Η χρονική διάρκεια του έργου είναι τρία χρόνια (2012-2015) και η συνολική του χρηματοδότηση ανέρχεται στα 1.166.000 €. Η ιδέα βασίζεται στο γεγονός ότι τα «άγρια» στελέχη ζυμών και βακτηρίων αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος κάθε περιοχής και η σωστή χρήση τους μπορεί να διαφοροποιήσει και ενίοτε να βελτιώσει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού.
Στο ευρωπαϊκό έργο συμμετέχουν μεγάλα πανεπιστήμια της Ιταλίας, της
Γαλλίας και της Ισπανίας καθώς και συνεταιρισμοί οίνου και εταιρείες των
παραπάνω χωρών.
Στόχος της προσπάθειας είναι η απομόνωση, η μελέτη και η αξιοποίηση κατάλληλων για οινοποίηση άγριων ζυμών και βακτηρίων από κάθε περιοχή. Οι μικροοργανισμοί αυτοί θα επιτρέψουν την παραγωγή καινοτόμων κρασιών με σταθερή και υψηλή ποιότητα και κυρίως με έντονο το γεωγραφικό τους αποτύπωμα, καλύπτοντας για οργανικά, ασφαλή κρασιά με ιδιαίτερο τοπικό χαρακτήρα
Οι Ελληνες ερευνητές στρέφουν αρχικά την προσοχή τους στη Νεμέα και στα Πεζά Κρήτης, ενω ανάλογα με το ενδιαφέρον, θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές.
http://www.iefimerida.gr
Στόχος της προσπάθειας είναι η απομόνωση, η μελέτη και η αξιοποίηση κατάλληλων για οινοποίηση άγριων ζυμών και βακτηρίων από κάθε περιοχή. Οι μικροοργανισμοί αυτοί θα επιτρέψουν την παραγωγή καινοτόμων κρασιών με σταθερή και υψηλή ποιότητα και κυρίως με έντονο το γεωγραφικό τους αποτύπωμα, καλύπτοντας για οργανικά, ασφαλή κρασιά με ιδιαίτερο τοπικό χαρακτήρα
Οι Ελληνες ερευνητές στρέφουν αρχικά την προσοχή τους στη Νεμέα και στα Πεζά Κρήτης, ενω ανάλογα με το ενδιαφέρον, θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές.
http://www.iefimerida.gr
Πηγή: Καλά Νέα
Σύνδεσμος στην Πηγή...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου