Eνώ η χρεοκοπία της χώρας δείχνει να είναι πλέον διαδικαστικό θέμα, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα συμβεί με τις καταθέσεις των ιδιωτών στις τράπεζες, τι θα γίνει με τις αξίες, τι θα γίνει με το νόμισμα. Τα περί εγγυήσεων από το κράτος των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ είναι απλό ανέκδοτο, για τον απλούστατο λόγο ότι ούτε 100.000 δραχμές για τον κηπουρό του σπιτιού του δεν θα μπορεί να εγγυηθεί ο ΥΠΟΙΚ Ε. Βενιζέλος, όταν επέλθει η πτώχευση της χώρας, αφού όλα τα αποθέματα σε ρευστό και χρυσό δεσμεύονται έναντι των ξένων πιστωτών.
Οι Γερμανοί που "κάνουν παιχνίδι", τη μία μιλάνε για ευρώ, την άλλη μιλάνε για δραχμή και η κυβέρνηση φέρεται περισσότερο ως ακροατής και θεατής της τραγωδίας, παρά ως υπερασπιστής των εθνικών συμφερόντων.
Μέρκελ, Σαρκοζί και Ρομπάι συναντώνται σήμερα, όχι για να σώσουν την Ελλάδα, αλλά για να περισώσουν ό,τι μπορούν, αφού και αυτοί δείχνουν πλέον πολύ μικροί μπροστά στο τσουνάμι των αγορών. Σε περίπτωση που η χρεοκοπία επισημοποιηθεί, ερώτημα είναι το τι θα γίνει με τις καταθέσεις των ιδιωτών, των απλών πολιτών: Τα αποθέματα στις τράπεζες σε ρευστό δεσμεύονται έναντι του χρέους στους ξένους πιστωτές, αυτό λέει ο νόμος. Για πόσο και πως θα ζήσουν οι πολίτες; Θα υπάρξει πολυήμερο "πάγωμα" των καταθέσεων; Υπάρχει κάποιος να απαντήσει υπεύθυνα στο ερώτημα αυτό;
Το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας (πενταετή CDS) έχει αναρριχηθεί στο πρωτοφανές επίπεδο των 7.318 μ.β. σημειώνοντας άλμα μεγαλύτερο των 3.000 μ.β. σε μία μόλις ημέρα, διαμορφώνοντας τις πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας την επόμενη πενταετία στο 98%.
Την ίδια στιγμή ρεκόρ καταγράφουν οι αποδόσεις όλων των ελληνικών τίτλων, με το επιτόκιο των διετών ελληνικών ομολόγων να βρίσκεται πλησίον του 70%, ενώ το spread του δεκαετούς διαμορφώνεται στο δυσθεώρητο επίπεδο των 2.156 μ.β.
Στην Ελλάδα τα παραδοσιακά ΜΜΕ συμπεριφέρονται σαν να αφορά το πρόβλημα μια άλλη χώρα: Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το νέο τέλος ακινήτων (αλήθεια γιατί να πληρωθεί αν πτωχεύσουμε;) και η απεργία των ταξί και όχι ότι η χώρα πτωχεύει με πιθανότητα να συμβεί αυτό 100%!
Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί αν πτωχεύσει ελεγχόμενα και τι σημαίνει αυτό, όπως κανείς δεν ενημερώνει τι θα συμβεί αν πτωχεύσει μη ελεγχόμενα.
Σημειώνεται ότι οι φόβοι κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας και μετάδοσης της κρίσης στις χώρες της ευρωζώνης οδηγούν σε πιέσεις προς τις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωπεριφέρειας. Συγκεκριμένα, η Ιταλία είδε χθες τα επιτόκια στην δημοπρασία εντόκων γραμματίων της να εκτοξεύονται εν μέσω φόβων για μετάδοση της κρίσης, ενώ τα πενταετή ιταλικά CDS ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις 500 μ.β. διαμορφούμενα στις 503,20 μ.β. Επιπλέον, τα CDS Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Ισπανίας βρίσκονται την Τρίτη στις 1.308 μ.β., 977 μ.β. και 428 μ.β., αντίστοιχα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου