Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Η αρχαία Σπαρτιατική διάλεκτος εξακολουθεί να ζει παρά τις καταστροφές του χρόνου και της τύχης

Η Ελλάδα, η πατρίδα ενός από τους παλαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο, είναι ευλογημένη με χιλιάδες ανεκτίμητα μνημεία, από τον Παρθενώνα, τον ναό στο Σούνιο και την περιοχή των Δελφών. Αλλά ίσως καμία φυσική δομή πουθενά δεν είναι τόσο σημαντική από το ζωντανό μνημείο μιας ομιλούμενης γλώσσας που προέρχεται απευθείας από τον αρχαίο κόσμο.

Μία τέτοια γλώσσα σώζεται ακόμα σήμερα, παρά τις καταστροφές του χρόνου και τις πολλές αναστροφές της τύχης που γνώρισε η Ελλάδα, στο Λεωνίδιο, ένα ζωντανό κατάλοιπο της γλώσσας της αρχαίας Σπάρτης, το πολεμικό κράτος με  μια εξαιρετικά αυστηρή και σύνθετη κοινωνία .

Παρά το γεγονός ότι εκδιώχτηκε στους λόφους και τα βουνά 55-100 χλμ. (34-62 μίλια) μακριά από το κράτος της πόλης μετά την επίθεση και την κατάκτησή τους από τους Βισιγόθους πριν από 2.400 χρόνια, οι άνθρωποι που μίλησαν τη γλώσσα κατά κάποιον τρόπο την κράτησαν ζωντανή ακόμη και μετά, αφού η αρχική τους πόλη εγκαταλείφθηκε για αιώνες μετά.

Δύο χιλιάδες άνθρωποι μέσα και γύρω από το Λεωνίδιο μιλούν ακόμα τα Τσακωνικά, η οποία αναγνωρίζεται ως η παλαιότερη ζωντανή γλώσσα σε μια χώρα που είναι από μόνη της ένας από τους παλαιότερους συνεχείς πολιτισμούς στο πρόσωπο της γης.

Τα Τσακωνικά, τα οποία λένε οι ειδικοί της γλώσσας βασίζονται στη δυτική δωρική διάλεκτο των ελληνικών γλωσσών, πριν από 3.100 χρόνια. Τα ελληνικά προέρχονται από ιωνικούς και αττικούς, ανατολικούς κλάδους της ίδιας γλωσσικής οικογένειας.

Διαφορετικά στην προφορά, και ακόμη και με κάποια διαφορετικά γράμματα και φωνητικά σύμβολα, τα Τσακωνικά μοιάζουν πραγματικά με τα αρχαία ελληνικά περισσότερο από τα σύγχρονα ελληνικά που ομιλούνται σήμερα, σύμφωνα με φιλόλογους.

Στο ορεινό χωριό Πέρα Μέλανα στη νότια Πελοποννησιακή χερσόνησο  εξακολουθεί να ανθίζει σήμερα η δωρική διάλεκτος που ονομάζεται «Λακωνική» είναι αυτή που ονομαζόταν έτσι στους αρχαίους χρόνους, προτού αρχίσει να ονομάζεται «Τσακωνική» τον Μεσαίωνα.



Δυστυχώς, κυρίως επειδή η γλώσσα υποτιμήθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα ως αγροτική διάλεκτος,  μόνο περίπου 2.000 από τα 10.000 εξακολουθούν να μιλούν Τσακωνικά.

Το BBC ανέφερε πρόσφατα ότι η γλώσσα ομιλείται ακόμα σε δεκατρείς πόλεις, χωριά και μικρά χωριουδάκια γύρω από το Πέρα Μέλανα. Τα Τσακώνικα είναι συχνά η γλώσσα που ομιλούν οι πρεσβύτεροι, η κατάσταση πρέπει να αντιστραφεί εάν αυτή η ανεκτίμητη σύνδεση με το παρελθόν πρόκειται να συνεχιστεί στο μέλλον.




Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή


http://elhalflashbacks.blogspot.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου