηματολόγιο Α.Ε. είναι ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Καλουδιώτης ο οποίος διατέλεσε στο παρελθόν γενικός γραμματέας του υπουργείου ανάπτυξης και των περιφερειών Νοτίου Αιγαίου και Ηπείρου.
Προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ άλλα αποτέλεσε πρόταση της ΔΗΜΑΡ. Στο νέο -τρικομματικό- συμβούλιο άλλα δυο μέλη θα είναι από τη ΔΗΜΑΡ και από δυο θα έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Ο ορισμός νέας Διοίκησης στην Κτηματολόγιο ΑΕ, σηματοδοτεί και μία σειρά αλλαγών, αφού την άλλη εβδομάδα έρχεται στη Βουλή ο νόμος για τη συμπλήρωση των διατάξεων της σύνταξης και της λειτουργίας του Κτηματολογίου ο οποίος περιλαμβάνει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανάθεση και ολοκλήρωση των μελετών κτηματογράφησης έως το 2020, αλλά και άλλων συμβάσεων εκπόνησης μελετών ή παροχής υπηρεσιών, όπως η σύνταξη δασικών χαρτών.
Εντός των ημερών θα παραδοθεί στην νέα ηγεσία και το τελικό πόρισμα των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που κλήθηκαν από την task force να προσφέρουν τεχνογνωσία.
http://ksipnistere.blogspot.gr/2013/01/360-2.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου