Το κόλπο γκρόσο με τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας, εις βάρος των εθνικών συμφερόντων, φέρεται ότι είναι έτοιμη να κάνει η κυβέρνηση Παπαδήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, οι δανειστές της Ελλάδας ασκούν έντονες πιέσεις ώστε τα έσοδα από τη μελλοντική εκμετάλλευση των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπάρχουν στο Ιόνιο και το Αιγαίο «να κλειδώσουν» στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
Με άλλα λόγια, τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δυνητικά μπορεί να κερδίζει η χώρα μας ετησίως από την εκμετάλλευση του πλούσιου σε υδρογονάνθρακες υπεδάφους της θα πηγαίνουν απευθείας στις τσέπες των δανειστών μας. Οι μεγάλες ανάγκες της χώρας, που θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα ερχόμενα χρόνια, για έργα ανάπτυξης και κοινωνική πολιτική θα μπουν και πάλι σε δεύτερη μοίρα, και η Ελλάδα θα στερηθεί έναν από τους σημαντικότερους πρωτογενείς πόρους της.
Ετσι, μετά την υπαγωγή των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο, που, όπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», δένει χειροπόδαρα τις μελλοντικές κυβερνήσεις, άλλη μια μεγάλη παραχώρηση προς όφελος των δανειστών είναι στα σκαριά.
Η διεθνής οικονομική κοινότητα βλέπει ότι το σχέδιο για μείωση του ελληνικού χρέους μέσα από «κούρεμα» 50% των ελληνικών ομολόγων και ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει ήδη ναυαγήσει, αφού η υλοποίηση και των δύο σκοντάφτει σε σημαντικά εμπόδια. Ετσι φέρεται να συζητείται, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση Παπαδήμου, η δέσμευση του εθνικού μας πλούτου υπέρ των ξένων δανειστών.
Το σχέδιο προβλέπει τη μεταβίβαση στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου των δικαιωμάτων εξόρυξης από τις υποθαλάσσιες περιοχές όπου θα εντοπιστούν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Απαξ και γίνει αυτή η μεταβίβαση, «το προϊόν αξιοποίησης», όπως αναφέρει ρητά ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, «χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας». Οπως σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά στη συνέχεια ο νόμος, «το πράγμα ή το δικαίωμα που μεταβιβάστηκε ή παραχωρήθηκε στο Ταμείο δεν μπορεί να αναμεταβιβαστεί στον προηγούμενο κύριο ή δικαιούχο, καθ’ οιονδήποτε τρόπο».
Θυμίζουμε ότι στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου συμμετέχουν ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, δύο εκπρόσωποι που έχουν προτείνει τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και η Κομισιόν.
Κώστας Παπαχλιμίντζος
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου