Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Κοιμάται και ονειρεύεται και βλέπει πως παντρεύεται…


Κοιμάται και ονειρεύεται και βλέπει πως παντρεύεται…Του Κώστα Στούπα


Ο πρωθυπουργός προβλέπει την επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη το 2016. Μπορεί να έχει κάποια βάση αυτή η πρόβλεψη ή είναι απλά μια εκτίμηση σαν εκείνη του πρώην υπουργού του της κοινωνικής ασφάλισης κ. Στρατούλη στις 28 Φεβρουαρίου του 2015 πως στις 20 Δεκεμβρίου, δηλαδή σε δύο εβδομάδες από σήμερα, 1,2 εκατ. συνταξιούχοι θα πρέπει να πάνε στις τράπεζες να εισπράξουν την 13η σύνταξη; Βλέπετε και φωτογραφία από σχετικό ρεπορτάζ της εποχής στο τέλος του άρθρου.

Για την ακρίβεια σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr χθες ο κ. Τσίπρας και το οικονομικό του επιτελείο εκτιμούν τα εξής:

"Tο 2016 θα σηματοδοτήσει τη στροφή στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, η οποία θα εμπεδωθεί κατά προτεραιότητα, για τα λιγότερο ευνοημένα κοινωνικά στρώματα" ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στο 26ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα: "Η ώρα της ελληνικής οικονομίας". Εκτίμησε δε ότι "αν το 2015 ήταν το έτος της σταθεροποίησης της χώρας στην Ευρωζώνη, το έτος του οριστικού τέλους του "Grexit", το 2016 θα πρέπει να είναι η χρονιά για την αφετηρία για την έξοδο από την κρίση".

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που ήταν αναγκασμένες να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα και μια συμφωνία, ο πολιτικός σχεδιασμός αυτής της κυβέρνησης δεν εξαντλείται στην υλοποίηση της συμφωνίας".

Προφανώς ο πρωθυπουργός ποντάρει στην παράλληλη αναπτυξιακή τράπεζα που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο και το αναπτυξιακό σχέδιο της κας Τζάκρη.

Πρόκειται για μια αναπτυξιακή τράπεζα χωρίς κεφάλαια και κύρος αφού θα διοικείται από παρατρεχάμενους της κυβέρνησης μιας χώρας που βρίσκεται εκτός αγορών. Όταν έθεσα το ερώτημα, πού θα βρείτε τα κεφάλαια, σε στέλεχος που έχει αναμειχθεί στο σχεδιασμό αυτής της τράπεζας, μου απάντησε πως πέραν του στοιχειώδους βασικού κεφαλαίου, το υπόλοιπο θα εξευρεθεί με μόχλευση. Όταν του είπα πως μόχλευση σημαίνει δανεισμός, και ποιος θα δανείσει μια τράπεζα εκτός επιστασίας ΕΚΤ όταν δεν δανείζουν τις συστημικές τράπεζες την λειτουργία των οποίων εγγυάται ο Ντράγκι και η ΕΚΤ, με κοιτούσε αποσβολωμένος. Έμοιαζε να ακούει για πρώτη φορά τούτα τα αυτονόητα...

Το σχέδιο της κας Τζάκρη αφορά την επαναλειτουργία παραγωγικών μονάδων που έχουν κατεβάσει ρολά και των οποίων οι παραγωγικές εγκαταστάσεις θα εκχωρηθούν σε νέους ιδιοκτήτες. Το σχέδιο μοιάζει, στο πιο πρόχειρο, με εκείνο των αρχών της δεκαετίας του ’90 που αφορούσε την ανάσταση μονάδων της Πειραϊκής Πατραϊκής και άλλων βιομηχανιών.

Κάποιοι επιτήδειοι τότε πήραν τις μονάδες και κέρδισαν εκποιώντας τα αποθέματα. Σήμερα αποθέματα δεν υπάρχουν και ως εκ τούτου οι μονάδες αυτές μπορεί να έχουν ενδιαφέρον για εκποίηση μηχανών και οικοπέδων. Φυσικά τότε κάποιοι στην κυβέρνηση, το κόμμα και το συνδικαλισμό κέρδισαν από αυτήν την κατάσταση.

Η επαναλειτουργία προβληματικών επιχειρήσεων λόγω της πώλησης προϊόντων κάτω του κόστους έγινε αιτία να αντιμετωπίσουν προβλήματα και αρκετές υγιείς επιχειρήσεις.

Καμιά από τις "αναστημένες" επιχειρήσεις τότε δεν υπάρχει σήμερα, μόλις τελείωσαν τα αποθέματα και τα θαλασσοδάνεια άπασες κατέβασαν ρολά.

Αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει πως μια τράπεζα χωρίς κεφάλαια και ένα σχέδιο μερικών ανεπάγγελτων κρατικοδίαιτων για την αναβίωση προβληματικών επιχειρήσεων μπορεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός της κατάστασης χρεοκοπίας, τότε ισχύει και το δημοτικό "κοιμάται και ονειρεύεται και βλέπει πως παντρεύεται". Το εγχείρημα της ανάστασης του Λαζάρου μοιάζει πιο ρεαλιστικό.

Αντιθέτως, αν θέλει να έχει μια πιο αντικειμενική εικόνα της πραγματικότητας καλά θα κάνει να κοιτάξει στα στοιχεία του ΙΟΒΕ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το Νοέμβριο.

Οι οικονομίες και πολύ περισσότερο οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί. Αυτό σημαίνει πως μόλις πεισθούν πως επίκειται γύρισμα, σε μερικούς μήνες τρέχουν να πάρουν θέση για να επωφεληθούν.

Κανένας δείκτης δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο για την κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου αφορούσε την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης λόγω της πολιτικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης που δείχνουν προς το παρόν οι Ευρωπαίοι στη νεομνημονιακή κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Οι οικονομικοί δείκτες των δυο μηνών που ακολούθησαν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Αν δεν κινήθηκαν θετικά στο πιο σταθερό πολιτικά δίμηνο δύσκολα θα κινηθούν τώρα που ξεκίνησαν οι συζητήσεις που αμφισβητούν τη σταθερότητα της κυβέρνησης Τσίπρα -Καμένου.

Η κατάσταση της οικονομίας...

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΟΒΕ, παρέμεινε το Νοέμβριο στο ίδιο ακριβώς επίπεδο µε εκείνο του Οκτωβρίου, στις 86,5 µονάδες.

Η επίδοση του δείκτη είναι πολύ χαµηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή (102,8 µονάδες), αλλά και από τα επίπεδα του πρώτου εξαµήνου του έτους, πριν δηλαδή την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.

Στο λιανικό εµπόριο, οι αρνητικές εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή τους αµβλύνονται, ενώ καταγράφεται µικρή άνοδος στα αποθέµατα, αν και ακόµα είναι σε χαµηλό για την εποχή επίπεδο.

Στην καταναλωτική εµπιστοσύνη, οι δείκτες των προβλέψεων για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού, των προβλέψεων για την οικονοµική κατάσταση της χώρας το επόµενο 12µηνο, για την εξέλιξη της ανεργίας, αλλά και την πρόθεση για αποταµίευση, καταγράφουν όλοι αρνητική µεταβολή.

Με απλά λόγια, όπου δεν παρατηρείται σταθεροποίηση στο "βυθό" η κατάσταση επιδεινώνεται. Θα έχει ενδιαφέρον προσεχώς να δούμε την επίδραση των αλλεπάλληλων φορολογικών επιδρομών των προθέσεων αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, του περιουσιολογίου και των συνεχών απειλών για κατασχέσεις στην οικονομία.

Η εκτίμηση η δική μας είναι πως θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο.

Εξ ου λοιπόν και ο τίτλος σήμερα, όποιος βλέπει ανάπτυξη σύντομα, κοιμάται και ονειρεύεται και βλέπει πως παντρεύεται. Τα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο... Για την ακρίβεια κανένα στοιχείο δεν συνηγορεί υπέρ αυτής της εκτίμησης...
πιν
πιν


http://www.capital.gr/story/3085481/koimatai-kai-oneireuetai-kai-blepei-pos-pantreuetai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters